Nereye Dergisi
Arkeoloji, Tarih, Gezi, Seyahat ve Yaşam Kültürü Dergisi

Antik Mısır Helikopter Hiyeroglifleri: Abydos Oymalarının Gizemi

Abydos antik kentinde, ünlü I. Seti tapınağının içinde ve tavanında garip hiyeroglifler keşfedildi. Bazıları modern veya dünya dışı araçları betimliyor gibi görünen bu hiyerogliflerin 3000 yıldan uzun bir süre önce Mısır'ı ziyaret eden eski astronotların kanıtı olduğunu iddia ediyor.

0 6.463

Abydos antik kentinde, ünlü I. Seti tapınağının içinde ve tavanında garip hiyeroglifler keşfedildi. Bazıları modern veya dünya dışı araçları betimliyor gibi görünen bu hiyerogliflerin 3000 yıldan uzun bir süre önce Mısır’ı ziyaret eden eski astronotların kanıtı olduğunu iddia ediyor.

I. Seti Tapınağı ve Abydos Oymaları

Nil’in batı kıyısındaki El-Balyanā yakınlarındaki kutsal Abydos şehri, Mısır’ın yaklaşık 8 km²’lik (3,08 mil²) geniş bir alanı kapsayan en önemli arkeolojik alanlarından biridir. Başlangıçta, 1. ve 2. hanedanlar döneminde Mısır kraliyetleri için bir nekropoldü – daha önce bazı kalıntılar keşfedilmiş olmasına rağmen – ve daha sonra Osiris’e ibadet etmek için bir hac yeri haline geldi.

Zamanla, Osiris tapınağı, bazıları bölgede anıtsal mezar taşları veya mezarlık tapınakları inşa eden bir dizi firavun tarafından genişletildi. MÖ 1290’dan 1279’a kadar hüküm süren ve I. Ramses’in oğlu olan 19. hanedandan eski Mısır kralı I. Seti’nin güzelce dekore edilmiş tapınağı, Abydos’ta inşa edilmiş en görkemli tapınaklardan biriydi.

Abydos’taki gizemli Abydos oymalarına ev sahipliği yapan I. Seti tapınağı

I. Seti tapınağı, I. Seti ve oğlu II. Ramses’in ilki Menes olmak üzere 76 ölü atanın kartuşlarına* adak sunarken görüldüğü “Abydos Kral Listesi”ni içeren uzun bir tünel ile en iyi şekilde hatırlanır. I. Seti’nin morg tapınağının arkasında ziyaretçiler, Osireion olarak bilinen megalitik bir yapıyı da görebilirler. 1900’lerin başında keşfedilen yapının anlamı ve kullanımı bilinmiyor. Hem Fenike hem de Aramiceye ait etkileyici bir grafiti dizisinin yanı sıra, I. Seti tapınağı, Abydos oymaları olarak bilinen şeylerle dikkat çekmiştir.

Yersiz Eserler veya Palimpsest: Abydos Oymalarını Anlamak

“Helikopter hiyeroglifleri” olarak da adlandırılan Abydos oymaları, sözde bilimsel çevrelerde “gizemli” veya “yersiz” eserler olarak yorumlanmıştır. Bu fikirlerin savunucuları, hiyerogliflerin oyulduğu sırada mevcut olmayan inanılmaz derecede modern 20. yüzyıl ya da dünya dışı teknolojiyi tasvir ettiklerine inanıyorlar, örneğin bir helikopter ya da muhtemelen bir denizaltı, iki uçak ya da hatta bir UFO gibi görünüyorlar.

Bu açıdan bakıldığında, antik astronot teorisyenleri tarafından benimsenen bu hiyeroglifler, geçmişte dünya dışı temasın kanıtı olarak görülüyor. Bu ufologlardan bazıları, diğerlerinin yanı sıra piramitler ve Stonehenge gibi ünlü anıtların yapımından dünya dışı varlıkların sorumlu olduğunu iddia ediyor. Bazıları internette dolaşan görüntülerin sahte olduğunu iddia etse de aslında gerçekler ancak Mısırbilimciler tarafından Abydos oymaları için daha rasyonel bir açıklama sunulmaya çalışıldı.

Abydos’taki I. Seti tapınağının iç kısmı çarpıcı oymaları ile

Eski Mısır’da hiyerogliflerin yıllar içinde yeniden oyulması ve yeniden kullanılması yaygındı. Aynı yüzeye birden fazla kez yazma işlemine palimpsest denir ve yeni bir Firavun, öncekilerin hiyerogliflerinin üzerine yazmak için bir hanedan kurarken yaygın bir uygulamaydı. Böyle bir sürecin, oğlu II. Ramses döneminde Abidos’taki I. Seti tapınağında gerçekleştiği iyi bilinmektedir.

Hypnogogial adlı bir blog yazarı, çatı desteğinin bu kısmının I. Seti döneminde başladığını ve II. Ramses tarafından tamamlandığını açıklayarak “Yeni Çağ/UFO/Atlantis meraklılarının” saflık ve eğimli düşüncelerinden gerçekten rahatsız olduğunu iddia ediyor. Bu nedenle, “I. Seti yazan her yerde, II. Ramses oyulmuştur ya da tam tersi.” Bir ismin hiyerogliflerinin diğerinin hiyeroglifleri üzerine bu şekilde bindirilmesi, zamanla ortaya çıkan aşınmayla birlikte, aslında hiç olmayan modern teknolojinin görsel etkisini yaratır.

İlgili Yazılar
Mavi renkte I. Seti’nin hiyeroglifleri ve yeşil renkte II. Ramses’in hiyeroglifleri

Abydos Oymalarının Mantıklı Bir Sebebi Var: Gerçekten Var Mı?

Bununla birlikte, palimpsest teorisi üzerinde hala bazı anlaşmazlıklar var. Yukarıdaki tasvirler gerçekten daha önce oyulmuş hiyerogliflerin artığı ise, semboller rastgele ve benzersiz görünmelidir. Çeşitli kaynaklar Arap gazetesi Al Sharq Al-Awsat’ın Karnak’taki Amon Ra tapınağının resimlerini yayınlayarak oymaların Abydos’ta bulunanlara çok benzediğine gönderme yapıyor.

Bu akıl yürütme çizgisini izleyerek, eğer Karnak’taki oymalar gerçekse, palimpsest teorisi görünüşe göre çöküyor. Antik astronot teorisyenlerine sorarsanız, 3.000 yılı aşan bir tapınaktaki Mısır oymaları 20. yüzyılda yaratılan teknolojiyi gösterebilir mi? Gelecekten gelen insanlar tarafından ziyaret edildiler mi?

Ya da bu tür bir araştırmaya uygun olarak, bir sonraki adım ortada, dünya dışı varlıkların tüm bu yüzyıllar önce bir tür UFO’da gezegenimizi ziyaret edip etmediğini ve eski Mısırlı sanatçıların uzay araçlarını Abydos’taki bir tapınağın çatı desteğinin bir köşesinde tasvir edip etmediğini merak etmektir.

Sözde bilim adamlarını gerçek bilimsel araştırmaya duyulan ihtiyaç konusunda ikna etmek çok zordur. Karnak ve Abydos oymaları arasında bir bağlantı olduğunu gösteren resimlerden bahsetmek, profesyonel Mısırbilimciler tarafından yapılan bilimsel gerekçeli açıklamaları çürütmek için yeterlidir.

Üst resim: Abydos oymaları, Abydos’taki I. Seti tapınağındaki bir tavan kirişinde bulunan gizemli oyma hiyerogliflerdir

*Kartuş, Mısır hiyerogliflerinde bir ucunda yatay bir çizgi olan ve içinde yazılanın bir hükümdar ismi olduğunu gösteren oval çerçevedir.

Çeviri: Büşra Şenel

Kaynak Ancient-Origins

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More