Nereye Dergisi
Arkeoloji, Tarih, Gezi, Seyahat ve Yaşam Kültürü Dergisi

Protein Tozunun Faydaları ve Zararları

Azı karar çoğu zarar mı? Olmalı mı yoksa olmamalı mı? Ya da hiç adı bile anılmamalı mı? Protein tozunun faydaları ve zararları üzerine konuş konuş bir türlü anlayamadık, bu işin doğrusu yanlışı nedir diyenler, buyurun gelin!

0 2.694

Azı karar çoğu zarar mı? Olmalı mı yoksa olmamalı mı? Ya da hiç adı bile anılmamalı mı? Protein tozunun faydaları ve zararları üzerine konuş konuş bir türlü anlayamadık, bu işin doğrusu yanlışı nedir diyenler, buyurun gelin! Bu yazımızda son derece objektif bir şekilde protein tozunun faydalarını ve zararlarını size aktarmayı görev edindik!

Protein Tozu Faydalı mı? Faydalıysa Bunlar Neler?

Protein tozu denince genellikle aklımıza hep vücut gelişimi yapan kişiler gelir. Bunun sebebini şöyle açıklayalım, spor yapan kişilerin kilosunun iki katı protein alması gereklidir, spor yapmayan kişiler ise kilosu kadar protein alsa yeterlidir. Yani protein hepimizin ihtiyacı! O yüzden öncelikle bu algıdan çıkılmalı. Eğer vücudunuz, tükettiği besinlerden yeteri kadar protein alımı sağlamıyorsa o zaman muhakkak bir doktor kontrolü ile protein tozu kullanılmalı. Bu konuda hem fikirsek proteinin neden önemli olduğunu ve eksikliklerinde neler yaşanabileceğine bakalım. Böylece yavaş yavaş protein tozunun faydalarına gelmiş olacağız – tabii eğer varsa –

Eğer tükettiğiniz besinlerden yeteri kadar protein alamıyorsanız – bu bazen vücudunuzun genetik bir sorunu olabileceği gibi daha birçok nedenden kaynaklanabilir – o zaman vücudunuzda sağlık sorunları ortaya çıkar.

  • Yeni kas dokusu oluşmaz.
  • Zedelenen kas dokusunun onarımı yavaşlar.
  • Cilt döküntüleri
  • Saçlarda zayıflama ve dökülme
  • Uykusuzluk
  • Ödem

Bildiğiniz üzere son zamanlarda vejetaryen kişi sayısı çoğalmakta, beslenme biçimlerine göre sadece bakliyat ve sebze içerikli besinlerden yeteri kadar protein depolayamayabilirler. Bu nedenle bu kişilerde ek protein desteğine ihtiyaç duymaktadırlar.

Dolayısıyla  ‘’hemen kaslarım şişsin, kocaman olacağım, kilo alayım, hızlı gelişeyim‘’ gibi söylemlerle yola çıkarak protein tozu tüketimi sağlıyorsanız ya da sağlıklı beslenmiyorsanız, öncelikle proteini doğal yollardan almak için bir gayret göstermiyorsanız ve doktor onayınız/desteğiniz yoksa protein tozunun faydalarını konuşmak yersiz olacaktır. Tabii bu noktada piyasada ki protein tozları ne derecede sağlıklıdır bu oldukça tartışmaya açık bir konu. Öncelikle protein tozunun gördüğü kimyasal ve ışıl işlemler protein tozunun ne kadar kaliteli olduğunu belirler. Tabii bir de proteinin ne kadarının vücut tarafından kullanılabileceğini belirler. Dolayısıyla doğru protein tozunu seçmek önemlidir. Tabii ki antrenörler ya da sporla ilgilenen kişiler bu konuda sizi yönlendirmede yeterli değildir.

İlgili Yazılar

Peki gerekli koşullarda, ihtiyaç doğrultusunda kullanıldığında protein tozunun faydaları nelerdir?

  • Egzersiz sonrası kas onarımınızda destekleyici olur
  • Kas kaybına önlemek noktasında destekleyici olur
  • Kemikleriniz güçlenmesinde fayda sağlar
  • Vejetaryen beslenmeyi seçenler için protein desteği sağlar

O Kadar Faydaları Dedik! Zararı Var mı?

Aslında protein tozunun faydaları kısmında, protein tozunun zararları hakkında ufak tefek ipuçları vermiştik. Şimdi bu konuyu daha detaylı inceleyince tüm sorularınız yanıtlanmış ve konu aklınıza yatmış olacak.

Bazı sosyal medya fenomenleri ya da spor antrenörleri tarafından ısrarla yönlendirilen protein tozları bilinçsiz biçimde kullanıldığında ve gereğinden fazla tüketildiğinde bağırsak başta olarak üzere diğer organlarımızda yıpranmalar ve kemik erimesi yaşanabilir. Hatta bilinenin aksine vücut geliştirme ile ilgilenen ya da spor yapan kişiler günlük besin programlarından tüm metabolizmaları için gerekli olan bütün ihtiyacı karşılarlar. Eğer ek bir durum – vücut ve genetik yapınıza bağlı olarak yaşanan – özel bir durum ile karşı karşıya kaldıysanız o zaman doktor tavsiyesi ile protein tozuna başlamanız gereklidir.

Protein tozunun zararları ile ilgili ufak bir derleme yaptık, bakalım bilinçsiz ve aşırı kullanımda karşı karşıya olduğumuz riskler nelermiş?

  • Kalp Hastalıkları (kalbin yorulması, kalp büyümesi vb.)
  • Kemik Erimesi
  • Böbrek Taşı
  • Karaciğer Hastalıkları
  • Organlarda Yıpranma ve Gelişim Bozukluğu

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More