Nereye Dergisi
Arkeoloji, Tarih, Gezi, Seyahat ve Yaşam Kültürü Dergisi

C Vitamininin Faydaları Nelerdir?

Sağlıklı ve dengeli beslenme, hastalıkları önlemek ve sağlığı korumak için olmazsa olmazlardan biridir. Yenilen besinler yoluyla vücudun günlük aktiviteleri için gerekli olan enerjiye ek olarak, gerekli makro ve mikro besinlerin de yeterince tüketilmesi gerekir

0 429

Sağlıklı ve dengeli beslenme, hastalıkları önlemek ve sağlığı korumak için olmazsa olmazlardan biridir. Yenilen besinler yoluyla vücudun günlük aktiviteleri için gerekli olan enerjiye ek olarak, gerekli makro ve mikro besinlerin de yeterince tüketilmesi gerekir.

Vücudun günlük fonksiyonlarını sorunsuz yerine getirebilmesi için yeterli protein, karbonhidrat ve yağ alımının yanı sıra vitamin ve mineral ihtiyacının da karşılanması gerekir. Ülkemizde en sık görülen vitamin eksikliği türlerinden biri de C vitaminidir. C vitamini antioksidan vitaminlerden biridir. Yüksek sıcaklık, ışık ve metal temasında kolayca kaybolan hassas bir vitamindir.

C vitamini, vücutta iyileşme sağlayan, yara iyileşmesi yoluyla kıkırdak, kemik ve dişleri onaran ve sağlıklarını korumaya yardımcı olan bir protein olan kolajen sentezinde görev alır. Buna ek olarak vücudun birçok biyolojik işlevine yardımcı olan C vitamini, antioksidan özelliklere sahiptir. Bu sayede serbest radikallerin hücrelerde genetik hasara yol açmasını engeller. Aynı zamanda yapılan araştırmalar, C vitamininin bağışıklık sistemini güçlendirebileceğini ve özellikle kış aylarında görülen soğuk algınlığı başta olmak üzere çeşitli bulaşıcı hastalıklara karşı vücudu güçlü kıldığını göstermiştir.

C Vitamini Vücudu Nasıl Destekler?

C vitamini bağışıklık sistemimizi güçlendirir ve bizi enfeksiyonlardan korur. Ayrıca vücuttaki demir emilimini artırarak da önemli bir rol oynar. İskorbütü önler ve olası kardiyovasküler hastalıklardan korur. İskorbüt hastalığında enfeksiyona yatkınlık, histeri ve depresyon görülür. Dolaylı olarak, C vitamini onları önler.

Kollajen üretiminde de önemli bir rol oynar. C vitamini; kemik gelişimi, diş, deri ve eklemlerin sağlıklı gelişimi ve yara iyileşmesi için temel vitamindir. Ayrıca gözleri güneş ışığından koruyarak katarakt oluşumunu engeller. Araştırmalar, alerjisi veya iltihabı olan kişilerin C vitamini alımını artırması gerektiğini göstermektedir. Ayrıca birçok çalışma, C vitamini düzeylerinin toplam kolesterol ve yüksek yoğunluklu lipoprotein ile ilişkili olduğunu göstermiştir.

Sağlıklı kişilerin besin dışında vitamin almasına gerek yoktur. Ancak vitamin ihtiyacını artıracak durumlarda veya vitamin eksikliği durumlarında doktor kontrolünde vitamin takviyesi kullanılmalıdır. Bilmeden vitamin takviyesi almak vücuda faydadan çok zarar verebilir. Doz aşımı zararlı olduğundan, C vitamini alımı 2 gramı geçtiğinde ishal, kusma, mide bulantısı, karın krampları, uyku bozukluğu, baş ağrısı gibi yan etkiler ortaya çıkabilir.

İlgili Yazılar

Araştırmalar, uzun süreli ve yüksek dozda C vitamini kullanımının idrarı asitleştirdiği için böbrek taşı oluşumuna yol açabileceğini göstermiştir. Bu etkiler, ek olarak alındığında ve gıda ile alındığında ortaya çıkar. Zararlı gıdalardan yeterli miktarda C vitamini almak neredeyse imkansızdır. C vitamini alımının tolere edilebilir üst sınırı 2 gramdır.

C Vitamini Hangi Besinlerde Bulunur?

  • Çilek: Bu meyvede C vitamini 85 mg civarında bulunmaktadır. Çileğin kalorisi az olduğundan lif ve antioksidan açısından zengindir.
  • Brokoli: Yarım su bardağı oranında pişmiş brokolide 50 mg C vitamini mevcuttur. Kaynakta çeşidine göre brokoli de C vitamini fazla veya az olabilmektedir. Bu yüzden 5 dakika ya da oldukça az bir sürede pişirilmesi önemlidir.
  • Dolmalık Biber: Bir adet dolmalık biber bünyesinde 30 mg C vitamini barındırmaktadır. Ayrıca A, B, E ve K vitaminleri de bulunmaktadır.
  • Papatya: Bir su bardağında yaklaşık 90 mg C vitamini bulunmaktadır. Papatya flavonoidler, B vitamini, folik asit, potasyum, magnezyum ve lif bakımından oldukça zengindir. Ayrıca kalp sağlığı için de oldukça önemlidir.
  • Brüksel Lahanası: Yarım su bardağında 50 mg askorbik asit, K vitamini, lif ve diğer besin kaynaklarını içermektedir.
  • Domates: Normal bir domateste 20 mg C vitamini mevcuttur. Domates piştiğinde ise C vitamini oranı azalmaktadır. Fakat likopen olarak adlandırılan antioksidanın oranı yükselmektedir. Bu sayede gün içerisinde pişmiş ve çiğ bir şekilde domates yemek yararlı olabilmektedir.
  • Karnabahar: Bir su bardağında yaklaşık 40 mg C vitamini barındırmaktadır. Bunun yanında K vitamini, folik asit ve lif kaynağı mevcuttur.
  • Patates: Bir adet patateste yaklaşık 20 mg askorbik asit mevcuttur. Ayrıca zengin bir potasyum ve lif kaynağına sahiptir. Zeytinyağı ile kızartmak yerine fırında pişirmek sağlık açısından oldukça yararlıdır.

C Vitamini Takviyeleri ile Bağışıklığını Destekle

Takviyelik gıda konusu her geçen gün oldukça önemli bir konu haline gelmektedir. Bu yüzden Takviyelik.com olarak siz değerli müşterilerimize oldukça değer vermekteyiz. Bunun yanında bu ürünlerin içerikleri de oldukça merak edilmektedir. Buna bağlı olarak takviyelik.com da vitamin grubunda yer alan ürünlerimize sizlere açıklamaya çalıştık. Sizler de kaliteli ve sağlıklı bir takviyelik ürün arıyorsanız takviyelik.com da doğru adresiniz.

Nondo C vitamini sıvı form şeklinde takviyelik.com’da yer almaktadır. Bağışıklık sistemini güçlendiren ve demir emilimini arttıran takviyelik üründür. Zade Vital C vitamini ise şase şeklinde satışını gerçekleştirmekteyiz. Bu ürünümüz toz halindedir ve C vitamini, çinko ve B2 vitamini içeren bir çeşit gıda takviyesidir. C vitamini ve çinko, bağışıklık sisteminin normal işlevini destekleyebilir, normal enerji üretim metabolizmasının ve bağışıklık sisteminin normal işlevini sürdürebilmesine yardımcı olmaktadır.

Orzax Efervit C Vitamini lezzetli bir portakal aromasına sahiptir ve hızla emilen suda çözünür tabletlerden bir araya getirilmiştir. C vitamini, yorucu egzersiz sırasında ve sonrasında bağışıklık sisteminin normal işlevini sürdürmesine yardımcı olur. Vücudumuzun diş ve cilt bakımından ihtiyaç duyduğu bir vitamindir. Bağışıklık sistemini, enerji üretimini destekler ve yorgunlukla savaşır. C vitamininin, kemiklerin düzgün çalışması için gerekli olan normal kolajen oluşumuna katkıda bulunduğunu da söyleyebiliriz.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More