Nereye Dergisi
Arkeoloji, Tarih, Gezi, Seyahat ve Yaşam Kültürü Dergisi

Vitamin Kullanmak Gerekli Mi?

Ülkemizde son zamanlarda vitamin kullanımının oldukça yaygın olduğu gözlemlenmekte. Peki gerçekten vitamin kullanmak gerekli mi?

0 611

Ülkemizde son zamanlarda vitamin kullanımının oldukça yaygın olduğu gözlemlenmekte. Peki gerçekten vitamin kullanmak gerekli mi?

Altı Üstü Bir Vitamin! Ne Zararı Olacak ki?

Arkadaşlar tabii ki vitaminler, vücudumuzda önemli işlevleri olan temellerdendir. Olmazsa olmaz desek yeridir ama zaten burada sizlere tamamen vitaminsiz kalmaktan bahsetmiyoruz. Vitamin kullanmak gerekli mi? Yani ek vitamin takviyesi ne zaman alınmalı, fazlası zarar mı ona bakmak istiyoruz. Her vitaminin kendine has işlevleri olduğu için her vitamin eksikliği de farklı alanlarda kendilerini belli ediyorlar.

Bu sebeple bir vitamin kullanmaya başlamadan önce, hastaneden ya da sağlık ocağından gerekli tahlilleri yaptırmanız gereklidir.  Zaten bu süreçte doktorunuz size eksikliği yaşanan vitaminlerin takviyeleri konusunda gerekli yönlendirmelerde bulunuyor. Ama siz yine de multivitamin vs. gibi ek vitamin takviyesi kullanmak istiyorsunuz. O halde bir kez daha düşünün. Çünkü ihtiyacınızdan fazla vitaminin vücudunuzda depolanması sağlık sorunlarına sebep olacaktır.

Yapılan araştırmalar gösteriyor ki, vücutta fazla depolanan vitaminler tahmin edildiğinden daha ciddi risklerle bizleri karşı karşıya getiriyor. Az öncede bahsettiğimiz gibi her vitaminin işlevi farklı, bu sebeple yapılan araştırmalar en çok eksikliği görünen ve en çok tüketimi olan ek vitaminlere göre şekillendirilmiş. Bakalım hangi vitaminin fazlası ne kadar zararlı?

Vitamin A; Böbrek taşı, saç dökülmesi ve ciltte döküntü, kilo kaybı, kemiklerde ağrı hali, iştahsızlık, baş ağrısı ve eğer uzun süredir a vitamini eksikliği yaşanıyorsa uykusuzluk ve sinir hali

Vitamin D; Kabızlık, kalpte ritim bozukluğu, böbrek taşı, kas güçsüzlüğü, psikoz, depresyon, halsizlik

Vitamin E; Vitamin A ve Vitamin D eksikliğine yol açar aynı zamanda diğer yağda çözünen vitaminlerin emiliminde sorun yaratır.

Vitamin K; Kanda olması gerekenden fazla pıhtılaşmasına yol açar bu durumda damar tıkanıklığına sebep olur, karaciğer normal fonksiyonlarında çalışmaya devam edemez ve fonksiyonel bozukluk yaşar, göğüs kafesinde sıkışıklık, kaşıntı ve özelliklede yüz bölgesinde kızarıklık.

Vitamin C; Hormonal bozukluk, uykusuzluk, dismenore – eğer böbrek taşınız varsa bu etkileri daha yoğun gözlemleyebilirsiniz-

İlgili Yazılar

Hangi Vitaminleri Kullanabiliriz?

Vitamin kullanmak gerekli mi sorusuna yanıtımızdan sonra bu kısım size biraz tuhaf gelmiş olabilir. Ancak kullandığımızda bize zarar vermeden de mevsimsel ve kişisel ihtiyaçlarımıza göre dönemsel olarak kullanabileceğimiz ve bize zarar vermeyen vitamin takviyeleri de mevcut tabii. Peki bize zarar vermeden hangi vitaminleri kullanabiliriz?  

Bilimsel araştırmalar, Vitamin D, Vitamin C ve kalsiyum içeren multivitaminlerin bedene olumsuz bir etkisi görülmemiş. Aslında ne olumlu ne de olumsuz bir etkisi gözlemlenmiş. Dozunda kullanımla güzel bir ek takviye olarak kullanabilir en azından uzun vadede etkili bir sonuç gözlemlemeyi beklemeden dönem dönem, ihtiyaç hissettiğinizde kullanım sağlamanızda bir zarar yok.

Şimdi ülkece hafızası sorunlu bir millet olarak gelelim Vitamin B takviyelerine. Özellikle de B12 vitamini eksikliği yaşıyorsanız hap, şurup ve iğne gibi alternatiflerle – değerleriniz normale dönene kadar –  belirli periyodlarda vitamin takviyesi alınır. Ancak eğer B12 vitamini eksikliği yaşıyorsanız – benim gibi- artık bu konuda kendi kendinizin durumunu analiz edebiliyorsanız. ‘’ Tamam B12 sorunum kalmadı!! – gibi bir ütopya yok, bunu anlayabilmek mümkün olmuyor.

Fakat B12 sorunu yaşadığınızı algılayabiliyorsunuz. Bu durumda eczanelerden takviyesini sağlayabilirsiniz. Hangi vitaminleri kullanabiliriz diye yana yakıla araştırmalara düşen okuyucularımıza son bir güzel haberimiz ise şu şekilde, folik asitlerin kullanımında bir yan etki görülmüyor. Aksine B vitaminleri ile birlikte kullanılan folik asit takviyesinin birçok rahatsızlığa karşı önlem sağladığı gözlemlenmiş. Ancak her ne koşulda olursa olsun aile hekiminizi ya da doktorunuzu kullandığınız vitaminlere ve takviyelere karşı bilgilendirmenizde fayda olduğunun altını çizmek istiyoruz.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More