Nereye Dergisi
Arkeoloji, Tarih, Gezi, Seyahat ve Yaşam Kültürü Dergisi

Sırrı Çözülemeyen Antik İskeletlerde Saklı 10 Gizem – Bölüm 1

Mezarlarda açığa çıkarılan mumyalanmış iskeletler, tuzaklarla korunan tabutlar ve açığa çıkarılan inanılmaz hazineler. Dünyanın her bölgesinden iskeleti sizler için yazdık. Keyifli okumalar.

0 72.557

Mumyalar sadece Mısırlı değildir. Bazen, New York gibi yerlerde çıkarlar ve arkeologlar için bir sürü tuhaflık getirirler.

Mezarlıklar, harabeye çevrilmiş toplulukların korkularına benzersiz bakışlar ortaya koyuyor ya da uzun süredir devam eden tarihi yanılgıları meydana çıkarıyor.

10- Büyük Hanım

2014 yılında Çin’de iki cenaze töreni tespit edildi, ancak haberler 2018 yılında sadece İngiliz yayınlarına konu oldu. Tieguai Köyü’nde bulunan bir mezar, yağmacılar tarafından neredeyse boşaltılmıştı. Fakat yanındaki mezara el değmemişti.

İçinde, yüksek rütbeden bir kadının kayda değer derecede iyi korunmuş bir iskeleti vardı. Şaşırtıcı bir şekilde, 900 yıl önce ölmüştü ve tabutu suyla doluydu. Zamanın tahribatına ve kötü koşullara rağmen tırnakları ve saçları bile duruyordu. Hatta saçları hala değerli olan metal pimlerle süslenmişti.

Tabut ikinci bir tabutun içindeydi, ancak araştırmacılara kadının hayatıyla ilgili ipucu veren ikinci tabutun yüzeyiydi. Yazıtlar ona “Ankang Komutanlığı”nda yaşayan “Büyük Hanım” adını vermişti. Asıl adı kesin olarak belirlenemeyecek kadar anlaşılmaz görünüyordu, ancak görüntüler aynı kadının farklı kıyafetler giymiş olduğunu gösterdi.

İskelet, moda için de aynı tutkuyu göstermişti. Gümüş bilezikler, bir kolye ve işlemeli ayakkabılar vücudu süslemişti. Ayrıca tabutun içinde bozuk para ve yiyecek de vardı. Mezar eşyaları arasındaki en etkileyici parça minyatür bir evdi. Ahşaptan yapılmış, hepsi zarif bir şekilde döşenmiş odalara ve bir avluya sahipti.

9- Queens’li Mumya

2011’de New York’ta çalışan bir inşaat ekibi, Queens kentinde bir ceset buldu. Kalıntılar bir Afrikalı Amerikalıya aitti ve ilk başta yetkililer, yakın zamanda bir cinayet kurbanı olduğundan şüpheleniyorlardı.

Daha sonra adli bir arkeolog metal parçalar fark etti ve bunun suç mahalli olmadığını anladı. Etrafındaki demir parçalar bir zamanlar pahalı bir tabuttu. 1800’lerin ortalarında popüler olan demir tabutlar hava sızdırmazdı ve bu da cesedin çürüme oranını yavaşlatmıştı. Vücudun bu kadar taze görünmesinin nedeni buydu.

Zaman dilimi ayrıca, kadının “garip” giysilerini- gecelik, başlık ve diz çorapları – açıklamaya yardımcı oldu. İyi korunmuş cildi, tanıdık izleri ve büyük olasılıkla ölüm nedenini ortaya çıkardı- çiçek hastalığı.

Bu mevki bir Afrikalı-Amerikalı topluluk tarafından kullanılan bir kilise ve mezarlıktı. Nüfus sayım kayıtları, onun 26 yaşında Martha Peterson olduğunu tespit etti. En dokunaklı bulgu, kadının ne kadar titizlikle hazırlandığıydı. Ölümcül ve bulaşıcı bir hastalığa rağmen, birisi vücudu yıkamış, giydirmiş ve sonra saçlarını yapmıştı.

Sıradan bir insanın nasıl bu pahalı, süslü tabutlardan birinde ortaya çıktığının gizemi kendini koruyor. Tabut hava geçirmez olduğundan çiçek hastalığının yayılmasını önlemek için olabilirdi. Ancak, araştırmacılar bu olağan dışı cenaze töreni için daha gizemli nedenleri göz ardı etmediler.

8- Antik İnsanların Evcil Hayvana Verdiği Önem

Araştırmacılar eski köpek kemiklerini bir kez daha incelediklerinde, 2018’de dokunaklı bir hikâye ortaya çıktı. İlk olarak 1914 yılında bulunan köpek, bir kadın ve erkek ile bir mezarda gömülüydü. Üçü de 14.000 yıl önce modern batı Almanya’sında yaşamıştı.

İlgili Yazılar

Yeni çalışma, köpek kalıntılarının daha önce sanıldığı gibi bir değil, iki hayvandan olduğunu keşfetti. Genç olan, korkunç bir hastalıkla uzun bir süre acı çektikten sonra yedi aylıkken ölen bir köpek yavrusuydu. Gençlik hastalığı bugün hala birçok köpeği öldürüyor ve bu Paleolitik dönem evcil hayvanı, olması gerekenden daha uzun süre hayatta kalmıştı.

Bu, eski insanların köpek yavrusu ile derin bir bağ kurduklarını; onu beslediklerini ve uyuşukluk, kusma, zatürre ve hatta nöbet gibi semptomları önemsediğini gösterdi. Bu bağlanma, köpeğin insan mezarına yerleştirilmesinin nedeni olabilir.

Neolitik halkın, hayvanları sadece çalışma arkadaşları ve yiyecek kaynağı olarak değil, evcil hayvan olarak değer verdiğini göstermesinin yanı sıra, köpek yavrusu iki ilki daha getirdi. Hem insanları hem de köpekleri barındıran en eski mezar olmakla birlikte en eski ve yerli köpek cenaze törenidir.

7- Panama Mezarları

1954 yılında, arkeolog Samuel Lothrop, Panama’da korkunç mezarlar olduğunu raporladı. Kurban vermek, yamyamlık ve diğer şiddet içeren ölümlerin hepsi oradaydı (MS 550–850). Yazarlar, bir zamanlar yerlilerin ne kadar vahşi davrandıklarını vurgulama gereği duyduklarında rapor popüler bir kaynak haline geldi.

2018 yılında, Smithsonian Enstitüsü kanıtları gözden geçirmeye karar verdi. Lothrop, Playa Venado mezarlığından onlara 77 iskelet göndermişti. Enstitünün de kayıtları vardı. Gözden geçirme, Lothrop’un ölümleri sırasında çoğu kişinin yaşadığını düşündüğü şiddete dair herhangi bir kanıt bulamadı. Aksine kültür, ölülerini ayinlerle ve özenle defnetmişti.

Lothrop buradaki kötü adam değil. Yaşamı boyunca, kemiklerin yerleşimini kolayca yanlış yorumladı. Açık bir çenenin canlı bir cenaze töreni anlamına geldiğini düşünüyordu. Gerçekte, ölümden sonra çeneyi gevşeten kaslardı. Ayrıca Güney Amerikalıları fethetmek için bir bahane olarak onları kasten şiddetli görünmelerine neden olan 16. yüzyıl İspanyol istilacılarının masallarına inanıyordu.

Lothrop’un eğitimi gerçeği kurtardı. Dikkate değer derecede ayrıntılı kayıtları, Smithsonian Enstitüsü’nün sonunda kana susamış bir antik Panama’nın değişmez yanılgısını düzeltmesine imkân tanıdı.

6- Preles’in Eli

2017’de İsviçre’deki hazine avcıları metal dedektörleri aldı ve Biel Gölü’nün yakınındaki toprağı taradı. O kadar garip bir şey buldular ki uzmanlarda şüphe uyandırdı. Arkeologlar hiç böyle bir şey görmemişlerdi- altın bir kelepçe ile bronzdan dövülmüş neredeyse gerçeğe uygun boyutta bir el. Testler aldatma bir açı olduğunu reddetti.

Eser, 3.500 yaşındaydı ve Avrupa’nın en eski metal insan vücudu parçası haline geldi. Amacı gizemini hala koruyor. İlk ipucu, boş iç kısmıdır, direk veya gerçek bir elin bir kısmının girebileceği kadar büyüktür. İkinci ipucu ise, bunun bir ritüelistik protez olduğu iddiasını ileri sürdü.

Arkeologlar mekânı tekrar ziyaret ettiler ve şanslıydılar. Takım sadece bronz bir parmağı kurtarmakla kalmayıp aynı zamanda ilginç bir mezarı da kurtardı. İçerisinde, yanında eşleşen altın pullar bulunduğunda elin olası sahibi olarak tanımlanan bir adam vardı.

Cenaze töreni de görünüşe göre kasıtlı olarak, daha eski bir taş yapının tepesinde gerçekleşmişti. Konum ve el, bireyin yaşamında güçlü bir pozisyona sahip olduğuna işaret etti.

Çeviri: Seda Toy

Kaynak Listverse

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More