Nereye Dergisi
Arkeoloji, Tarih, Gezi, Seyahat ve Yaşam Kültürü Dergisi

Kongre Kütüphanesi DC Washington

Yeni bir şehre gittiğinizde gezi planınıza mutlaka şehir kütüphanesini de eklemeyi alışkanlık edinmenizi öneririz.

0 1.853

“Bana kütüphaneni söyle şehir,  sana kim olduğunu söyleyeyim”

Yeni bir şehre gittiğinizde gezi planınıza mutlaka şehir kütüphanesini de eklemeyi alışkanlık edinmenizi öneririm.  Binaların yalnızca dış görünümünü fotoğraflayıp çabucak kaçmayın. Turistik bir gezide çok zamanınız olmayabilir biliyorum. Saatlerce oturup okuyun da demiyorum. İçerisine girip biraz zaman geçirin. Havasını koklayın. Yavaş adımlarla turlayın. Sessizce şehrin öğrencilerini, entelektüellerini  selamlayın.

Dc Washington’daki Kongre Kütüphanesinde durum biraz farklı. Ana salona giriş her zaman mümkün değil. Dolayısıyla selamlayacağınız bir halk yok. Üst katta camekanın arkasından seyredebiliyorsunuz salonu. Belki de bu yüzden dünyanın en etkileyici kütüphanesi gibi hissetirdi bana. Ulaşılmaz olduğundan gizemli gözüktü gözüme. Sırf bu yüzden Central Kütüphanesi yerine burayı ziyaret etmeyi tercih ettim. Kütüphanelerle ilgili birkaç “en” listesi vardır. En büyük, en zengin,  en eski,  en çok ziyaret edilen…..Bu da en gizemlisi olsun.

Amerika’da daha önce New York kütüphanesini de gezmek fırsatı bulmuştum. Çok beğenmiştim. Bir türlü dışarı çıkamadığımdan bütün gezi planımı alt üst etmiştim. Sil baştan öğrenci olasım gelmişti bu şehirde. Ama bu Kongre Kütüphanesi bir başka. Ne başkanlar geldi, ne senatörler geçti kim bilir…. Kongre üyelerinin ve araştırmacıların dışında her yıl 2 milyon ziyaretçisi olduğu söyleniyor. Sizi rakamlara boğmak istemiyorum ama, binlerce çalışanı ve milyonlarca ziyaretçisi olan kongre kütüphanesinde,    30 milyondan fazla kitap, kayıt, fotoğraf, gazete, harita, el yazmasından oluşan muazzam  bir koleksiyon var. Burası ABD Kongresinin araştırma  evi ve gizli kasası adeta. Başkanların günlükleri bile burada saklanıyor.

Sizi tarihlerle de sıkmak istemiyorum ancak, bu kadar önemli bir yapının,  ilginç kuruluşundan da çok kısa söz etmeden geçemeyeceğim. Kongre Kütüphanesi, 1800’de Başkan John Adams döneminde, hükümetin Philadelphia’dan yeni başkent Washington’na taşınması sırasında, imzalanan bir yasa tasarısı ile kuruluyor. Kongre kullanımı için referans kitaplığı olması hedefleniyor. 1812’de savaşta bina ve içindeki tüm kolleksiyon yanıyor ve hemen üç yıl sonra  Thomas Jefferson başkanlığında, onun bağışladığı kitaplar sayesinde yeniden kuruluyor. Ana binada böylece başkanın adını alıyor; Thomas Jefferson Binası.

İlgili Yazılar

Amerika gibi 1700’lerin sonunda kurulmuş, çok eski bir tarihi ve kültürel mirası olmayan bir ülkenin, bu kadar çok en’ler listesine girmiş kütüphanesi olması çok enteresan değil mi? Sırasıyla hükümeti taşıdıkları Newyork, Philadelphia ve Dc Washington’a ilk iş olarak hep kütüphane kurmuşlar.

Maryland George Peabody, Boston, Connecticut,  Philadelphia’nın Özgür Kütüphaneleri de benim Amerika’da görmek için can attıklarım listesindeler.     Kütüphaneler şehrin aynasıdır. “Bana kütüphaneni söyle şehir, sana kim olduğunu söyleyeyim.”

Yazı ve Fotoğraflar: UFUK ÖZBEY ELİGÜL

Yazarı bloğundan ve sosyal medya hesaplarından takip etmek için aşağıdaki linkleri kullanabilirsiniz.

İnstagram: @ufukname  

www.ufukname.com

Photoby: @caneleligül

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More