Nereye Dergisi
Arkeoloji, Tarih, Gezi, Seyahat ve Yaşam Kültürü Dergisi

Solunum Yolu Hastalıkları ve Tedavi Yöntemleri

Solunum yolu hastalıkları kış mevsimlerinde karşılaşılacak hastalıklar içerisinde yer alır. Solunum yolu hastalıkları ve tedavi yöntemlerine gelin birlikte bakalım.

0 717

Mevsimsel değişiklikler pek çok hastalığı da beraberinde getirir. Özellikle kış mevsimlerinde mikropların kolay bir şekilde üremesinden dolayı da hastalıkların değişkenlik gösterebileceği görülecektir. Solunum yolu hastalıkları kış mevsimlerinde karşılaşılacak hastalıklar içerisinde yer alır. Solunum yolu hastalıkları ve tedavi yöntemlerine gelin birlikte bakalım.

1- Nezle

Burun- boğaz hastalıkları içerisinde yer alan nezle, virüsler tarafından meydana gelen bir hastalık olarak görülür. Kış mevsimlerinde görülen bu hastalığın diğer bir ismi de soğuk algınlığı olarak bilinir. Farklı virüsler nezleye sebep olabilecektir. Coronavirüsler, rinovirüsler ve RSV nezlenin oluşmasına neden olan virüslerden bazılarıdır. Bu hastalıkta burun akıntısı da görülebilmektedir. Genellikle griple karıştırılsa da gripte burun akıntısı olmaz. 1 hafta içinde son bulacak olan bu hastalığın, çocuklarda daha uzun görülebilmesinin asıl sebebi de çocukların bağışıklık sistemlerinin düşük olması olarak tanımlanabilir.

Nezlenin ne yazık ki tek bir tedavi çeşidi bulunmamaktadır. En yakın sağlık kuruluşuna gidilirse ilaç ile takviye sağlanabilecektir. Yine kış mevsimlerinde bağışıklık sistemini güçlendirebilmek adına kişilerin sebze ve meyve tüketimini sağlaması gerekir. Su tüketimi de nezlenin atlatılması adına önem taşır. C vitaminleri ile birlikte nezlenin kısa bir zamanda atlatılması mümkün hale gelecektir.

2- Grip

Bitkinlik, ateş, eklem ağrıları, halsizlik ve baş ağrısı gibi durumlarla kendini gösteren grip, nezleden daha ağır bir hastalık olarak görülmektedir. Grip için en yakın sağlık kuruluşuna gidip tedavi talep etmek gerekecektir. Bunların yanı sıra solunum yolu hastalıkları içinde yer alan gribin aşılar yardımı ile önceden engellenmesi mümkün olacaktır. Bu aşıların yaşlılar, çocuklar, astım hastaları, kalp rahatsızlığı çeken hastalar, AIDS hastaları tarafından mutlaka yapılması gerekecektir. Bu grubun yoğun risk altında olması ve griple birlikte başka hastalıkların da seyredebilmesinden dolayı aşıların belirli dönemlerde kullanılması gerekir.

Ekinezya, kuşburnu, tavuk suyu çorbası, zencefil ve mandalina gibi besinlerin grip hastalığına iyi geldiği bilinir. Bu besinlerin grip süresinde kullanılması tavsiye edilmektedir. Yine hastalıktan kurtulabilmek adına bir hekime görünmekte fayda bulunacaktır.

3- Zatürre

Diğer pek çok hastalıktan farklı olarak zatürrenin tedavi edilmediği durumda ölümcül bir hastalık olabileceği unutulmamalıdır. Genel olarak kişilerin yaşam kalitesini düşüren bu hastalığın, ateşli bir hastalık olduğu söylenmelidir. Nefes darlığı, kusma, bulantı, sık nefes alışverişi, eklem ağrıları, halsizlik, bilinç bulanıklığı yaşatabilen bu hastalığın tanısı için doktora başvurmak gerekecektir. Bu gibi sorunlar yaşıyorsanız vakit kaybetmeden hekime başvurmak hastalığın atlatılmasını sağlayacaktır.

İlgili Yazılar

Tedavi sonrasında yapılması gerekenlerden birisi de bol su tüketimi olacaktır. Ağrı kesici, ateş düşürücüler ile birlikte hasta kendini daha iyi toparlayacaktır. İstirahatin de bu hastalıkta çok büyük öneme sahip olduğunu unutulamamalıdır.

Hastalıktan korunabilmek adına sigara tüketimi durdurulmalıdır. Yine spor yapmanın pek çok hastalıkta olduğu gibi bu hastalıkta da önleyici bir etkisi bulunur. Sağlıklı beslenme sayesinde bu solunum yolu hastalığı rahatlıkla engellenebilecektir.

4- Bronşit

Bronşların enflamasyon hali olarak bilinen solunum yolu hastalıklarından bir diğeri de bronşittir. Genel olarak nefes almada yaşanan zorluk ve yoğun bir şekilde görülen öksürük ile kendini belli eden bu hastalığın halsizlik de yarattığı görülebilmektedir. Hırıltılı nefes alıp verişlerle kendini daha net bir şekilde gösterebilecek olan bu hastalığın evde tedavisi bulunmuyor. Bunun için hastalık belirtilerini bulunduran kişilerin en yakın sağlık kuruluşu ile iletişime geçmesi gerekmekte. Bu sayede doktorun önerebileceği ilaçlar ile hastalığın daha kolay bir şekilde atlatılabilmesi de mümkün hale gelecektir.

Yine solunum yolu hastalıkları içinde bulunan bu hastalığın en etkili tedavi yöntemlerinden birisi de sigarayı bırakmak olarak görülür. Sigaranın tetikleyici etkisinden dolayı bronşitin sıklıkla kendini yinelemesi de görülebilmektedir.

5- Orta Kulak İltihabı

Kulak zarında biriken sıvının atılamaması ile ortaya çıkan bu hastalığın özellikle de çocuklarda daha çok görüldüğü söylenebilir. Soğuk algınlığı gibi hastalıklar orta kulak iltihabını tetikleyen nedenler içerisinde yer almaktadır. Uykusuzluk, kulakta şişkinlik ile birlikte kızarıklık, yüksek ateş ve denge kaybı çocuklardaki belirtilerden bazıları olarak görülebilir. Yetişkinlerde durumun farklılaşabileceği söylenebilir. Hastalığın belirtileri görülüyorsa en yakın hekim ile tedavi sürecine başlanmalıdır. Antibiyotik kullanımı ile bu solunum yolu hastalığından kurtulmak mümkün olabilecektir.

Sağlık kategorisindeki yazılar tavsiye niteliği taşımamaktadır sadece bilgi verme amaçlıdır.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More