Nereye Dergisi
Arkeoloji, Tarih, Gezi, Seyahat ve Yaşam Kültürü Dergisi

Ağız Kokusundan Kurtulmak İçin Tavsiyeler

Birçok kişinin belirli dönemlerde başına gelen sorunlardan biri ağız kokusudur. Ağız kokusu sorunuyla karşı karşıya kalan kişiler ise özellikle sosyal çevrelerinde oldukça zor anlar yaşamaktadır.

0 3.285

Birçok kişinin belirli dönemlerde başına gelen sorunlardan biri ağız kokusudur. Ağız kokusu sorunuyla karşı karşıya kalan kişiler ise özellikle sosyal çevrelerinde oldukça zor anlar yaşamaktadır. Ağız kokusu uzmanlar tarafından her ne kadar hastalık olarak görülmese de, mutlak bir hastalığın habercisi olabileceğini de önemle vurgulamaktadırlar. Ağız kokusu sorunu yaşayan bireyler için hazırlamış olduğumuz bu yazımızda, ağız kokusundan kurtulmak için tavsiyeler içeren bilgileri sizlere aktarmaya çalışacağız. Fakat öncelikle ağız kokusuna neden olan faktörler nelerdir hep birlikte göz atalım.

Ağız Kokusunun Nedenleri

Uzmanlar tarafından hastalık olarak tanımlanmayan fakat bir hastalığa bağlı olarak gelişen ağız kokusunun birçok nedeni bulunmaktadır. Bu nedenler arasında sinüzit, bademcik iltihabı, farenjit ve larenjit gibi üst solunum yolları enfeksiyonları ağız içinde oluşan akıntı sebebiyle kötü kokuya neden olmaktadır. Burun tıkanıklığına bağlı olarak, nefesi sürekli ağızdan almak da ağızda koku yapmaktadır. Reflü hastalığı, bilindiği üzere mide sıvısının ağza kadar gelmesiyle hem öksürüğe hem de ağız kokusuna neden olmaktadır. Aç kalındığında ve uzun süre su tüketilmediğinde, yine ağız kokusuyla karşı karşıya kalınır. Fakat özellikle aç kalındığı takdirde ağız kokusu oluşuyorsa, mutlaka endoskopi ile birlikte yemek borusunun incelenmesi gerekmektedir. “Helikobakter pilori” olarak adlandırılan bakteriler midede bulunur ve ağız kokusuna çoğunlukla bu bakteriler neden olur. Bunun dışında dişlerin arasında kalan yiyecekler, dişlerde çürük-abse olması ve sigara kullanımı da ağızda koku oluşumuna neden olacaktır.

İlgili Yazılar

Peki, ağız kokusundan kurtulmak için ne gibi yöntemler uygulamalı? Gelin ağız kokusunda kurtulmak için tavsiyelere birlikte göz atalım.

  • Diş ve Diş Etlerini Korumalı: ağız kokusuna neden olan etkenlerin başında, dişlerde bulunan çürükler ve diş eti iltihapları yer almaktadır. Şayet; ağız içinde bir enfeksiyon durumu var ise, burada bakteriler kolayca üreyeceğinden ağız kokusu da kaçınılmaz olacaktır. Bu yüzden dişlerin ve diş etlerinin bakımına ve sağlığına mutlaka dikkat edilmelidir. Günde 2 kez dişleri fırçalamak ve sonrasında ağız gargarası yapmak, ağız kokusunu ortadan kaldıracaktır. Düzenli olarak diş doktoruna giderek de, diş ve diş eti bakımını yaptırarak bu sorunun tamamen önüne geçebilirsiniz.
  • Sakız Çiğneyin: Ağız kokusunu, doğal yolla ortadan kaldırmanın yolu sakız çiğnemekten geçmektedir. Çünkü sakız çiğnerken, tükürük akış hızı artar ve bu sayede ağız temizliğiniz de yapılmış olur. Özellikle şeker hastalığı olan kişilerde görülen ağız kuruluğuna bağlı olarak, ağız kokusu da görülmektedir. Bu yüzden şekersiz ve içeriğinde Xylitol bulunan sakızların çiğnenmesi daha doğru olacaktır.
  • Protez ve Köprülerin Kontrolü: Dişlere daha önceden tedavi amaçlı yapılan köprü ve protezler, zamanla eskir ve aralarında yemek artığı birikmesine neden olur. Sonuç olarak ortaya ağız kokusu çıkar. Bu yüzden ağzında protez veya köprü bulunan kişilerin, düzenli olarak diş doktoruna giderek bakım yaptırmaları gerekmektedir.
  • Çok Su İçin: Su içmek, bilindiği üzere pek çok hastalığın tedavisinde büyük önem taşır. Ağız kuruluğunun önüne geçmek için de, düzenli olarak bol su tüketerek ağız kokusunu da doğal olarak ortadan kaldırmış olacaksınız.
  • Şekeri Azaltın: Atıştırmalıklar hemen herkesin severek tükettiği fakat bir o kadar sağlıksız yiyeceklerdir. Atıştırmalıkların içinde bulunan beyaz şeker, glukoz ve fruktoz ise ağız içinde bulunan bakterilerin yaşam kaynağı gibidir. Bu yüzden basit şeker olarak adlandırılan bu ürünlerin kullanımına son vererek, ağız kokusunu ve diş çürüklerini doğal olarak engellemiş olacaksınız.
  • Tıkalı Burunla Uyumayın: Üst solunum yolu ve burnun tıkalı olmasında nende olan tüm faktörler, gece uyurken ağız açık bir şekilde nefes alınması neden olur. Buda ağız içinde bakterilerin çoğalmasına ve ağız kokusuna neden olmaktadır. Gece yatmadan önce, burun tıkanıklığını açarak uyumaya özen gösterilmelidir.
  • Diş İpi Kullanın: Diş fırçalamak kadar, diş ipi kullanmakta çok önemlidir. Dişi fırçasıyla çıkmayan yemek artıkları, diş ipi kullanarak kolaylıkla çıkmaktadır. Aksi takdirde diş aralarında kalan yemek artıkları, bakteri oluşumuna ve doğal olarak da ağız kokusuna neden olacaktır.
  • Peynir ve Tarçın Tüketin: Özellikle yemek sonrasında ağız içinde oluşan asitli ortam, peynir yiyerek normal bir hale gelmektedir. Bu sayede hem dişlerde çürük hem de ağız kokusu önlenmiş olacaktır. Ayrıca tarçın tüketimi, hem ağız içinde bulunan bakteriler yok olmasına hem de ağız kokusunun ortadan kalmasına neden olmaktadır.
  • Sigarayı Bırakın: Sigara içmek, hem ağız kuruluğuna hem de diş eti hastalıklarına neden olmaktadır. Tüm bunların sonucunda ağızda koku olması da kaçınılmaz olacaktır. Sağlınızı korumak için sigarayı bırakmanız çok doğru bir adım olacaktır.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More