Nereye Dergisi
Arkeoloji, Tarih, Gezi, Seyahat ve Yaşam Kültürü Dergisi

Bulaşıcı Hastalıklardan Korunma Yolları

Mikroorganizmaların neden oldukları ve kişiden kişiye çok kolay bir şekilde geçebilen hastalıklara bulaşıcı hastalık ismi verilmektedir.

0 1.302

Bulaşıcı Hastalık Ne Demek?

Mikroorganizmaların neden oldukları ve kişiden kişiye çok kolay bir şekilde geçebilen hastalıklara bulaşıcı hastalık ismi verilmektedir. Mikroorganizmaların hızlı bir şekilde yayılmasından dolayı bu hastalıkların meydana gelebileceği görülür. Normalde bu mikroorganizmalar özellikle bağırsak gibi organlar içerisinde yer alır. Fakat farklı organlara geçerse bulaşıcı bir hastalık olarak görülebilmektedir.

Bulaşıcı hastalıkların tek bir bulaşma yolu bulunmaz. Sağlıksız ve bozulmuş olan yiyecekler aracılığı ile insanlara geçebilir. Yine aynı şekilde bulaşıcı hastalıklar kişiden kişiye geçebileceği gibi, hayvanlardan insanlara da kolay bir şekilde yayılım gösterebilmektedir. Son dönemlerde atık suların hızlıca artmasından dolayı bu hastalıkların insanlara geçebildiği de gözlenmeye başlamıştır.

Bulaşıcı Hastalıklarda Risk Altında Olan Gruplar Kimlerdir?

Bulaşıcı hastalıklar için tüm bireylerin risk altında olduğu söylenebilir. Bulaşıcı hastalıklarda risk altında olan gruplar kimlerdir sorusuna baktığımızda kimilerinin bu riski kendilerinde daha çok barındırdıkları da söylenebilir. Özellikle bebekler bu grup içerisinde yer alır. Bebeklerin bağışıklık sistemlerinin düşük olması bulaşıcı hastalık riskini de arttırır. Yine aynı şekilde yaşlılar, beslenmelerinde yetersizlik yaşayan kişiler, implant tedavisi gören hastalar, kanser hastaları da risk altında olan gruplar içerisinde yer alacaktır. Bu kişilerin diğer bireylerden daha çok dikkatli olmaları ve bağışıklık sistemlerini korumaları gerekmektedir.

Bulaşıcı Hastalıklardan Korunma Yolları Nelerdir?

İlgili Yazılar

Belli gruplarda bulaşıcı hastalıklar karşısındaki riskin arttığını görebiliyoruz. Peki bulaşıcı hastalıklardan korunma yolları nelerdir gelin bu soruya yanıt arayalım. Öncelikle bulaşıcı hastalıkların mikroorganizmaların yayılması ile karşımıza çıktıklarını gördük. Bu mikroorganizmaların en çok bulunduğu yer olan ellerden atılabilmesi için ilk yapılması gereken işlem, ellerin her zaman su ve sabunla yıkanması olacaktır. Özellikle tuvalet gibi alanlara girmeden önce de sonra da ellerin yıkanması büyük önem taşımakta. Bakterilerin kolayca yayılım göstermesi, tuvaletlerdeki riskin fazla olmasını da meydana getirmekte.

Bulaşıcı hastalıklar yine aşılar yardımı ile engellenebilecektir. Aşılanmanın önemi de özellikle çocuklarda ve yaşlılarda daha da artış gösterir. Bulaşıcı hastalıklara çok kolay bir şekilde maruz kalabilecek olan çocuk ve yaşlıların zamanında aşı olmaları bulaşıcı hastalıklardan korunmalarını sağlayacaktır.

Yine kişisel eşyaların paylaşılmaması gerekliliği de hastalıklardan korunmanın bir diğer adımı olarak karşımıza çıkıyor. Kişisel eşyaların farklı kişiler ile paylaşılması durumunda tüm hastalıkların kolay bir şekilde geçebileceği de unutulmamalıdır. Kişi ne kadar yakını olursa olsun yine de kişiye özel olan eşyaların kullanılmaması gerekmekte.

Son olarak yiyeceklerin son kullanım tarihlerinden önce tüketilmesi, sebze ve meyvelerin en iyi şekilde yıkanması bu hastalıkların engellenmesini sağlayacak olan kıstaslardır. Özellikle yıkanmamış meyve ve sebzelerin topraklı olmaları tüketildiğinde mikroorganizmaların vücutta hızlı ve kolay bir şekilde yayılım göstermesine neden olmaktadır. Bu gibi durumların önlenebilmesi için tüm besinlerin iyi bir şekilde bol suyla yıkanması gerekir. Kimi sebzelerde sirkeli su ile bekletme de yapılabilir.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More