Nereye Dergisi
Arkeoloji, Tarih, Gezi, Seyahat ve Yaşam Kültürü Dergisi

Santiago Düzeni: İspanya Şövalyeleri ve ‘Kutsal Savaşları’

Santiago Düzeni, Orta Çağ'da İspanya'da kurulan bir Hıristiyan dini-askeri şövalyeler düzenidir. Bu düzen, Tapınak ve Hospitalier Şövalyeleri gibi, Aziz James Yolu’ndaki hacıları korumak ve Müslümanlara karşı savaşmak için kuruldu.

0 2.210

Santiago Düzeni, Orta Çağ’da İspanya’da kurulan bir Hıristiyan dini-askeri şövalyeler düzenidir. Bu düzen, Tapınak ve Hospitalier Şövalyeleri gibi, Aziz James Yolu’ndaki hacıları korumak ve Müslümanlara karşı savaşmak için kuruldu. Ancak Kutsal Topraklar yerine, Santiago Düzeni görevlerini İspanya’da yürüttü. Düzen bugün sivil bir dernek olarak varlığını sürdürüyor.

Clavijo Savaşı

Dört İspanyol Askeri Düzeninden Biri

Santiago Düzeni (Kılıç Aziz James Düzeni olarak da bilinir) dört İspanyol askeri düzeninden biridir, diğer üçü Calatrava, Alcántara ve Montesa Düzenleri’dir. Efsaneye göre düzen, 9. yüzyılda Asturias kralı I. Ramiro tarafından kuruldu. Kral, MS 844’te Clavijo Savaşı sırasında Morolar’a karşı büyük bir zafer kazanmıştı. Bu savaşın İspanya’nın ulusal kimliği üzerinde büyük etkisi oldu. Örneğin, sayıca az olan Hristiyanların zaferi, Aziz James’in görünüşüne atfedildi ve böylece İspanya’nın aziz muhafızı olarak kabul edilmesine katkıda bulundu. Buna ek olarak, Santiago de Compostela bölgesi önemli bir hac merkezine dönüştü ve hacılar süvari tarafından korundu.

Isidoro Lozano tarafından yapılmış 2. Ferdinand portresi

Santiago Düzeni Ne Zaman Kuruldu?

Clavijo Savaşı, tarihçiler tarafından kurgusal olarak kabul edilir ve bu nedenle Santiago Düzeni’nin 9. yüzyılda kurulması pek olası değildir. Bunun yerine, genel olarak düzenin 12. yüzyılın ortalarında oluşturulduğu kabul edilir. Bununla birlikte, düzenin kuruluşunu çevreleyen kesin ayrıntılar, bu onur için hak iddia eden iki rakip olduğundan dolayı belirsizdir.

Bir hesaba göre, düzen 1171’de León kralı II. Ferdinand tarafından kuruldu. Kral Badajoz’dan León’a dönerken, Cáceres şehrinin kontrolünü ele geçirdi. Orada, Salamanca piskoposu ve 13 şövalye ile birlikte, Cáceres Fratres Düzeni’ni kurdu. Aynı yıl, düzen ilk kuralını İspanya’da Papa III. Alexander’ın mirası olan Kardinal Jacinto’dan aldı. Pedro Fernández de Castro ilk büyük usta olarak görev yaptı. De Castro, Tapınakçılarla karşılaştığı ve anavatanında benzer bir düzen kurması için onlardan ilham aldığı Kutsal Topraklara hacca gitmiş kıdemli bir savaşçıydı.

Santiago Nişanı Şövalyesi

Santiago Düzeni Neden Kuruldu?

1173’te Muvahhidler, şehri yeniden ele geçirmek için Cáceres’e bir saldırı başlattı. Şehir ele geçirilse de şövalyeler teslim olmayı reddetti ve savaşmaya devam etti. Savaştan sonra şövalyelerin başları kesildi ve Hristiyanlara karşı bir uyarı olarak kupa şeklinde sergilendi. Düzenin geri kalan üyeleri, Aziz Augustine’in düzenli kanunları ile bir ittifak kurdu (şövalyelerin kendileri Aziz Augustine Kuralı’na uydukları için) ve sonra Santiago de Compostela bölgesindeki Aziz James Kabrini ve oraya giden hacıları korumaktan sorumlu oldular.

İlgili Yazılar
Aragon Kralı II. Ferdinand ve Kastilya Kraliçesi Isabella

Santiago Düzeni’ni Kim Kurdu?

Bu sırada, şövalyeler Cáceres’den kovuldukları ve II. Ferdinand ile araları iyi olmadığı için hamilerini kaybetmişlerdi. Sonuç olarak, yeni bir hami aramaya başladılar ve Castille kralı III. Alfonso’da bir tane buldular. 1174’te III. Alfonso, şövalyelere yeni karargâhları olarak hizmet verecek olan kale ve Cuenca’daki Uclés köyünü verdi. Dahası, III. Alfonso nüfuzunu kullanarak Papa III. Alexander’ın, Santiago Düzeni’ni dini bir düzen olarak tanıdığı bir yasa tasarısı yayınlamasını sağladı. Bu nedenle, III. Alfonso bazen II. Ferdinand’ın aksine düzenin kurucusu olarak kabul edildi.

Santiago Düzeni’nin Gelişimi

Santiago Düzeni hızla büyüdü ve en yüksek mevkide, daha eski iki düzen olan Calatrava ve Alcántara’nın birleşiminden daha fazla mülkiyete sahipti. Düzenin tarihindeki önemli bir dönüm noktası 1499’da meydana geldi. Reconquista (İspanyolca ”yeniden fetih”) o zamana kadar tamamlanmıştı ve İspanya, Katolik Hükümdarlar, Aragon kralı II. Ferdinand ve Castile kraliçesi I. Isabella yönetiminde birleştirildi. Hükümdarlar kendi konumlarını güçlendirmek için üç büyük İspanyol düzeninin (Santiago, Calatrava ve Alcántara) yönetimini kendilerine devretmesi için papadan yetki elde ettiler.

Santiago Düzeni’nin Sürdürülmesi

İspanyol askeri düzenlerin gücü, Kutsal Roma imparatoru V. Karl (I. Charles olarak İspanya İmparatorluğunu yöneten kral) döneminde düzenler İspanyol Hanedanlığına dâhil edilerek sona erdi. Düzenler tek bir hükümet altında toplansa da, mallarını, unvanlarını ve işlevlerini ayrı olarak tutma hakkına sahipti. Ayrıca, düzenlerin yönetimini denetlemek için bir Düzen Konseyi oluşturulmuştur. Buna rağmen, düzenler itibarını korudu ve Yeni Dünya’daki İspanya mülklerinin fethi ve yönetimiyle ilgili birçok kişi bu düzenlerden geldi.

Havari Santiago, Caludus de León, Badajoz, İspanya Tentudía Manastırı

Santiago Düzeni İspanyol Hanedanı’nın bir parçası olduğu için, İspanya ilk kez cumhuriyeti ilan ettiği 1873 yılında bastırıldı. Cumhuriyetin yıkılmasından sonra, düzen asil bir enstitü olsa da yeniden tesis edildi. 1931’de ikinci cumhuriyetin ilanından sonra düzen bir kez daha bastırıldı, bunu İspanya İç Savaşı ve Francisco Franco’nun diktatörlüğü izledi. Demokrasi, monarşi ve Santiago Düzeni ile birlikte 1976’da restore edildi. Düzen halen varlığını sürdürüyor.

Çeviri: Seda Toy

Kaynak Ancient-Origins

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More