Nereye Dergisi
Arkeoloji, Tarih, Gezi, Seyahat ve Yaşam Kültürü Dergisi

Aziz Augustinus ve Hristiyanlığa Giden Karmaşık Yolu

Aziz Augustinus en önemli Hristiyan tanrı bilimcilerden biri ve eserlerinin yalnız Batı Hristiyanlığının gelişiminde değil Batı felsefesinin de gelişiminde büyük etkisi olmuştur

0 6.282

Aziz Augustinus en önemli Hristiyan tanrı bilimcilerden biri ve eserlerinin yalnız Batı Hristiyanlığının gelişiminde değil Batı felsefesinin de gelişiminde büyük etkisi olmuştur. Aziz ve Kilise Papazı olarak onurlandırıldığı Roma Katolik Kilisesi haricinde Aziz Augustinus, Doğu Ortodoks Kilisesi’ndeki Anglikan Topluluğu’nda da ve 16 yy.’da gelişen Protestan Devrimi’nde ortaya çıkan bazı kiliselerde bile önde gelen bir isim.

Augustinus’un Gençliği

Aziz Augustinus, 13 Kasım 354(MS)’te o zamanlar Roma Afrika’sına ait olan Tagaste Şehrinde (günümüzde Sevk Ahras, Cezayir) doğmuştur. Ailesinin zengin olmamasına rağmen şehirde büyük saygı görürlerdi. Babasının adı Patricius’tu ve curiales’lerden (kabilenin yönetici üyeleri) biri olduğu kayıtlarda mevcuttur. Karısı Aziz Monica’nın isteği üzerine ölüm döşeğinde Hristiyanlığa dönmesine rağmen Patricius pagandı. Augustinus da annesinin Hristiyanlık değerlerinden oldukça etkilenmiştir.

Augustinus çocukluğunda Hristiyan eğitimi almıştır ve Hristiyanlık öğrenciliğine başlamıştır. Ancak Augustinus hayatının ilerleyen dönemlerinde Hristiyan olmuştur.

Bir hikayeye göre Augustinus çok hastalanmış ve ölüm korkusu ile vaftiz edilmeyi istemiş. Fakat tehlike geçtiğinde fikrini değiştirmiş ve töreni reddetmiş.

1415 yılında Pinacoteca Vaticana’’nın “Aziz Augustinus, Aziz Monica tarafından okula götürülüyor” adlı tablosu.
1415 yılında Pinacoteca Vaticana’’nın “Aziz Augustinus, Aziz Monica tarafından okula götürülüyor” adlı tablosu.

Felsefe Alanında Çalışmaları ve “Yabani Yollar”          

Augustinus gençlik yıllarında Kartaca’da hitabet okudu. Yine bu zamanlarda Cicero’nun Hortesius adlı eseri ile tanıştı ve fesefeye gönül verdi. Bu yeni felsefe aşkına rağmen Augustinus hitabet çalışmalarına devam etti ve sonra da Tagaste’ye dil bilgisi öğretmek için döndü.

Kısa bir süre sonra bu kez hitabet öğretmeni olarak Kartaca’ya geri döndü. Augustinus’un bu dönemdeki (370’ler) yaşam biçimi sonradan olacağı kişi ile sert bir içimde çelişiyordu. Örneğin, Kartaca’daki çalışmaları boyunca şehrin “na-Hiristiyan” yaşam tarzına kendini kaptırdı ve çeşitli çapkınlıklar yaptı. Misal, oğlu Adeodatus’un annesi olacak olan şehrin genç bir kadını ile ilişkisi oldu.

Fra Angelico tarafından ‘La conversion de Saint Augustin.’ (Aziz Augustinus’un Konuşması) (yaklaşık olarak 1430-1435)
Fra Angelico tarafından ‘La conversion de Saint Augustin.’ (Aziz Augustinus’un Konuşması) (yaklaşık olarak 1430-1435)

Maniheizm Taraftarlığı Dönemi

Ayrıca Augustinus, İranlı peygamber Mani tarafından kurulan Maniheizm dinine döndü. Bir süreliğine bu dinin coşkulu bir taraftarıydı ve yeni inanışlarını tutkulu bir biçimde savundu. Fakat bu, annesi oğlunun sapkınlıklarına üzüldüğü için ailesiyle sorunlara sebep oldu ve bir süre onu evine, sofrasına kabul etmedi.

Augustinus’un Manihezim öğretme hayallerinden kurtulması ancak Kartaca’da Maniheist psikopos Mileve’li Faustus ile tanışmasından sonra oldu. Bu inanışı hemen bırakmamasına rağmen doktrinlerini reddetmeye başladı.

İtalya’da Hitabet Öğretmeni

Augustinus’un İtalya’ya gitmek için Kartaca’dan ayrılmaya karar vermesi 380’lerin başındaydı. Augustinus Roma’da başarılı olan bir hitabet okulu açtı. En sonunda, o zamanlar Batı Roma İmparatorluğu’nun başkenti olan Milan’a baş hitabet profesörü olarak atandı ve bu oldukça prestijli bir mevkiydi.

Agustinus’un kendisini tekrar Hristiyan inanışına döndüren Milan’ın psikoposu Aziz Ambrose ile tanışması Milan’da oldu. Augustinus yeni Plantoncu da oldu ve Platon etkisi tanrıbilimsel yazılarında görülebilir.

Augustinus’un öncelikli olarak Hristiyan olduğu belirtilmektedir ve Plantonculuk ve Hristiyanlık arasında çatışmalar çıkmaya başlayınca Augustinus, felsefi görüşlerini dini görüşleri ile birleştirdi.

Aziz Augustinus’un bilinen en eski portresi. Roma, İtalya.
Aziz Augustinus’un bilinen en eski portresi. Roma, İtalya.
İlgili Yazılar

Hippo’nun Psikoposu Augustinus

Augustinus 387 yılında vaftiz edildi ve 391 yılında rahip olarak atandı (başta rahip olma gibi bir niyeti olmamasına rağmen). Augustinus 396’da Hippo’nun psikoposu oldu ve 430’daki ölümüne kadar bu mevkide kaldı. Aziz Augustinus’un en çok bilinen eserleri arasında Tanrı’nın Şehri, İtiraflar ve Hristiyanlık Doktrini Üzerine yer almaktadır.

Philippe de Champaigne tarafından Aziz Augustinus. (yaklaşık olarak 1645-1650) Felsefi ve dini görüşleri arasında çatışmalar çıkınca Augustinus inancını seçti.
Philippe de Champaigne tarafından Aziz Augustinus. (yaklaşık olarak 1645-1650) Felsefi ve dini görüşleri arasında çatışmalar çıkınca Augustinus inancını seçti.

Kilise’nin İleri Geleni

Aziz Augustinus’un Hristiyan tanrıbilimine katkısı o kadar büyük ki sonradan “Kilise’nin İleri Geleni” veya “Onurun İleri Geleni”olarak anılmıştır. Aziz ve Kilise’nin İleri Geleni statüsü Anglikan Topluluğu’nda da görülmektedir.

Ayrıca Aziz Augustinus, Hippo’nun Kutsanmış Augustinus’u olarak anıldığı Doğu Ortodoks Kilisesi tarafından onurlandırılmıştır. Bunlara ek olarak Kalvinizm’in kurucusu John Kalvin, Aziz’in öğretilerinden büyük ölçüde etkilenmiştir ve ondan entelektüel destek almıştır.

Augustinus’un Hristiyanlığa olan yolu dolambaçlı fakat sapmasızdı. Sonunda dini kökenlerini yaşam tecrübesi ile birleştirdi ve akademik hedeflerinin peşini bırakmadı.

Kapak Resmi:Vittore Carpaccio tarafından, ‘Visione di sant’ agostino’ (Aziz Augustinus’un Bakışı) (1502)

Jaume Huguet tarafından, Aziz Agustinus’un Kutsanışı (yaklaşık olarak 1463-1470/1475)
Jaume Huguet tarafından, Aziz Agustinus’un Kutsanışı (yaklaşık olarak 1463-1470/1475)

Kaynakça

Bradshaw, R., 2015. Augustine of Hippo (354-430). [Online]
Mevcut: http://earlychurch.org.uk/augustine.php

Christian Classics Ethereal Library, 2015. St. Augustine. [Online]
Mevcut: http://www.ccel.org/ccel/augustine

Hexham, I., 1979. Callvinism and Culture: A Historical Perspective. [Online]
Mevcut: http://people.ucalgary.ca/~nurelweb/papers/irving/cal-cul.html

Kiefer, J. E., 2015. Augustine of Hippo, Bishop and Theologian. [Online]
Mevcut: http://justus.anglican.org/resources/bio/50.html

orthodoxinfo.com, 2015. Blessed Augustine of Hippo: His Place in the Orthodox Church. [Online]
Mevcut: http://orthodoxinfo.com/inquirers/bless_aug.aspx

Portalié, E., 1907. St. Augustine of Hippo. [Online]
Mevcut: http://www.newadvent.org/cathen/02084a.htm

Kaynak: ancient-origin

Çeviri ve Düzenleme: Berkan Seyhan

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More