Nereye Dergisi
Arkeoloji, Tarih, Gezi, Seyahat ve Yaşam Kültürü Dergisi

Tapınak Şövalyelerinin Kayıp Kılıcı

Eğer Tapınak Şövalyelerinin önemli emaneti hakkındaki hikaye doğruysa bu kutsal emanete ne oldu?

2 5.649

Ponferrada Kalesi’nin Gizemli Hikayeleri: Tapınak Şövalyeleri, Camino de Santiago Ve Jacques de Molay’ın Kayıp Kılıcı

Camino de Santiago’nun, Santiago de Compostela’ya giden Fransız güzergahı boyunca seyahat eden her yolcu İspanya bölgesinde Ponferrada’nın içinden geçecektir. Ancak çoğu yolcu yüzyıllar önce Tapınak Şövalyelerinin son Büyük Ustası efsanevi Jacques de Molay’ın da aynı yoldan geçtiğinden bihaberdir.

Peki, onlar ünlü zırhlarıyla mı seyahat ettiler? Sanmıyorum. Onların zamanındaki diğer seyyahlarınkine benzeye rahat kıyafetler giymiş olmaları daha muhtemeldir. Sadece düşün, Tapınak Şövalyeleri’nin Büyük Ustası şanlı Jacques de Molay Fransa’dan İspanya’nın kuzeybatısında bulunan Santiago de Compostela’ya seyahat ediyor. Yolculuk uzundu ve yolcunun fiziksel durumuna bağlı olarak muhtemelen birkaç hafta sürdü. Ancak yolun sonunda görkemli Santiago de Compostela Katedrali bekliyordu. Bu kutsal yolculuğu yapmaktaki öncelikli amaç Büyük Apostle James’e ibadet etmekti ve hala da öyle.

Devasa Kalenin Hikayesi

Şövalyeler Kalesi, 16.000 metrekarelik etkileyici alanı olan Castillo de Los Templarios’den dolayı Ponferrada olarak bilinir. Görünüşü, İspanyol şövalyelerin efsanevi hikayelerini anımsatır. Kaleye yapılan bir ziyaret, bir kimseyi dikkat çekici İspanyol ortaçağ tarihini öğrenmeye teşvik edebilir ama aynı zamanda uzun kayıp bir döneme zaman yolculuğu yapmasına olanak sağlar.

Bu alan en az Roma döneminden beri önemli bir savunma alanı olarak seçilmişti. Yüzyıllardır bu alan görkemli üzüm bağları ve iç açıcı manzarayla kaplıydı. Kale M.Ö. 1178 yılında 2. Ferdinand tarafından Camino de Santiago yolcularını korumak için inşa edildi  (St. James Yolu). Mülkiyet tapınak şövalyelerine aitti ancak 1311 yılında düzen tüm Hristiyan Şövalyeler arasındaki en vahşi faciayla karşılaşınca zapt edildi. 1340’ta Lemos kontunun mülkü oldu. 146 yıl sonra İspanya kralı görkemli Panferrad Kalesi’ni krallığa dâhil etti.

Günümüzde yapının savunma unsurlarından bazıları kaldırılmış olsa da kale hala karakteristik tarzını korumaktadır. Kale şu anda devam etmekte olan restorasyon sürecinde. Kale, Tapınak Şövalyeleri Kütüphanesi ve Ponferrada Araştırma ve İnceleme Merkezi’ni barındırıyor. Bu yeri çoğu gizemi anlatılsa da Camino de Santiago yolcularıyla ilgili hala açığa çıkmayı bekleyen düzinelerce hikâye var. Bilinen hikâyelerden biri ise Tapınak Şövalyeleri’nin Büyük Ustası şanlı Jacques de Molay ile ilgilidir.

Guido Reni’ye göre St. James, 1636

Camino de Santiago Gölgesinde

Bahsedildiği gibi Tapınak Şövalyesi Asayişi’nin varlığı ve Camino de Santiago hikayesi ortaçağ zamanlarında iç içe geçmişti. 900 yıllık eski elkitabında tarif edilen güzergahların çoğu hala kullanılmaktadır. Bazısı 2000 yıl önce Romalılar tarafından döşenmiş kaldırımların kalıntılarının üzerinden gider. Bu –dünya turuna yabancı olmayan- yazar James Michener’ın ‘’İspanya’daki en iyi seyahat ve dünyadaki iki ya da üç örneğinden biri’’ dediği bir güzergâhtır. Bu yolculuğu üç kez yaptı ve ‘’muhteşem güzelliğin manzaraları aracılığıyla’’ geçmek olarak nitelendirdi. Avrupa Birliği Camino de Santiago’yu Avrupa Mirası Güzergahı belirledi. Hristiyanlar Santiago de Compestala’nın Büyük James’in öncüsünün kabristanı olduğu efsanesi nedeniyle Avrupa’nın bu uzak köşesi dikkatlerini çekti. Aslında Hristiyan aleminin meşhur haç yerlerinden biri olan Kudüs ve Roma’yla yer alır. Camino de Santiago kökenini Keltik/İberyalı kabilelerdeki insanlar Galiçya’nın Atlantik kıyısının sonundaki arazilerin iç kısımlarına doğru ilerledikleri Hristiyanlık öncesi dönemlere dayanır. Uçsuz bucaksız sular üzerindeki gün batımını izlemek onlar için manevi bir deneyimdi. Avrupa’yı fethetmelerinin parçası olarak Romalılar M.Ö. 200 yılına kadar İberya’yı işgal ettiler. Bölgenin altın ve gümüş madenlerini çıkarmak için günümüz Fransa’sında Bordeaux’tan kuzeybatı İspanya’daki Astorga’ya kadar olan yolu da içine alan bir altyapı inşa ettiler. Orijinal yolun birazı bugünkü Camino’da olduğu gibi durmaktadır.

Ponferrada Kalesi, Tapınak Şövalyeleri Kalesi, İspanya Leon

Yolun etkileyici kültürel mirası, bugün dünyadaki en ünlü hac güzergahlarından birini oluşturan bir parça oldu. Ortaçağ’dan beri binlerce insan Tanrı’dan rahmet ummak ve diğer farklı sebeplerden dolayı buraya seyahat ediyorlardı. Seyyahlardan bazıları ise siyasi nedenlerden dolayı seyahat etmiştir. Jacqued de Molay zamanında buraya yapılan seyahatler dini ve siyasi sebeplerden kaynaklanmıştı. Camino’dan geçerken tarikatına ait olan kaleyi ziyaret etmişti.

Hikayeye göre Jacques de Molay,  Ponferrada Kalesi’nde ayrılıyor ve mabete gidiyordu. Daha sonra kılıcını kutsal emanet olarak tapınakta bırakmaya karar verdi.

İlgili Yazılar
Tapınak Şövalyelerinin Son Büyük Ustası Jacques de Molay elinde kılıcıyla tasviri

Gizemli Kayıp Kılıç

Jacques de Molay’ın kılıcı bir efsane olarak düşünülür. Zaman zaman birileri eski efsaneyi tekrar etmeye başlasa da bu esere ne olduğu hakkında hiçbir ipucu yok.  Eğer Tapınak Şövalyesinin önemli emaneti hakkındaki hikaye doğruysa bu kutsal emanete ne oldu? Bunun cevabı bilinmiyor. Yerel halk tarafından anlatılan bazı hikayelere göre, Franco dönemine kadar bu kılıç mevcuttu ama bu imkansız görünüyor. Çünkü Franco Dönemi’nde İspanya’daki paha biçilemez eserlerin sayısı azaltıldı ama muhtemelen bu vakada değil. Şanlı de Molay kılıcını takarak daha görkemli görünmek isteyen kibirli yerel yöneticiler tarafından ele geçirildiği ya da savaşlar boyunca kullanıldığı Ortaçağ’da kaybolduğunu varsayan açıklamalar çok daha ikna edicidir. Ayrıca kılıcın toprağın ya da kayaların altında gizli bir yerlerde yeniden keşfedileceği görkemli anı bekliyor olması da muhtemeldir.

Ponferrada, Sil Nehri kıyısındaki Tapınak Şövalyeleri Kalesi

Masonluk Nedir?

Tarihin Sayfalarından Unutulmayan En Ünlü 10 Düello

1000 Yaşındaki Silahşörün Dönüşü

Kaynak: ancient-origins “The Mysterious Stories of Castle Ponferrada: Knights Templar, the Camino de Santiago and the lost Sword of Jacques de Molay

Çeviri: Esra Demirezen

References:

Mary Victoria Wallis, Among the Pilgrims: Journeys to Santiago de Compostela, 2003.

The Castle Of The Knights Templar Of Ponferrada by Ashleigh Mell, available at:
https://www.andaspain.com/castle-knights-templar-ponferrada/

My Visit to the Ponferrada Castle, On The Camino De Santiago, available at:
http://www.caminomyway.com/my-visit-to-the-ponferrada-castle-on-the-camino-de-santiago

CAStillo de Ponferrada, available at:
http://www.castillosnet.org/espana/informacion.php?ref=LE-CAS-003

History of the Camino de Santiago, available at:
http://magazine.nd.edu/news/history-of-the-camino-de-santiago/

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

2 Yorumlar
  1. ainahebusenaw diyor

    Tapınakçıların sırları çok ilginç

  2. ressam diyor

    hep o tapınak şövalyeleri filmi geliyor aklıma nedense

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More