Nereye Dergisi
Arkeoloji, Tarih, Gezi, Seyahat ve Yaşam Kültürü Dergisi

“İlk İmzalı” Eski Sümer Tableti Bir Servet Karşılığı Satıldı

Eski Mezopotamya’dan kalma ve 5000 yaşını aşmış imzalı bir Sümer tableti, açık arttırmada satıldı. Bu önemli tarihi eserin, ilk imzanın ve ilk defa bir özel ismin kullanılmasına ait göstergelere sahip olduğuna inanılıyor.

0 5.622

Eski Mezopotamya’dan kalma ve 5000 yaşını aşmış imzalı bir Sümer tableti, açık arttırmada satıldı. Bu önemli tarihi eserin, ilk imzanın ve ilk defa bir özel ismin kullanılmasına ait göstergelere sahip olduğuna inanılıyor. İlginçtir ki imzalı Sümer tableti, biranın mayalanmasını da betimliyor ve muhtemelen idari bir kayıttı.

İmzalı Sümer tableti, Sümer kültürünün bir parçası olan antik Uruk kentinde bulundu. Uruk’un dünyadaki ilk şehirlerden biri olduğuna inanılıyor. Tablet, yazılı tarihin en eski günlerine kadar uzanan, tablet ve el yazmalarından oluşan özel Schøyen Koleksiyonu’nun bir parçasıydı.

Yakın zamanda İngiltere’de bir servet karşılığında müzayedeye sunulan bilinen en eski imzalı Sümer tableti

Satılmış Olan İmzalı Sümer Tableti Dünyanın İlk İmzasını Taşıyor

Tablet pişmiş topraktan yapılmış ve tabletin üzerine semboller ve izlenimler yazılmış. Bu kare nesne, 7.6 x 7.6 cm (3x 3 inç) boyutlarındadır ve birkaç küçük çatlak dışında iyi durumdadır. Ancak tableti bu kadar önemli kılan nesnenin üzerindeki semboller ve işaretlerdir. Daily Mail’e göre, “Tarihte herhangi bir özel ismin bilinen en eski kaydı, sol üst köşede” KU “ve” SIM “olarak çevrilen sembollerle gösteriliyor.”

Bu “imza”, uzmanlar tarafından “Kushim” olarak yorumlandı. Eski Sümer’de çok az kişi okuryazar olduğundan, bu kişinin büyük olasılıkla bir hükümet yazarı olduğu ve nesnenin kendisi de idari amaçlarla tutulan bir kayıt olduğu düşünülüyor. Genel olarak Kushim’in özel bir ad olduğu kabul edilse de bazıları bunun resmi bir unvan olduğunu iddia etti. Kushim’in imzasının en eski otograf örneği olduğuna inanılıyor. Daily Mail, Kushim isminin 17 farklı tablette de bulunduğunu ve bazılarında “Sanga” veya tapınak yöneticisi olarak hitap edildiğini bildirdi.

İmzalı Sümer tabletindeki “ilk imzanın” konumu.

Özel İsimlerin, İmzaların ve Medeniyetin Tarihi

Kashim adı, eski Mezopotamya eserlerinde bulunan tek isim değil. En eski isimlerden biri olan Turgunu Sanga, önde gelen bir ailenin kaydını tutan biri olduğu düşünülmektedir. Ancient Origins’e göre, bir başka kil tablette Gal-San’ın adı bulunmaktadır. Gal-san bir köle sahibiydi ve ayrıca iki kölesinin adı da bilinmektedir. Özel isimlerin kullanılması, eski Mezopotamyalıları, onların kişisel kimliklerini ve hatta bireysellik hakkındaki görüşlerini daha iyi anlamamızı sağlar. Bloomsbury Auctions’da uzman olan Timothy Bolton, “İsimlerimiz bizim için önemlidir, kimliğimizin temel bir parçası ve muhtemelen her çocuğun kendisi hakkında ilk öğrendiği şeydir.” dedi. Bu nedenle, Sümerlerin bir kişisel kimlik ve hatta bireysellik duygusuna sahip olduklarını ve bunun yazının icadının bir sonucu olduğunu söyleyebiliriz.

Kayıt Tutmak: Eski Mezopotamya’da Bira Yapımı

Daily Mail’in alıntıladığı ünlü İsrailli yazar T. Y. N. Harari’ye göre, bu tablet Sümer birasının ana maddesi olan arpa için bir fatura gibi görünüyor. Bu kil tablet, yazmanın pratik ihtiyaçlardan nasıl ortaya çıktığına dair açıklayıcı örneklerden biri.

İlgili Yazılar

Nesne üzerinde MÖ 3100’de Mezopotamya’daki bir tapınakta biranın nasıl üretildiğini gösteren birkaç işaret var. Bazı işaretlerde tahıllar, kavanozlar ve mayalanma sürecini gösteriliyor gibi görünüyor. Tablet, bira fabrikasının yapımından içeceğin kavanozlara taşınmasına kadar tüm süreci açık bir şekilde betimliyor veya detaylandırıyor. Daily Mail’e göre, kil üzerindeki noktalar ve diğer izlenimler büyük olasılıkla sayıları gösteriyor ve muhtemelen üretilen bira miktarını kaydediyor.

5.000 yıllık imzalı Sümer tabletinin bulunduğu Warka’daki Uruk Arkeolojik alanı ortaya çıkarıldı.

Bira üretimi için elimizdeki en eski kayıt Sümer’dendir. Bir kil tablet, Sümerlerin uzun bir kamışla bira içtiklerini gösteriyor. Bu alkollü içecek eski uygarlığın mitlerinde, dininde ve toplumunda önemli bir rol oynadı. Eski Mısır’da olduğu gibi Mezopotamya’da da işçilere ödeme yapmak için bira bile kullanılıyordu.

İlk İmzalı Sümer Tableti İçin Açık Arttırma Savaşı

Tablet, Londra’da Bloomsbury Auctions tarafından açık artırmaya sunuldu. Daily Mail’in alıntıladığı Bay Bolton’a göre, “İnsan, bu kadar önemli bir öğeyle çalışmak için hayatında yalnızca birkaç tane şans elde eder ve belki de en önemli insan icadı olan yazıda tarihe imzasını atma şansı yakalar.” Kil tabletin değeri 90.000 £ (120.000 $) idi, ancak açık artırma başladığında birkaç teklif sahibi eseri güvence altına almaya çok hevesliydi. ABD’li bir koleksiyoncu açık arttırmayı kazandı. Nesnenin maliyeti 175.000 £ (235.000 $) idi.

Diaz Hub, Bay Bolton ve Bloomsbury’nin müzayededen memnun olduğunu bildirdi: “Bu önemli nesnenin çağlar boyu süren yolculuğunun bir parçası olmaktan ve sonuçlardan hem mutlu hem de memnunuz.”

Bira içmenin en eski tasviri, insanların kamış kamışlarıyla ortak bir gemiden yudumladıklarını gösterir.

Kil tablet, merkezi Irak’ta olan, aynı zamanda Türkiye ve Suriye’nin bazı bölgelerine de uzanan eski Mezopotamya dünyasına benzersiz bir bakış açısı sunuyor. Bölge birçok imparatorluk ve kültür ortaya çıkardı ve aralarında en önemlileri Sümerlerdi. Mezopotamya, medeniyetin beşiği olarak kabul edildi ve burada yazı, tekerlek ve diğer önemli teknolojiler icat edildi.

Yazar: Ed Whelan

Çeviren: Dilem Sümbül

Kaynak Ancient-Origins

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More