Nereye Dergisi
Arkeoloji, Tarih, Gezi, Seyahat ve Yaşam Kültürü Dergisi

Mark Anthony ve Kleopatra’nın Kayıp Mezarının Bilinmeyen Yönleri

M.Ö. 30 yılında Mısır işgal edildi ve İskenderiye Savaşı’ndan sonra iki sevgili hayatlarını kaybetti. Bazı tarihçiler bunun cinayet olduğunu söylese de çoğu tarihçi onların intihar ettiğine inanıyor.

0 5.296

Mark Anthony ve Kleopatra, eski çağlardan bu yana tarihteki en ünlü çiftler arasındadır. M.Ö. 31 yılında Actium Savaşı sırasında, zafer kazanan Octavianus’a yenildiklerinde, Kleopatra’nın kraliçesi olduğu Mısır onların son sığınağı oldu. M.Ö. 30 yılında Mısır işgal edildi ve İskenderiye Savaşı’ndan sonra iki sevgili hayatlarını kaybetti. Bazı tarihçiler bunun cinayet olduğunu söylese de çoğu tarihçi onların intihar ettiğine inanıyor. Hatta çoğu tarihi kaynaklarda da onlar birlikte resmedilir, yani ölümün bile onları ayıramadığı vurgulanır. Ancak şu da ilginç bir gerçektir ki; mezarlarının yeri hiçbir zaman bulunamadı ve bu yaklaşık iki bin yıldır süren tarihsel bir gizem.

Mark Anthony’nin Ölümü

Suetonius’un On İki Caesar’ın Yaşamı: Augustus adlı eserinde, Roma yazarı, Octavianus’un Anthony’i “son dakikada onunla anlaşmaya çalıştığı zaman’’ onu intihar etmeye zorladığını yazdı. Plutarch, Anthony’nin ölümünü Paralel Yaşamlar: Anthony adlı eserinde farklı şekilde anlatır. Yunan tarihçisi, eserinde, Kleopatra’nın öldüğü haberini duyan Anthony’nin intihar ettiğini söyler. Anthony’nin ölümünden sonra, Octavianus Kleopatra’yı canlı yakalamaya hevesliydi, çünkü “bunun zaferine büyük bir görkem katacağını düşündü”.

Kleopatra and Sezar (Jean-Leon-Gerome, 1866.)

Kleopatra’nın Ölümü

Plutarch’a göre, Kleopatra, Anthony’den ayrılmak düşüncesine dayanamayacağı için, Roma’da hayatta kalmaktansa Mısır’da ölmeyi tercih etti. Plutarch, Kleopatra’nın intiharından önce yaptığı konuşmanın bir bölümünü şöyle anlatıyor:

Çünkü yaşamda hiçbir şey bizi birbirimizden ayıramazdı, ölümde yer değiştirmek olasıdır; sen, Romalı, burada yatıyorsun, ben, talihsiz kadın, İtalya’da yatarım.

Ancak Romalı tarihçi Cassius Dio, Kleopatra’nın Roma’daki sokaklarda “bin ölümden daha kötü bir kader” olarak esir alındığını düşündüğünü ve bunun yerine kendi eliyle ölmeyi istemesinin nedenini anlatıyor.

Octavianus ve Kleopatra. (Louis Gauffier, 1787.) Kleopatra’nın ölümünden Octavianus mu sorumluydu?

Hikâye ilerledikçe, Kleopatra, muhafızlara verilen ve Octavianus’a teslim edilen bir intihar notu yazdığında onun mezarlığındaydı. Görünüşe göre kısa bir süre sonra, engerek yılanı olarak bilinen bir tür yılanı göğsüne tuttu, yılan onu ısırdı ve öldü.

Ancak, herkes Kleopatra’nın intihar ettiği konusunda hem fikir değildir. Bir başka yaygın teori ise; Kleopatra’nın Octavianus tarafından öldürüldüğü ve böylece İmparatorluğun kontrolünü ele geçirdiği yönündeydi.

Octavianus’un İskenderiye’ye varmasından kısa bir süre önce, Kleopatra oğlu Cizarian’ı korumak için Etiyopya’ya gönderdi. Ancak Cizarian bulundu ve öldürüldü. Bazı araştırmacılar oğlunu öldürdükten sonra imparatorluğun kontrolünü ele geçirmesine izin vererek gardiyanlarını Kleopatra’yı öldürmeye gönderenin Octavianus olduğunu ileri sürüyor. Nitekim Kleopatra’nın cesedi iki hizmetçisinin yanında bulunmuş ve bu durum da onun intihar etmediğini göstermektedir.

Tarihsel Kayıtlar

Yine de, Octavianus’un Anthony ve Kleopatra’nın birlikte gömülmesine izin verdiği iddia edildi. Cassius Dio’ya göre, “ikisi de aynı şekilde mumyalandı ve aynı mezara gömüldü”.

İlgili Yazılar

Suetonius’a göre, “Onlara hem mezarlık onuruna hem de aynı mezarda, başladıkları anıtmezarın bitmesi emrini verdi”. Plutarch, Octavianus’un Kleopatra’nın “yüce ruhuna” hayran olduğunu ve böylece Anthony’nin “görkemli ve muhteşem bir şekilde” gömülmesini sağladığını da ekliyor.

Kleopatra’nın Ölümü (Juan Luna, 1881.)

Anthony ve Kleopatra’nın Kayıp Mezarı

Tüm bunlardan sonra ise, Anthony ve Kleopatra tarihe karışıyor. Gelecekte Octavianus’a karşı bir toplanma noktası olarak kullanılabileceği düşünüldüğünde, mezarın büyük bir anıt olarak inşa edilmemesi mümkün olabilir. Bu nedenle, anıt önemsiz olarak kabul edilmiş olabilir ve mezarın ne yeri, ne de onun hakkında açıklayıcı bir bilgi gelecek nesiller için kaydedilmemiştir.

Anthony ve Kleopatra’nın mezarına dair hayatta kalan bilgilerin yetersizliğine rağmen, Anthony ve Kleopatra’nın hikâyesinin bir parçası olarak kalmıştır. Çağlar boyunca insanlar bu mezarın nasıl olabileceğini hayal etmişlerdir. Örneğin, bir 15. yüzyıl Fransız el yazması, Anthony ve Kleopatra’nın mezarının bir resmini içerir. Eski kaynaklara paralel olarak, iki sevgili birlikte gömülüdür. Aksine, döneme uygun olmayan şekilde, mezar Avrupa Gotik tarzında resmedilmiştir.

Anthony ve Kleopatra’nın Mezarı Hakkındaki Araştırmalar

Tüm çabalara rağmen, bu bulunması zor mezarın araştırılmasında çok fazla ilerleme kaydedilememiştir. Bazıları, Kleopatra’nın sarayında intihar ettiği yerde defnedildiğini öne sürüyor. Bu saray şimdi denizin altında bulunuyor ve eğer bu doğruysa iki sevgilinin kalıntıları bulunamayacak.

2009 yılında, Zahi Hawass tarafından, Anthony ve Kleopatra’nın mezarının bulunmuş olabileceği açıklandı. Sözü edilen bu alan, Taposiris Magna (Ptolemy II döneminde inşa edilmiş) olarak bilinen Osiris tanrısının tapınağıdır ve İskenderiye’nin batısında yer almaktadır.

Taposiris Magna Osiris Tapınağı’nın kuzey görünümü

Buranın Anthony ve Kleopatra’nın gömülü oldukları yer olabileceği yönündeki söylentileri, Kleopatra’nın hasar görmüş bir büstünün, resmini taşıyan 22 adet sikkenin ve sözde Anthony’ye ait bir maskenin keşfine dayanmaktadır. Ayrıca burada 27 mezar ve 10 mumya da bulunmuştur. Tüm bu söylentilere rağmen, Hawass’ın iddiasıyla ilgili şüpheler dile getirildi. Örneğin, bir arkeolog, Octavianus’un yenilmez düşmanlarının böyle prestijli bir tapınağa gömülmesine izin vermesinin mümkün olmadığını öne sürmektedir.

Bu tarihi gizem tatmin edici bir şekilde çözülebilmeden önce daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.

Çeviri: Demet Geçgen

Kaynak Ancient-Origins

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More