Nereye Dergisi
Arkeoloji, Tarih, Gezi, Seyahat ve Yaşam Kültürü Dergisi

Herkül Tapınağı’ndaki Devasa Elin Gizemi

Eğer bu devasa heykel zaman içerisinde yıkılmayıp ayakta kalmayı becerebilseydi bu heykelin yüksekliği 12 metre yüksekliğine çıkabilirdi. Bu yükseklik ise bu heykeli şu zamana kadar bulunan en büyük mermer heykeller arasına yerleştirirdi.

0 5.665

Bu büyük elin bir zamanlar eski inşaatçılar tarafından yaratılan bir şaheserin parçası olduğunu söyleyebiliriz. Bu el devasa ölçülerdeki Herkül’ün kendi heykeline ait bir parçaydı.

Bu büyük Herkül heykelinin nasıl yok olduğu belirsiz ama heykelin bu bölgedeki büyük ve periyodik depremlerden dolayı yok olduğunu varsayabiliriz.


Bu parmaklar belli ki Herkül’e ait

Herkül hakkında çok fazla hikaye var. Herkül, Zeus’un oğlu Yunan kahramanı. Gerçek olup olmadığı bilinmiyor ama gerek Yunanistan gerek Roma’da birçok tapınakta kendisine ibadet ediliyor, aslında bu onun gerçek bir varlık olduğu için şüphelenebilmemizi sağlıyor.

Tiber’in doğu yakasında Forum Boarium’da bulunan Herkül Tapınağı, bu tapınak Roma’da kaybolmayan en eski tapınaklardan bir tanesidir. Milattan sonra 162 – 166 yılları arasında Marcus Aurelius’un Amman Kalesi’ndeki Roma işgali sırasında inşa edilen bu tapınak, merkezde yer alan silindirik bir taş bloğun etrafında dönen 20 Korint sütünün dairesel bir düzeni tasarlayan Yunan mimar Salamina’lı Hemodoros’un işi olduğu söyleniyor.

Antik çağda inşa edilen bu tapınak Roma’nın kendisinden büyüktür.

Bu tapınağın portiko yüzü doğuya bakar ve 33 fit yüksekliğinde altı adet sütun ile çevrilidir. 100 fit yüksekliğe, 85 fit genişliğinde ve 400 x 236 fitlik bir dış tapınakla ölçülen tapınağın geri kalanını sütunlarla süslenmiş olması, bilim adamlarına yapının tarihte yaşanan olaylar sebebiyle asla tamamlanmadığını gösteriyor. Ama bu sebepler henüz açıklanmadı.

İlgili Yazılar

Parmaklar, dirsek, tanrılar ve Amman

Arkeologlar bu siteyi kazdıklarında, gizemli ve devasa Herkül Tapınağı’na ışık tutabilecek çok ipucu buldular ve bu devasa heykel yok edildi. Bu terk edilmiş yer zamanında çok önemli bir yer olsa bile geçmişi hakkında çok az şey biliniyor.

Burada bulunan üç devasa parmak, bir adet dirsek ve birkaç dağınık sikke verisi, arkeologların bu mermer vücut parçalarının Herkül’ün devasa bir heykeline ait olduğunu sonucuna varmasına sebep oldular. Buradan yola çıkılarak bu tapınağın Herkül’e adandığı varsaymamız mümkündür.

Eğer bu devasa heykel zaman içerisinde yıkılmayıp ayakta kalmayı becerebilseydi bu heykelin yüksekliği 12 metre yüksekliğine çıkabilirdi. Bu yükseklik ise bu heykeli şu zamana kadar bulunan en büyük mermer heykeller arasına yerleştirirdi.

Herkules’in dev elinin kısmi görünümü

Herkül’ün bu devasa ve büyük heykeli yok oldu. Ama Herkül Tapınağı’nın mermer bileşenleri iki bin yıl boyunca bozulmaya uğradı ve 1996 yılında bu Herkül Tapınağı Dünya Anıtlar Gözlemine yerleştirildi.

Çeviri: Resul Bekdemir

Kaynak ancientpages

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More