Nereye Dergisi
Arkeoloji, Tarih, Gezi, Seyahat ve Yaşam Kültürü Dergisi

11000 Yıllık Gizemli Jericho Kulesi: Dünyanın İlk Gökdeleni Bir Güç Göstergesi Miydi?

11,000 yıllık gizemli Jericho Kulesi oldukça gösterişli bir antik yapıydı. Dünyanın ilk gökdeleniydi ve yıllar boyunca neden inşa edildiğine dair onlarca teori ortaya atıldı.

0 35.287

11,000 yıllık gizemli Jericho Kulesi oldukça gösterişli bir antik yapıydı. Dünyanın ilk gökdeleniydi ve yıllar boyunca neden inşa edildiğine dair onlarca teori ortaya atıldı. Bazıları 8.5 metrelik bu antik kulenin güç göstergesi olduğunu iddia etti.

Diğer bilim insanları ise kulenin bir tür belirteç ya da antik bir zaman ölçer olarak kullanıldığını ileri sürdü.

Ayrıca kule, antik dönemde yaşayan insanların korkularını ve kozmolojik inançlarını da yansıtıyor olabilirdi. Jericho Kulesi, Çanak Çömleksiz Neolitik A döneminde MÖ 8000 yılı civarında inşa edildi ve insanlığın taştan yaptığı yapıların ilk örneklerindendi.

Jericho Kulesi Antik Dönem Taş Yapıların En Eskilerinden Biri

Jericho Kulesi MÖ 8000 yılı civarında inşa edildi ve bugün insanlığın taş yapılarının ilk örneklerinden biri olarak kabul ediliyor. Kule, Jericho şehrinin içinde kalan duvarlarına karşı yapıldı. Molozlar kullanılarak yapılan kulenin iç kesiminde yirmi iki basamaktan oluşan bir merdiven vardı.

Koni şeklinde olan kulenin çapı 7 metre olan tepesindeki taşların kalınlığı 1.5 metreyi bulmaktadır ve tabanının çapı yaklaşık 9 metredir ve yaklaşık 11,000 iş günü içinde inşa edilmiştir.

Jericho Duvarı John Garstang tarafından 1930’dan 1936’ya kadar süren kazı çalışmalarında ortaya çıkarılmıştır. Garstang, bunların İncil’in Yeşu Kitabında tasvir edilen yapılar olduğunu ve yaklaşık MÖ 1400 yılından kaldığını ileri sürmüştür.

Jericho Kulesi Neden İnşa Edilmişti?

İlgili Yazılar

Kulenin yakınlarında hiçbir mezar bulunmadı. Kulenin antik bir mezar olduğu teorisi de böylece rafa kalkmış oldu.

Bunun yerine pek çok araştırmacı, kulenin astronomik bir amacının olduğunu düşünüyor. Antik dönemde yaşayan gökbilimciler, bu kuleyi yılın en uzun günü olan yaz gündönümünü gözlemlemek için kullanmış olabilir.

Tel Aviv Üniversitesinden iki arkeolog Roy Liran ve Ran Barkai, Jericho Kulesinin bir güç göstergesi olduğunu öne sürdü. Onlara göre kule sadece bir belirteç ya da zaman ölçer olarak değil de aynı zamanda batan güneşin son ışınlarının da dünya üzerinden çekilmesiyle ortalığa çöken karanlığın getirdiği korkulara karşı bir savunma mekanizması olarak da inşa edildi.

Kuleyi yeniden inşa ettiklerinde gündönümünde güneşin batışıyla bir tepenin gölgesinin şehri kuşatmadan önce tam olarak Jericho Kulesi’nin üzerine düştüğünü gördüler, böylece kuleyle uzun gecelerin başlamasının ilişkili olduğu ortaya çıktı.

Kule insanlık tarihinde geçiş dönemi olarak adlandırılan Orta Taş Çağında (Mezolitik Dönem) inşa edildi.

Arkeologlar bu dönemi bugünkü İsrail, Ürdün, Lübnan ve Suriye civarında yaşayan insanları “Natufianlar” olarak adlandırıyor. Bu isim, bu insanların kalıntılarının ilk ortaya çıkarıldığı ve incelendiği bölge olan bugünkü ModiinIlit’in doğusundaki bir arkeolojik sit alanı olan Wadi en-Natuf’dan geliyor.

MÖ 8500’li yıllarda Jericho’da, bütün yıl yaşadıkları kalıcı evleri inşa eden Natufian’lar, doğanın keyfine bağlı kalmaktansa buğday yetiştirmeye başladı.

Bu, insanlık tarihinde tarımın bulunmasıyla başlayan Neolitik dönemin ayak sesleriydi. Ayrıca bu dönemde hiyerarşi ve liderlik kavramları da ortaya çıktı. Araştırmacılar Roy Liran ve Ran Barkai için Jericho Kulesi, insanları toplumsal yaşamda yer alması için harekete geçiren mekanizmalardan biriydi.

Çeviren:Sinem AYAN

Kaynak Ancientpages

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More