Nereye Dergisi
Arkeoloji, Tarih, Gezi, Seyahat ve Yaşam Kültürü Dergisi

Savaş Bir İmparatorluğu Nasıl İnşa Etti: Roma’nın Önlenemez Yükselişi

Savaş, ekonomik büyümeyi teşvik eder ve bir ulusun topraklarını genişletmesine yardımcı olur. Generallerin askeri zekâsı tecrübe ile büyür ve savaş genellikle askeri yenilikler ve ilerlemelerle sonuçlanabilir.

0 2.307

Savaşın bir ülke için yararlı olabileceği korkunç bir gerçektir. Ekonomik büyümeyi teşvik eder ve bir ulusun topraklarını genişletmesine yardımcı olur. Generallerin askeri zekâsı tecrübe ile büyür ve savaş genellikle askeri yenilikler ve ilerlemelerle sonuçlanabilir. Mücadeleler birçok cephede yapıldığında bir ordu her tarafta savaşmanın veya kelimenin tam anlamıyla çalışırken ölmenin yollarını bulmalıdır.

Latin Savaşı’ndan (MÖ 340-338) Insubres’in yenilgisine (MÖ 222) kadar Roma etki alanının genişlemesini gösteren harita

Liderler, eşit güçte organize bir düşmanla karşı karşıya kaldıklarında hatalarından ders almalıdır. Romalılar, özellikle dört düşmanla çatışmaya girdiklerinde bu şekilde büyük askerler meydana geldi: Samnitler, Etrüskler, Galyalılar ve Umbrialılar. Tüm bu ordular, sonunda Roma İmparatorluğu’nun gücü altında çökecekti.

İkinci Pön Savaşı’ndan sonra, Roma Cumhuriyeti zirvesindeydi ancak orduları henüz dönüşecekleri inanılmaz güç değildi. Samnit Savaşları MÖ 341’de başladı ve MÖ 290’da sona erdi. Neredeyse baştan beri Roma’nın zaferi neredeyse kesin bir şey değildi.

Nola’da MÖ 4. yy’da bir mezar frizinden Samnit askerler

Samnitler, dağ hayatının tehlikelerine alışmış kırsal bir halktı. Yakındaki Capua kasabasında kurallarını ve yaşam tarzlarını uygulamaya çalıştıklarında sakinleri isyan ettiler ve yardım için Roma’ya döndüler. Roma, Campanian’ları kurtarmaya geldi ve böylece Samnit Savaşları başladı. Savaş, üç ayrı zaman diliminde 50 yıl sürdü. Roma savaşırken ordusu, mühendislik sektörü, kültürü ve coğrafyası büyük fayda gördü.

Bütün yollar Roma’ya çıkar” ifadesi çok iyi bir nedenden ötürü bir klişe. Romalılar, Samnit Savaşları sırasında bazıları bugün hala kullanılan ilk yolları inşa ettiler. Yol yapımı, savaş alanlarına asker ve malzeme götürmek için kullandıkları yöntemdi. Roma’ya girip çıkan iki yönlü bir yol olan Appian Yolu, bu amaçla inşa edildi. O zamanlar dünyanın ilk su kemeri de inşa edildi ve Roma vatandaşlarına daha önce hiç sahip olmadıkları tatlı dağ suyuna erişim sağladı.

Roma Galya’sındaki (günümüzün güney Fransa’sı) Pont du Gard’ın çoklu kemerleri. Üst kat, Roma döneminde Nimes’e su taşıyan bir su kemerini çevreliyor; alt katmanı 1740’larda nehir boyunca geniş bir yol sağlayacak şekilde genişletildi

Roma ayrıca şehrin dışında, tüm haklara sahip olan ve Roma ideolojisini savunan insanlarla dolu koloniler kurdu. Romalı askerler, etraflarından çok bu “mini şehirler” içinde yürüyebiliyor ve dolayısıyla daha hızlı savaşa girebiliyordu.

Samite Savaşları’nın ilk yıllarında, karşıt taraflar nispeten eşit bir şekilde eşleşti. Roma, ordusunu besleyecek daha önemli bir nüfusa sahipti, ancak Samnitler daha fazla askeri beceriye sahipti.

İlgili Yazılar
Appian Yolu (Via Appia Antica) Aurelian Surlarının kapısı olan Porta Appia’dan (Porta San Sebastiano) 4,1 km güneydoğu

İkincisine Etrüskler katıldığında, Roma iki cephede savaşa girdi. Sonra düşmanı Roma’nın şiddetle korktuğu Galyalılarla karşı karşıya kaldılar. Roma her taraftan kuşatılmıştı ve stratejilerini hızla değiştirmesi gerekiyordu.

Caudine Forks’taki küçük düşürücü bir yenilgi, Romalı askerlerin daha katı bir disiplin ve Yunan falanks dövüş yöntemini benimsemeleri için gereken tek şeydi. Ancak bu dağlık arazide pek işe yaramadı bu yüzden bunun yerine askerler bir tür “dama tahtası” desenine yerleştirildi. Önde yeni askerler, arkada deneyimli adamlar vardı. Bu değişiklikler, Romalı askerlerin neredeyse her coğrafyaya uyum sağlamasına izin verdi.

Samnite mezarlarında bulunan tipik bir tören Attic miğferi, yaklaşık MÖ 300.

Roma’nın liderleri daha fazla deneyim kazanıyor ve daha iyi taktik dövüş yöntemleri geliştiriyorlardı. Roma generalleri Pirus komutasında profesyonel bir orduyla karşı karşıya kaldıklarında bile yenilmedi.

Belki de Roma ordusunun uzun Samnit Savaşlarına cevaben yaptığı en önemli gelişme, disiplinini arttırmaktı. Bununla birlikte, uzun ve zorlu bir savaşla gelen mühendislik becerileri de vardı. Romalılar, çatışmalar sırasında bir hariç tüm savaşlarda galip geldiler, ancak bu yenilgi bile orduya tüm Akdeniz bölgesini fethetmek için ihtiyaç duyduğu beceri, deneyim ve diğer avantajları sağladı.

Falanks düzeni içinde yürüyen Yunan hoplitlerinin (ağır piyade sınıfı) modern bir örneği

Çeviri: Büşra Şenel

Kaynak warhistoryonline

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More