Nereye Dergisi
Arkeoloji, Tarih, Gezi, Seyahat ve Yaşam Kültürü Dergisi

Roma İmparatorluğu’nda Farklı Amaçlar İçin Kullanılan Kılıçlar

Roma İmparatorluğu’nda askerler, gladyatörleri ve siviller tarafından birçok çeşit kılıç kullanılıyordu fakat en bilindikleri Parazonium, Sica, Gladius ve Spatha’ydı. Ancak bu silahların hiçbiri Roma kökenli değildi.

0 17.110

Roma İmparatorluğu’nda askerler, gladyatörleri ve siviller tarafından birçok çeşit kılıç kullanılıyordu fakat en bilindikleri Parazonium, Sica, Gladius ve Spatha’ydı. Ancak bu silahların hiçbiri Roma kökenli değildi.

Parazonium

Parazonium aslında bir savaş silahı değildi, bir işaret ve rütbe göstergesiydi. Romalılar 15-19 inç uzunluğundaki yaprak şeklindeki bıçağı, Yunan tasarımı kısa kılıcın kılıç kabzası, kulpu ve kılıç başına çevirdiler. Diğer görevlilerin yanı sıra Roma elçilerinin de savaşta Parazonium taşıdıkları belgelenmiştir. Silah savaşmak için değil, otoritelerin sembolü ve paralı askerleri toplayıp cesaretlendirmek için kullanılıyordu. Roma’nın Erdem Tanrısı Virtus, Mars ve hatta imparatorun çoğu heykelinde ve tablolarında Parazonium kılıcı görünmektedir.

Sica

Sert, kavisli, kısa kılıcın kökeni olarak bilinen Sica’nın tarihinin, Traklar ve İliryalılar gibi Merkez ve Güneydoğu Avrupa’da bulunan Hint- Avrupa kabilelerine uzandığı düşünülmektedir. Romalılara göre, kendi başına bir askeri silah değildi ve sadece suçluların kullanacağı türden bir bıçaktı. Özellikle Sica’nın şekli kalkanların etrafından dolaşmak için uygun olduğundan ve onunla aynı isme sahip bir kabile tarafından ustalıkla kullanıldığından, Traklar veya Gladyatörler kullanılıyordu. Alt tarafı kullanıldığında bir kolu veya boğazı yerinden edebilecek kusursuz bir kesme silahıydı. Fakat deneyimli bir gladyatör kavisli olan alt tarafı ile ustalık gösterebilirdi. Sica düşmanın çenesinden girebilir ve ani bir hareket ile yüzünü ikiye ayırabilirdi.

İlgili Yazılar

Gladius

Roma zamanının en bilinen kılıcı Gladius veya diğer adıyla Gladius Hispaniensis’ti (İspanyol kılıcı). Gladius’un kökeni hakkında tartışmalar bulunmaktadır fakat her şey Kartaca Savaşları sırasında, Kartacalıların hizmetindeki İberyalı paralı askerler tarafından kullanılan bir Roma silahına işaret etmektedir. Toplam uzunluğu üç fit uzunluğundan fazla olmayan ve yaklaşık 2.25 fit uzunluğunda bir bıçak olan Gladius Hispaniensis, Lejyonlar mızraklarını attıktan sonra girdikleri yakın muharebe mücadeleler için neredeyse biçilmiş kaftandı. Çelikten, çeşitli metaller ve ahşaptan yapılan üç tür Gladius vardı. Ağırlık, şekil ve uzunluk olarak aralarında küçük farklar bulunmaktaydı. Bu kılıç türlerine arkeologlar tarafından bulundukları bölgelerin isimleri verilmişti: Mainz, Germany; Fulham, Britain; ad Pompeii. Italy, en sonuncu isim en yaygın kullanılandı. Gladius sadece askerler arasında yaygın değildi, çeşitli gladyatörlerinde ana silahıydı. Yerini Spatha’ya bırakmaya başladığı M.S. ilk yüzyıla kadar popülerliğini korudu.

Spatha

Toplamda Gladius’tan 6 inç daha uzun olan Spatha muhtemelen Roma dünyasına Kelt ve Germen destek birliklerinin ellerinde girdi. Sonraki iki yüzyıldaki en kısa kılıcın yerini alabilirdi çünkü süvari ve piyadelerin her gün kullandığı bir silahtı. Silahların değişmesi kısmen Roma birliklerine hizmet eden daha fazla sayıdaki Barbarlardan kaynaklanmış olabilir. Spatha’yı kullanma sebepleri aslında alışmış olmalarıydı. Spatha’nın İberya veya Sarmatia kökenli olduğuna dair teoriler bulunmaktadır ancak gerçekte kimse nereden geldiğini bilmemektedir. Şövalyeler binicilerin ayaklarını korumak için yuvarlı uçlu olanı kullanırken, Roma piyadeleri düşmanı bıçaklamak için keskin uçlu Spatha’yı kullanıyordu. Şövalye bıçağı muhtemelen daha ağırdı ve kesmek için sivri uçları vardı. Süvari kılıçları ve diğerlerinin yanı sıra Viking ve Şövalye Kılıçları formundaki Spatha’nın soyundan gelen kılıçlar yirminci yüzyılın başlarına dek savaşlarda kullanılmaya devam etti.

Çeviri: Belgin AVŞAR

Kaynak World History

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More