Nereye Dergisi
Arkeoloji, Tarih, Gezi, Seyahat ve Yaşam Kültürü Dergisi

5500 Yıllık Ölümcül Silahlar: Tahta Sopalar

Eğer ki arkeologlar belli silahları belli yaralanmalarla ilişkilendirebilirlerse, o zaman Neolitik Çağın şiddet sahnelerini yeniden kurmaya başlayabilirler.

Vuran kişi iki tür darbe şekli uyguluyordu: Pommel ve çift el vuruşu. Oklar ise vuruşun gidecek yönünü gösteriyor. Meaghan Dyer/Telif Hakk ıAntiquity’e aittir
1 1.945
Megan Gannon, Live Science yazarı

Bir Taş Devri cinayet gizemini nasıl çözerdiniz? İlk iş silahı belirlemek olurdu. Birleşik Krallığın arkeologları, Neolitik Çağ’da şiddetin nasıl olduğunu anlamak için adli tıp yöntemlerine başvuruyor.

7 Aralık tarihli Antiquity dergisinde açıklanan deneylerde, araştırmacılar, bir insan kafası modeline nasıl bir hasar verebileceklerini görmek için 5500 yıllık ahşap bir sopanın kopyasını kullandılar. Sonuç olarak da gerçekten de bu sopaların öldürücü olduklarını keşfettiler.

Model kafatası üzerinde oluşan kırıklar ve Asparn/Schultz bölgesine gömülü 35-40’lı yaşlardaki bir adamın kafatasındaki kırıklarla yapılan karşılaştırma, bu kırıkların birbirine ne kadar benzediğini gösteriyor.
Meaghan Dyer (soldaki); Teschler-Nicola (sağdaki)

Antik Silahlar ve Silah Haberleri İçin Bu Başlığımızı Takip Edebilirsiniz

Taş Devri Çelişkisi

Arkeologlar, Neolitik Çağın Batı ve Orta Avrupa’sındaki şiddet ve zulme ait kafaya kasıtlı olarak gelen bir darbeden bazıları iyileşmiş bazıları vahim durumda olan kafatası parçalarından yeterince kanıt çıkartmışlardı. Ancak bu darbelerin tam olarak nereden geldiği çoğu zaman belirsizdi.

Çalışma lideri olan Edinburgh Üniversitesi doktora öğrencisi Meaghan Dyer: ‘’Kimse o dönemde künt yaralanmasının nedenini belirlemeye çalışmıyordu. Silahlara bakmamız gerektiğini fark etmiştik.’’

Bronz Çağı gibi daha sonraki dönemlerde ise kılıç ve hançer gibi metal silahlar kullanılmaya başlanmıştı. Ancak, Dyer, Neolitik dönemde insana karşı şiddet amaçlı silah olarak kategorize edilebilecek çok fazla obje bırakılmadığını söylüyor.Örneğin bir yay ve ok avlanmak için kullanılabilirdi tabii diğer bir kişiyi vurmak için de. [Fotoğraflar: Yaldızlı Bronz Çağı Silahları, İskoçya]

Dyer: ‘’Silah olarak kullanılabilecek araçların neler olabileceğini belirlemek için gerçekten de etkili bir yöntem bulup bulamayacağımızı görmek istedik.’’

Böylece, Dyer ve müdürü Linda Fibiger silahlar için tasarlanmış balistik testler yani kafatası modellerine döndüler. (Hayvan ve insan kadavraları bilimsel veya etik açıdan kabul görmüyordu.) Bu kafatasları, poliüretan etrafına sarılı kauçuk deriden ve beyin için jelatin ile doldurulmuş kemiksi bir kabuktan oluşuyordu.

Dyer, bu yapay insan kafalarının Thamesbeater adıyla bilinen Neolitik tahta bir sopanın kopyası üzerine inince nasıl bir şekle bürüneceğini görmek istemişti.

Özgürlük Savaşçısı William Wallace ve Kılıcının Hikayesini Bu Yazımızda Bulabilirsiniz

Thamesbeater’ın orijinal hali ile bir marangoz tarafından yapılan kopyası.

Cinayet Silahı?

İlgili Yazılar

Osteo-Arkeolojik Araştırma Merkezi başkanı Christian Meyer: ‘’Tahta sopalar beraberinde gelen Bronz Çağ’da da kullanılmaktaydı bu nedenle de Neolitik silahların önemli bir parçasını oluşturması muhtemeldir.’’ Meyer, Neolitik Çağdaki şiddet hakkında araştırmalar yapmıştı fakat çalışmaya dahil değildi.

Arkeolojik kayıtlarda tahta genellikle iyi korunmaz ancak Thamesbeater, Londra’nın Chelsea semtinde, Thames Nehri’nin kuzey kıyısında sular altında kalmış topraklarından çıkarılmıştı. M.Ö. 3530-3340 yıllarına uzanan bir karbon olup şu an Londra Müzesinde yer almaktadır. Dyer, sopayı ‘’çok kötüce yapılmış bir kriket sopası’’ olarak tanımladı, uç noktasında ise bu daha ağırdı.

Dyer, vurması için sağlıklı, 30 yaşındaki bir arkadaşına başvurdu ve sanki hayatı için savaşıyormuşçasına ondan kafataslarına gücü yetebildiğinin en sert şeklinde vurmasını söyledi. Arkeologların daha önceden de ahşap sopaların silah olarak kullanılmış olabileceğini tahmininde bulundukları Avusturya’da toplu cinayetlerin yapılmış olduğu Asparn/Schetz bölgesinde M.Ö. 5200’lerden kalma bir kafatasıyla kırık örneklerinden biri örtüşüyordu.

Dyer: ‘’Belli bir yaralanma şeklini taklit etmeyi amaçlamamıştık ancak bu kırılma modelini elde ettiğimizde çok heyecanlanmıştık. Orada hazırda bir benzeri olduğunu biliyorduk.’’

Antik Dönemin En Efsanevi Okuçusunu Merak Ediyorsanız Bu Yazımız Tam Size Göre

Replika

Baskınları ve Saldırıları Yeniden Gerçekleştirmek

Eğer ki arkeologlar belli silahları belli yaralanmalarla ilişkilendirebilirlerse, o zaman Neolitik Çağın şiddet sahnelerini yeniden kurmaya başlayabilirler. Örneğin, Dyer, Thamesbeater’ın çok ‘’açık bir şekilde ölümcül’’ olduğunu söylüyor. Muhtemelen karşı tarafı öldürmeye çalıştığınız sahnelerde kullanılıyordu. Dyer ve meslektaşları, geride ölümcül olmayan baş yaraları bırakan farklı silahların kullanıldığı senaryolara da bakmaya başlamışlardı.

Dyer: ‘’Şiddet, belki de şu raddeye kadar anladığımızdan daha karmaşık. Topluluklar biraz daha küçük olduğu için o zamanlarda, savaş kelimesinin belki henüz daha geçerli olmadığı düşüncesindeyim. Fakat istila, saldırı, çocuk öldürme ve cinayet gibi şeyleri anlamaya başlayabiliriz. Bunu anlayarak Avrupa’da Neolitik bir toplumun insanı olmanın ne demek olduğunu anlayabiliriz.’’

Meyer, Neolitik Çağ’da ‘’hangi silahların ve kime karşı kullanıldıkları sorusu için deneysel kurulumun derinlemesine araştırmalar için iyi bir başlangıç noktası’’ olduğunu belirtti.

Araştırmada yer almayan Oxford Üniversitesinde arkeolog Rick Schulting, tahta sopaların ‘’zarar vermek için silah olarak kullanıldığı herhangi bir dönemle alakalı’’ olan buluntular ekledi. Ayrıca araştırmacıların doğrudan darbelerin doğrusal kırıklara da neden olabileceğini ve daha önceden böyle kırıkların düşmeye dayandığını bulduklarını söylüyor. Bu bulgunun, ‘’daha önceden şiddetin kanıtı olarak sayılmayan bazı durumların tekrardan gözden geçirmemiz gerektiği anlamına gelebileceğini’’ de ekledi.

Bu Yazımızı Beğendiyseniz Bunlarda İlginizi Çekebilir

Amazon Kraliçesinin Yaşamı ve Ölümü

Roma İmparatorluğunun Baş Düşmanları Kimlerdi?

Çeviri: Gülnihal Kafadar

Kaynak Livescience

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

1 yorum
  1. abiivaibuxal diyor

    O dönem için mükemmel silahlar

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More