Nereye Dergisi
Arkeoloji, Tarih, Gezi, Seyahat ve Yaşam Kültürü Dergisi

Dünyanın En Eski Piramidinin Etrafında Gömülü Yüzlerce Mumya Bulundu

Mısır'da, dünyanın en eski piramitlerinden birinin yakınında şaşırtıcı bir mumya gömütü bulundu.

0 94.340

Mısır’da, dünyanın en eski piramitlerinden birinin yakınında şaşırtıcı bir mumya gömütü bulundu. Polonyalı arkeologlar yüzlercesini sahada keşfettiler. Mumyalanmış cesetlerin ortaya çıkması araştırmacıların çok önemli bir alanı ve sıradan eski Mısırlıların dini inançlarını daha iyi anlamalarına yardımcı olacak.

Mumyalar, Dr. Kamil Kuraszkiewicz liderliğindeki Varşova Üniversitesi Doğu Araştırmaları Fakültesi’ndeki Mısırbilim Bölümünden Polonyalı bir arkeolog ekibi tarafından keşfedildi. Djoser Piramidi yakınında, Aşağı Mısır’daki antik Memphis’in başkenti yakınında çalışıyorlardı.

Üniversitenin uzmanları, 20 yıl boyunca bu bölgeyi araştırıyorlar ve sayısız önemli keşifler yaptılar. Polonya’ya göre, son yıllarda M.Ö. 6. yüzyıl hanedanlığı döneminden, M.Ö. 24’ün 21’ine tarihlenen soyluların mezarlarını buldular.

joser piramidinin yakınında bulunan mumyaların çoğunluğu sadece mütevazı düzenlemelerle dinlenmeye bırakıldı

Djoser Piramidi’nin Mumyalarını Bulmak

Polonyalı ekip, mumyalanmış cesetleri, dünyanın en eski piramidinin bitişiğindeki Saqqara Nekropolü’nde buldu. Burası Memphis sakinleri için nekropol olduğuna inanılan bir mezarlık alanıydı.

Bu mezarlıkta en çok bilinen anıt, efsanevi rahip Imhotep tarafından bildirilen bir basamak tapınağı olan Djoser piramididir. M.Ö. 27. yüzyıla kadar uzanır ve genellikle şimdiye kadar yapılmış ilk piramit olarak kabul edilir.

Saqqara’daki Basamaklı Djoser Piramidi

First News web sitesine göre mumyalanmış kadavralar, geçtiğimiz Eylül ayında, antik basamaklı piramit ile “Kuru hendek” adı verilen ve piramidin kutsal alanını çevreleyen derin bir hendek arasında bulundu. Eski Mısır inançlarında, kuru hendek firavunun ölümsüz yaşama giden yolda ilerlemesi gereken bir tür sembolik yol ya da yapıydı. Mezarların bazıları bu sembolik çukurda ya da ‘hendek’te bulunmuştur.

Yüzlerce Mumya

Arkeologlar, fakir bir durumda olan birkaç düzine veya muhtemelen yüzlerce mumyayı keşfettiler- ahşap tabutları ve diğer organik materyaller büyük ölçüde çürümüş. First News’a göre, ‘keşfettikleri mumyaların çoğunluğu sadece mütevazı düzenlemelerle dinlenmeye bırakılmıştı’. Bu, seçkin üyelerin ayrıntılı mezarlarının aksine ve alanda gömülü olanların sosyal hiyerarşide aşağıdan geldiğini gösterir.

Tabutların kalan parçaları, çok iyi yapılmadıklarını göstermektedir. Mumyalar sadece çok basit bir şekilde mumyalanmış ve kuma kazılmış mezarlara yatırılmadan önce bandaj sarılmıştı. First News, ‘mezarların koruyucusu olduğuna inanılan Mavi Anubis’in bir sembolünün tabutların tabanında bulunduğunu’ bildirdi.

İlgili Yazılar

Asillerin, bürokratların ve firavunların mezarlarında görülen süslemelerden hiçbiri yoktu.

Mavi Anubis

İlginçtir ki, Polonyalı arkeologlar tabutlardan birinde çok zayıf yazılmış bir hiyeroglif bulmuşlardır. Yazıtın büyük olasılıkla ‘mantıklı olmadığı ve bazı işaretlerin başka hiçbir yerde bulunmadığı için yazamayan biri tarafından yaratıldığı’ raporlandı. Kuraszkiewicz, First News’a ‘açıkça boyanan zanaatkârının okuyamadığını ve belki de daha önce gördüğü bir şeyi yeniden üretmeye çalıştığını’ belirtiyor.

Djoser Piramidi Mumyaları 2.600 Yaşında

Geçmişte bir tarihte mezar soyguncuları tarafından aynı tabuttaki yontulmuş bir cenaze maskesinin çalındığı anlaşılıyor. Bulunan mumyaların hepsi geçici olarak MÖ 6. yüzyıldan MS 1. yüzyıla kadar olan zamanlara tarihlenmiştir.

Mumyalamadan bir kesit

Mumyalanmış kadavraların bulunması, araştırmacıların Mısır cenaze uygulamalarının evrimini ve öbür dünya hakkındaki inançlarını anlamalarını sağlayacaktır. Mumyalar, fakir sınıfların, zengin ve güçlü olan aynı mezarlık uygulamalarının çoğunu paylaştığını, ancak daha sade ve mütevazı bir şekilde ifade ettiklerini gösteriyor gibi görünmektedir.

Bu keşif, aynı zamanda, Saqqara nekropolünün ne kadar önemli olduğunu ve yüzyıllarca süren bütün birimler için tüm sınıflar tarafından kullanıldığını göstermektedir.

Çeviri: Bünyamin Tan

Kaynak Ancient-Origins

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More