Nereye Dergisi
Arkeoloji, Tarih, Gezi, Seyahat ve Yaşam Kültürü Dergisi

Mısır’da Bulunan Tabutun Kitabesi, Yeraltı Dünyasının Detaylı Haritasını Veriyor

Birkaç yıl önce eski bir mezar odasında keşfedilen Mısır tabutu, sadece inanılmaz bir arkeolojik buluş olmasının ötesinde, üzerinde taşıdığı kitabesinde bulunan yer altı dünyasının bilinen en eski haritası nedeniyle de özel bir öneme sahip.

0 27.473

Ancient Origins web sitesine göre; birkaç yıl önce eski bir mezar odasında keşfedilen Mısır tabutu, sadece inanılmaz bir arkeolojik buluş olmasının ötesinde, üzerinde taşıdığı kitabesinde bulunan yer altı dünyasının bilinen en eski haritası nedeniyle de özel bir öneme sahip.

Harco Willems tarafından Mısır Arkeolojisi Dergisi’nde yayınlanan yeni bir çalışmada, bu eski metnin en az 4.000 yıl öncesine dayanan İki Yolun Kitabı’nın bilinen en eski kopyası olduğu öne sürülüyor. Yazar bu tarihlemeyi mezarın yaşına dayanarak yapıyor, çünkü mezarda M.Ö. 21 ila 20 yy.lar arasında yaşadığı düşünülen I.Djehutinakht’dan bahseden yazıtlara da rastlanmakta. Bu nedenle, daha önce yanlış bir şekilde tabutun I.Djehutinakht’ın bedenini içermesi gerektiğine inanılıyordu, Ancak bu son çalışma tabutta Ankh adında soylu bir kadının vücudunun bulunduğunu öne sürüyor.

Tabuttan çıkarılan ahşap bir buluntu, İki Yolun Kitabı’nın bilinen en eski nüshasının oymalarını içeriyor

Kitabı’nın sadece birkaç versiyonunu bulabildikleri için, ahşap tabut panelindeki bu yeni buluş çok büyük bir önem taşıyor.

İki Yolun Kitabı

İki Yolun Kitabı tam olarak nedir? Kitap adını, Mısır’da ölümden sonra ruhun yer altı dünyasında bulunduğu sırada, Osiris’in krallığına tekrar dönmek isterse gidebileceği iki yoldan alır. Osiris, Mısır’ın yeraltı dünyasının yöneticisi ve bütün ruhların nihai yargılayıcısıydı. İki Yolun Kitabı, aynı zamanda çok eski antik Mısır mitoloji metinleri olan Tabut Yazıtlarının bir parçasıdır. Ayrıca “Amduat” ve “Kapılar Kitabı” gibi daha sonraki dönemlerdeki Cehennem anlatılarının açık bir öncüsüdür.

İki Yolun Kitabı’nın Mizanpajı ve yerleşimi: Sepi’nin Tabutu

Ölüler Kitabı

Bahsettiğimiz bütün bu metinler, National Geographic tarafından Mısır öbür dünyasıyla ilgili büyülerden oluşan mezarlık papirüslerinin tam koleksiyonu olarak ya da çok daha iyi bilinen ismi ile Mısır’ın Ölüler Kitabı olarak adlandırılan papirus külliyatının bir parçasıdır. Daha iyi bir ifadeyle, Ölüler Kitabı, bir kişinin ölümden sonraki yaşamında başarılı bir şekilde yolunu bulabilmesi için ihtiyaç duyduğu her şeyi en iyi şekilde tanımlayabilen “1.185 büyü ve büyülü yakarış” içermektedir.

Deir el-Bersha, Mısır, Gua tabutundan Ötedünya Haritası. 12. Hanedan, 1985-1795 M.Ö.

Osiris’e Ulaşmak

İki Yolun Kitabı, ulaşılması çok zor olan Osiris’in, yeraltı dünyasında nasıl bulunabileceğine dair çok ayrıntılı tarifler içeriyor:

İlgili Yazılar

‘Şeytani varlıklar tarafından “Rostau” ya (Osiris’in alemi) ilerlemenin engellendiği tehlikeli bir alandan geçen iki zikzak yol. Ateşle çevrili ve ‘gökyüzünün sınırında’ bulunan karanlık bir yer. Osiris’in ölü bedenine bakan bir kimsenin hiçbir zaman tam olarak ölmeyeceğine inanılır. Ve bir kişi  ancak Adak Alanına ulaşabilir ve Osiris’le bir ziyafet yemeği yiyebilirse arzuları tam olarak tatmin olur.’

Ama problem şudur, yollar tehlikeli ya da aldatıcı olabilir ve bazıları hiçbir yere ulaşmaz, bu bir ruhun huzur arayışını mahveder ve nihai dinlenme umuduna doğru yaklaşmasını da sağlamaz.  ,

Bu iki yol, ruhu hem yok etme hem de canlandırma gücüne sahip olan Ateş Gölü ile ayrılmıştır. Ölen kişinin, yolculuğu boyunca yüksek taş ve ateş duvarları ile çevrili  sonsuz koruyucu ve şeytanlarla girmesi engellenmeye çalışılan “Güneş’in“ ateşli mahkemesinin” de üstesinden gelmesi gereklidir.

Açıkçası, Mısır yeraltı dünyası, yeterince cesur olmayanlar için uygun bir yer değildi.

Osiris, Isis ve Nephthys’i betimlemesi, Taywheryt mezarıdış tabut detayı

Ruh Haritası

Bir bakıma, İki Yolun Kitabı ruh için bir haritadır. 21. Yüzyıldan baktığımızda  bize bir harita gibi görünse de, harita kelimesi geleneksel anlamında algılanmamalı.

Bunun yerine, antik Mısırlılar “ruhun psikolojik haritası” olarak adlandırılabilecek en iyi şeyi oluşturmak istediler.

Ancient Origins’de söylendiği şekliyle

Yaratıldığı dönem olan 4.000 yıl kadar önce, hiç kimse daha önce ölümden sonraki dünyayı haritalandırmaya teşebbüs etmemişti ve bundan sonra yazan bütün bilginlerin yazdıklarının hepsinde öbür dünyayı saatlere ya da mağaralara bölmesini ve özel yol işaretleri ya da olayları anlatmalarını sağladı.

Bir bakıma İki Yolun Kitabı, ölümcül durumlarla karşı karşıya kalanlar için bir teselli ve rehberlik amacı gütmektedir. Bunu okuyarak, bu dünyadan diğerine geçtikten sonra onları neyin beklediğini tam olarak anlayabileceklerdi. Bu metnin doğru olup olmaması özel bir öneme sahip değil. Bu metin, yaşam kargaşamızın sonuna geldikten sonra ne olacağına dair kendimize anlattığımız herhangi bir hikaye gibi, bir sonraki yaşam hakkındaki düşüncelerimizi, bu alemde bizi  her ne bekliyorsa onunla karşılaşmamızı kolaylaştırmak içindir. Dolayısıyla, İki Yolun Kitabı, yüzyıllardır var olan diğer metinlerle de uyumludur.

Çeviri: Özgür Yolcu

Kaynak Ancient Code

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More