Nereye Dergisi
Arkeoloji, Tarih, Gezi, Seyahat ve Yaşam Kültürü Dergisi

4500 Yıllık Keşif Dünyanın En Eski Oyuncak Koleksiyonuna Ekleniyor

Tarih öncesi ganimetler olarak tanımlanabilecek birkaç oyuncak bulundu

0 2.718

Arkeologlar, Sibirya’nın güneyindeki Hakasya Cumhuriyeti’nde bulunan Itkol II mezarlığında nadir tarihi öncesi oyuncaklar buldular. 4500 yıllık eşyaların bugüne kadar bulunan en eski oyuncuklar olduğu düşünülüyor.

Tarih öncesi ganimetler olarak tanımlanabilecek birkaç oyuncak bulundu. Örneğin, sabun taşından-magnezyum silikat ihtiva eden yumuşak bir kaya- yapılmış ve yüz hatları dikkatlice çalışılmış bir bebek- dedi St. Petersburg Maddi Kültür Tarihi Enstitüsü’nden arkeolog Dr Andrey Polyakov.

Bebeğin kafası 5 cm uzunluğunda

Bebeğin yüz hatları özenle çalışılmış ve sabuntaşındna yapılmış

Antikçağ’da Oyuncaklar Hakkında Tüm Yazılarımıza Buradan Ulaşabilirsiniz

Küçük bir çocuğun mezarı içinde geyik boynuzu veya boğa boynuzundan yapılmış ejder benzeri bir hayvan başı (resimde) bulundu

Koleksiyondaki başka bir parça da geyik yada boğa boynuzundan yapılmış bir hayvan başıdır. Uzmanlar bunun hangi hayvanın tasviri olduğundan henüz emin değiller muhtemelen mistik bir imge olduğunu düşünüyorlar.

Her iki vaka da da oyuncakların gövdeleri, yıllar boyu maruz kaldıkları bozulmayı atlatamamışlar. Kalıntıların buranın soylu olmayan, ‘halktan’ bir çocuğun mezarı olduğuna işaret ettiğini söylüyor Dr. Polyakov.

Sibirya Arkeoloji Haberleri İçin Bu Linki İzlemelisiniz

Sibirya nehrinden bir olta balıkçısı tarafından çıkarılan pagan tanrısı figürü; bir çocuk oyuncağı yada kötü ruhları uzaklaştırmak için kullanılan bir çıngırak. (Resim: Pavel German & Vladimir Bobrov, Tisul History Museum)
İlgili Yazılar

Okunev kültürünün yerli Amerikalılarla bağlantılı olduğu ve oyuncaklarının ilk kez bulunmadığı görülüyor. Nitekim, en yeni buluntular ilginç bir koleksiyona katkıda bulunuyor.

Sibirya nehrinden bir olta balıkçısı tarafından çıkarılan pagan tanrısı figürü; bir çocuk oyuncağı yada kötü ruhları uzaklaştırmak için kullanılan bir çıngıraktır. Badem şeklinde gözleri, dolgun dudakları, geniş bir ağzı ve acımasız bir yüz ifadesi vardır. Arkada, ‘dalga benzeri çizgili örgülü saç ve örgünün altında balık pulu gibi görünen örgü benzeri çizgiler bulunur. Müze yetkilileri balıkçı Nikolay Tarasov’un hayatının fırsatını’yakaladığını söylüyorlar.

Asya Arkeoloji Haberleri İçin Bu Başlığımıza Bakabilirsiniz

Antik çocuğun göğsüne, insan yüzleri, kuşlar, avrupa musu ve bir ayı da dahil sekiz karışık figür kazınmıştır. (Resim:Andrey Polyakov & Yuri Esin/Siberian Times)

Aynı zamanda, iki yıl önce, huş ağacından bir beşikte bir bebeğin kalıntılarıyla birlikte bulunan bir dizi hortlak benzeri figür koleksiyonunun da şimdiye dek bulunan en eski çıngıraklar olduğu düşünülüyor.

Antik çocuğun göğsüne, insan yüzleri, kuşlar, avrupa musu ve bir ayı da dahil sekiz karışık figür kazınmıştır. Her biri sekiz santimetre uzunluğundaydı. Bu keşif kuzeybatıda Itkul Gölü’nün hemen altında yapılmıştır.

Bir çocuk mezarında toplam sekiz bebek bulundu

4500 yıllık yeni keşifler dünyanın en eski oyuncak koleksiyonuna ekleniyor makalesi The Siberian Times da yayınlanmış olup izin alınarak yeniden Ancient-Origins sitesinde yayınlanmıştır.

Yazar: The Siberian Times

Çeviri: Zeynep Şenel Gencer

En Güncel Arkeoloji Haberleri İçin Sitemizi Hergün Ziyaret Edin

Kaynak Ancient-Origins

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More