Nereye Dergisi
Arkeoloji, Tarih, Gezi, Seyahat ve Yaşam Kültürü Dergisi

Matbaanın Tarihi

Matbaacılık hizmet sektörü niteliğinde ilk olarak Uzak Doğu ülkelerinde kullanılmaya başlanmıştır. İlk olarak matbaa 1450’de Johannes Gutenberg’in bu devrimi başlatması ile boy göstermiştir.

0 782

Matbaacılık hizmet sektörü niteliğinde ilk olarak Uzak Doğu ülkelerinde kullanılmaya başlanmıştır. İlk olarak matbaa 1450’de Johannes Gutenberg’in bu devrimi başlatması ile boy göstermiştir. Daha sonraları ise dijital baskı adı altında pek çok kategori ile  günümüze kadar ulaşmayı başarmıştır.

Uzak Doğu ülkelerinden alınan teknikler ile bugünkü matbaa serüveni de başlamıştır. Kullanılan araç gereçlerden ziyade günümüz teknolojisinin etkisi de bir hayli bu  durumu tetikler olmuştur. Çin’de kurulan ilk matbaa makinesi ile de ilk matbaa teknikleri İstanbul matbaacılar yanında oldukça ilkel kalmıştır. Haliyle basılan ürünlerde de Çin alfabesi hakim olmaktaydı. Daha sonraları ise Uygurlara geçen bu hizmet aslına bakıldığında oldukça eski dönemlere rastlamaktadır.

Gerek Bayrampaşa matbaacı firmaları olsun gerek se günümüzde yer alan diğer firmalar olsun bugüne ulaşmaları aslında çok eski dönemlere denk gelmektedir. Önceleri baskılar kağıt üzerine değil de kumaş üzerine basılarak kendisini göstermekteydi. Fakat günümüz koşullarında bu durum kendisini gittikçe yeniledi ve birçok alana açılmış oldu. İstanbul matbaacılar arasından seçim yapma şansı varken eski dönemlerde bu gibi şanslar ne yazık ki boy göstermemekteydi. Ağaçtan oyma kalıplar kullanılarak kumaşa yapılan baskılardan biri de Mısırlara kadar dayanmaktadır.

İlgili Yazılar

Dijital baskı olarak o günlerin en popüler hizmeti kapsamında yer alan basım işlemi matbaa değil de basmahane olarak işlev görmekteydi. Bayrampaşa matbaacı olarak bugünlere ulaşan binlerce ekip ve firma elbette ki matbaa tarihinden bir hayli etkilenmiştir. Durum böyle olunca da kendini sürekli geliştirme çabası içerisine girilmiştir. Avrupa’da matbaanın gelişmesi ile de bazı teknikler beraberinde gelmiştir.

Bu duruma bir nevi teknolojinin gelişmesi de etken olmuştur. Hal böyle olunca da çeşitlilik giderek artmış ve alınan verimde yerinde olmuştur. Bilginin daha hızlı ve güvenilir bir şekilde yayılmasından yana olan halk matbaa alanında kendisini sürekli yenilemeye açık olmuştur. Türk matbaa tarihi aslında Lale devrine kadar dayanmaktadır. Toplum desteği ve okuryazarlığın artması ile de kendisinde birçok yenilik bulan matbaa günümüz şartlarında git gide artarak boy göstermektedir. Böylece Uzak Doğulardan gelen bu tarih yıllardır kendisini korumayı başarmıştır.

Kaynak : https://bionmatbaa.com/

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More