Nereye Dergisi
Arkeoloji, Tarih, Gezi, Seyahat ve Yaşam Kültürü Dergisi

Medici Ailesi – Rönesans’ın Mafya Babası

Söylenenlere göre, bu aile Rönesans çağının en ünlüsü ya da güçlüsü olmanın yanı sıra 250 yıl boyunca Floransa’ya en uzun süre hükmeden aile olma özelliğini taşıyor.

0 21.050

Rönesans’ın Mafya Babası: Bu ifade tam olarak Medici Ailesi’ni tanımlar nitelikte. Mediciler aslında sarraf bir aile olduğundan büyük kaynaklara erişebilmiş ve böylece Floransa şehri üzerinde güç sahibi olmuşlardı. Söylenenlere göre, bu aile Rönesans çağının en ünlüsü ya da güçlüsü olmanın yanı sıra 250 yıl boyunca Floransa’ya en uzun süre hükmeden aile olma özelliğini taşıyor.

Medici’lerin düşmanı haline gelen diğer aileler Pazzi ve Borgia idi. Her iki aile de Medici ailesine karşı suçlamalar ve hain davranışlarda bulundu ama hiçbiri başarılı olamadı. Zaten bu başarısızlıklardan sonra da çok fazla dayanmadılar.

Solda: Anne Maria Luisa de’Medici, Dük soyunun sonuncu ismi, Minerva’da. Minerva, Mercury ve Pluto 1706 – Antonio Bellucci’den sonra Anna Maria Luisa de ‘Medici Elektresine saygılarını sunuyor. Ortada: Büyük Düşes Maria Maddelana, Büyük Dük II. Cosimo ve büyük oğlu, II. Ferdinando.
Sağda: III. Cosimo ve Büyük Dük Medicean kral kıyafeti giyiyorken.
Albizzi ailesi, Medici’den çok daha güçlü ve zengin bir aileydi ancak savaşmayı yönetime tercih etmişti, kısa süre sonra da savaştaki çabalarını kimse umursamadı. Luca Albizzi, Medici ailesinden biriyle evlendi ve bu da Albicizi’nin zenginliğini ve politik gücünü sona ermesine neden oldu.

İhanet ve Yolsuzluk

Medici ailesinin ana lideri Cosimo, Floransalıların özgürlüğünü bastırmaya çalıştığı için 10 yıl sürgüne mahkûm edildi ancak o sırada Avrupa’nın en zengin adamı onu hayatta tutmak için nüfuzlu kişileri devreye sokmuştu.

Cosimo’nun Varisleri

Cosimo’nun torunları iktidarda fazla kalmamışlardı, ancak uyguladıkları yönetim tam anlamıyla zorbaydı. Giuliano öldürüldükten sonra Lorenzo, çok vahşi yaşam tarzı ile birlikte Medici ailesini karşısına almıştı. İkisi de sanatı ve Michelangelo gibi sanatçıları desteklemesine rağmen bu durum onları Floransa vatandaşlarının gazabından kurtaramadı.

Ancak Lorenzo’nun oğlu Piero, işgalden sonra Fransızların katı barış şartlarını kabul etmesiyle Medici yönetimini geçici olarak durdurdu.

Piero sürgüne yollanmış ve ülkesinden uzaktayken hayatını kaybetmişti.

İspanyollar, Fransızları mağlup edip Floransa liderlerini Medici yönetimini kabul etmeye zorlamış ve bu şekilde Medici ailesi yeniden eski gücüne kavuşmuştu. Yeni Medici yöneticileri de tıpkı ataları gibiydi: Politik açıdan acımasız ama sanatın en büyük destekçileri.

Justus Sustermans tarafından yapılmış Galileo Galilei Portresi (1636)

Mediciler ve Roma Katolik Kilisesi

O zamanlarda, Roma Katolik Kilisesi (RKK) çok güçlüydü.

Roma Katolik Kilisesi ile rekabet edebilecek çok az sayıda kilise vardı. Bu da diğer birçok aile gibi, Medicilerin de sadık bir RKK taraftarı olduğu anlamına geliyor.

İlgili Yazılar

Hatta, Medici ailesinin 4 üyesi de Papa görevini üstlendi.

1475-1521 yılları arasında X. Papa Leo (Giovani), 1478-1534 yılları arasında ise VII. Papa (Giulio di Giuliano) Daha sonra, 1499-1565 yılları arasında, IV. Papa Pius (Giovanni Angelo) ve 1535-1605 arasında Alessandro Ottaviano en kısa süre hüküm süren Papa oldu.

Dini veya politik olarak zirveye ulaşan tek aile üyeleri onlar değildi. Piero’nun kızı, II. Henry ile evlendi ve üçü oğlu tahtta babalarının yerini aldı. Maria, IV. Henry ile evlendi ve kızları İspanya ile İngiltere Kraliçesi oldu.

Ayrıca Galileo Galilei, Medici ailesinin çocuklarına birkaç nesil boyunca özel ders vermişti.

Medici aile üyelerinin mecazi olarak Benozzo Gozzoli fresklerinde Toskana kırsalı çevresine yerleştirildiği bir görsel

Medicilerin Düşüşü

I. Ferdinand’ın tahta çıkma zamanı geldiğinde, Büyük Düşesler onu yönetim ve liderlik konusunda olması gerektiği gibi hazırlayamamışlardı.

Büyük Dük olduğunda 10 yaşındaydı, bir süre sonra da babasından yönetimi devraldı.

Veba zamanlarında, Toskana ve Floransa’nın yönetiminden sorumluydu.

Ferdinand veba krizini iyi yönetmişti fakat diğer alanlarda çok da etkili değildi.

Ondaki bu liderlik ve güç eksikliği, oğlu ve torununa da geçti. Oğlu dini açıdan hoşgörüsüz ve beceriksizdi, torunu ise düşüşü engelleyecek kadar iktidarda kalamadı.

1735 yılında, Medici Ailesi Floransa ve Toskana kontrolünü sonsuza dek kaybetti. O sırada Avrupalı güçler, Lorraine’yi Fransa’ya, Toskana’yı ise Avusturya’ya vererek yönetimi ele geçirdi. Böylece Medici Ailesi devri kapanmış oldu.

Çeviri: Özge Sertbaş

Kaynak ancientpages

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More