Nereye Dergisi
Arkeoloji, Tarih, Gezi, Seyahat ve Yaşam Kültürü Dergisi

Yunan Mitolojisinin On İki Olimposlu Tanrı ve Tanrıçası

Yunanlıların, tanrılarda "En İyi On" listesi olmasa bile, "En İyi On İki" listesi vardı. Bu şanslı Yunan tanrı ve tanrıçaları Olimpos Dağı'nın zirvesinde yaşıyorlardı.

0 5.477

Yunanlıların, tanrılarda “En İyi On” listesi olmasa bile, “En İyi On İki” listesi vardı. Bu şanslı Yunan tanrı ve tanrıçaları Olimpos Dağı’nın zirvesinde yaşıyorlardı.

  • Afrodit: Aşk, romantizm ve güzelliğin tanrıçası. Oğlu Eros, bir Olimposlu olmamasına rağmen aşkın tanrısıydı.
  • Apollon: Güneş, ışık, şifa ve müziğin güzel tanrısı.
  • Ares: Güzellik ve aşkın tanrıçası Afrodit’e aşık, savaşın karanlık tanrısı.
  • Artemis: Avcılık, orman, vahşi yaşam, doğurganlık ve ayın bağımsız tanrıçası ve Apollon’un kardeşidir.
  • Athena: Zeus’un kızı ve bilgelik, strateji ve sanatın tanrıçası. Partenon’u ve adını verdiği şehir Atina’yı yönetir. Athena’ya bazen Athene de denilir.
  • Demeter: Tarımın tanrıçası ve Persephone’nin annesi. Eros gibi, Persephone de Olimposlu olarak kabul edilmez.
  • Hephaestus: Ateş ve demirciliğin topal tanrısı. Zaman zaman Hephaistos da denilir. Akropolis yakınlarındaki Hephaestion, Yunanistan’daki en iyi korunmuş antik tapınaktır. Ayrıca, Afrodit’in eşidir.
  • Hera: Zeus’un karısı ve evliliğin koruyucusudur. Sihirle bağlantısı vardır.
  • Hermes: Tanrıların hızlı habercisidir, ticaret ve bilgeliğin tanrısı. Roma mitolojisinde Merkür olarak geçer.
  • Hestia: Ev ve aile hayatının sakin tanrıçası. Hiç sönmeyen aile ocağının ateşi ile sembolize edilir.
  • Poseidon: Deniz, deprem ve atların tanrısıdır.
  • Zeus: Tanrıların yüce tanrısı ve göklerin tanrısıdır. Yıldırım ile sembolize edilir.

Peki Hades Nerede?

Hades: Hades, Zeus ve Poseidon’un kardeşi ve önemli bir tanrı olmasına rağmen yeraltı dünyasında yaşadığı için genellikle on iki Olimposludan biri olarak kabul edilmez. Benzer şekilde, Demeter’in kızı Persephone da Olimposlular listesinde bulunmaz. Ancak hangi mitolojik yorumun tercih edildiğine bağlı olarak, Persephone yılın yarısında ya da üçte birinde Olimpos’ta yaşar.

Altı Olimposlu Kimdir?

Bu yazıda genellikle 12 Olimposluya odaklandığımız hâlde, Kronos ve Rhea’nın çocukları olan Hestia, Demeter, Hera, Hades, Poseidon ve Zeus’tan oluşan bir çekirdek grup daha vardır.  Bu gruba Hades her zaman dahil edilir.

İlgili Yazılar

Olimpos’ta Başka Kimler Yaşadı?

On iki Olimposlunun tamamı ilahiyken, Olimpos Dağı’nda uzun süreli yaşayan başka ziyaretçiler de vardı. Bunlardan biri, tanrılara içki sunan ve Zeus’un favorisi olan Ganimedes’ti. Bu rolde Ganimedes, genellikle bir Olimposlu olarak kabul edilmeyen ve gelecek nesil tanrılara ait olan tanrıça Hebe’nin yerini aldı. Yarı tanrı ve kahraman olan Herakles’in, ölümünden sonra Olimpos’ta yaşamasına izin verildi ve barıştığı tanrıça Hera’nın gençlik ve sağlık tanrıçası kızı Hebe ile evlendi.

Olimposluların Rönesansı

Geçmişte, Amerikalı lise öğrencilerinin çoğunluğu standart müfredatın bir parçası olarak Yunancayı alıyordu, ancak o günler çoktan geçmişte kaldı. Bu üzücü bir durum çünkü bu dersler Yunanistan ve Yunan mitolojisinin ihtişamına doğal bir girişti. Ancak görünen o ki popüler medya, Yunanistan ve Yunan tanrılarına yeniden ilgi uyandıran kitap ve film serileriyle bu ihtişamı geri kazanıyor.

Tüm Yunan tanrı ve tanrıçaları; Percy Jackson ve Olimposlular: Şimşek Hırsızı, Ray Harryhausen klasiğinin yeniden çekimi, Titanların Savaşı, Titanların Öfkesi’nin devam serisi ve Ölümsüzler filmi gibi Yunan mitolojisi temalı pek çok film nedeniyle daha fazla dikkat çekmeye başladı.

Çeviri: Beyza Azca

Kaynak ThoughtCo

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More