Nereye Dergisi
Arkeoloji, Tarih, Gezi, Seyahat ve Yaşam Kültürü Dergisi

Takılarla Süslenmiş Roma Dönemi İskeletleri Bulundu

Mezar içerisinde birçok değerli eşyayı barındırıyor ve son yıllarda ülkede açığa çıkarılmış en önemli Roma buluntularından biri olarak gösteriliyor.

0 1.636

Reuters’in aktardığı bilgilere göre, Sırbistan’da çalışan arkeologlar neredeyse iki bin yıldır hiç bozulmamış bir Roma lahdini açığa çıkardılar. Mezar içerisinde birçok değerli eşyayı barındırıyor ve son yıllarda ülkede açığa çıkarılmış en önemli Roma buluntularından biri olarak gösteriliyor. Başkent Belgrad’dan 120 km. uzaklıkta bulunan ve günümüz Sırbistan’ının sınırları içerisinde yer alan antik bir Roma kenti Viminacium’da ortaya çıkarıldı. Alanda böyle bir buluntuya ulaşmak oldukça önemliydi ve ilerisi için nelerle karşılaşacağının ipucu olarak görülüyor.

Kazının yapıldığı alan

Bir Roma Üssü “Viminacium”

Antik site aslen önemli bir yol güzergâhı üzerinde bulunan bir Roma askeri üssüydü. Orijinalinde bir ordu kampı olan alan öylesine büyüdü ki sonunda 40 bin kişinin yaşadığı tahmin edilen önemli bir şehir oldu. Viminacium’un kendi hamamı ve yarışların yapıldığı bir hipodromu vardı. Moesia (Sırbistan) eyaletinin başkenti oldu. MS. 5. Yüzyılda Hunlar tarafından tahrip edildi ancak daha sonrasında Bizans İmparatoru Justinian tarafından yeniden inşa edildi. 100 yıldan biraz fazla süren bir refah döneminden sonra, Slavlar 7. Yüzyılda şehri yıktı ve hiçbir zaman eski görkemli günlerine dönemedi.

Hun Hükümdarı Tanrının Kırbacı “Atilla” Yazımız İlginizi Çekebilir

Viminacium, günümüz Londra’sı ya da Strasbourg gibi modern bir şehir olan az sayıdaki Roma kent merkezinden biriydi. Kent 19. Yüzyılda ilk kez kazılmaya başlandığında yeterli önem gösterilmedi. Ancak buna rağmen çok farklı desenlerin olduğu mozaikler açığa çıkarıldı. Sırp arkeologların uzun yıllar çalışmasının sonucu olarak yaklaşık 13.500 mezar ve lahit buldular. Uzmanlara göre ise açığa çıkarılan bu eserler kentin sade %4 lük bir kısmını oluşturuyor.

Mezar alanı

Lahit

Sırbistan Arkeoloji Enstitüsü’nden bir ekip geçtiğimiz hafta Viminacium kazı sahasında yeni lahitler keşfettiler. Arkeologlar lahiti açtıklarında hayretler içerisinde kaldılar. Bunun nedeni kentin geçmişten günümüze kadar sıksık yağmalanmış olması ve çiftçilerin yüzlerce yıldır buralarda tarımla uğraşmasıydı. Bu yüzden bozulmamış bir lahit bulmak dikkat çekiciydi. Eserler ve iskeletler, uzmanlar tarafından incelenmek üzere Belgrad’a götürüldü.

Defineci Yazılarımızın Tamamına Buradan Ulaşabilirsiniz

İlgili Yazılar
Lahitin çıkarılışı

Mezarda yan yana duran iki tam iskelet vardı. Kemiklerde fiziksel travma olduğuna dair bir kanıt yoktu. İskeletlerden biri bir adama ait ve zamanına göre orta yaşlı ve uzun boyluydu. Diğer iskelet ise erkekten ince ve biraz daha genç olan bir kadına aitti. Evli bir çiftin mezarı olması muhtemel ancak kesin bir şey söylemek doğru değil.

Kadın iskeletin üzeri mücevherler ile süslenmişti. Çiçek şeklinde altın küpeleri ve güzel hazırlanmış saç tokaları bulundu. Ayrıca lahitin içerisinde kadına ait bir de altın kolye açığa çıkarıldı. Bunların yanı sıra gümüşten yapılmış bir ayna ve üç adet camdan yapılmış parfüm şişesi bulundu. Erkek iskeletinin ise gümüş mermer tokası vardı ve hala ayakkabı giyiyordu. Mezar içerisinden çıkan diğer bir öğe ise bir yüzüktü.

Çin İmparatorunun Gizli Hazinesi Yazımız İlginizi Çekebilir

Mezar buluntuları gösteriyor ki gömülen insanlar oldukça varlıklıydı ve muhtemelen Viminacium toplumunun ileri gelenlerindendi. Sırbistan Arkeoloji Enstitüsü’nden Ivan Mikic’in “bu iki insanın kesinlikle daha yüksek bir sosyal sınıfa ait olduğu sonucuna varabiliriz” dedi.

Kazı alanından çıkan sağlam bir lahit ve içindeki şaşırtıcı bulgular, Viminacium’un zengin ve sofistik bir yer olduğunu gösteriyor. Aynı zamanda Roma eyalet başkentlerinin yaşam standartlarını göstermesi açısından da önemlidir.

Güncel Arkeoloji Haberleri İçin Tıklayınız

Çeviri: Tolga Candur

Kaynak Ancient-Origins

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More