Nereye Dergisi
Arkeoloji, Tarih, Gezi, Seyahat ve Yaşam Kültürü Dergisi

Gökyüzünün Kraliçesi “Venüs”

Babil’in 5000 yıl önceki kalıntılarında sınır taşları bulunmuş ve üzerlerinde 8 köşeli yıldız yani Venüs figürleri vardır.

0 5.992

Başımızı kaldırdığımızda sonsuzluk hissi veren gökyüzü ve parlayan cisimler tarihin her döneminde insanlığı etkilemiştir. Gökyüzünde oluşan sıra dışı hareketler ve değişen ışıklı cisimler dikkatle gözlenmiş ve bunlara bir anlam yüklenilmeye çalışılmıştır. Gözlemler ve bunların anlamlarını çözmeye çalışmak, bazı uygarlıklarda başlı başına bir meslek olmuştur.

İzlenen cisimler genellikle boyutlarına ve verdiği ışık şiddetine göre önemsenmiş; zamanla özellikli cisimler kutsallaştırılmıştır. Güneş ve aydan sonra en net izlenebilen gök cisimlerinden biri Venüs olmuştur. Venüs’ün önemsenmesinin nedeni standart dışı görünümleri ve hareketleridir. Venüs, her 8 yılda bir güneşle hizaya gelmesi aynı burç bölgesinde olur. Örneğin, herhangi bir burç başlangıç noktası alınırsa hizalanmasının aynı burç da tekrarlanması için 8 yıllık süre geçer. Venüs, güneş etrafında tam turunu 225 günde bir yapar. 8 yıllık sürede Venüs dünya ile 5 kez aynı hizaya gelir. İlk gözlemciler 8 yıllık bu döngüler Venüs’ü simgeleyen 8 köşeli yıldız ile sembolleştirilmiştir.

Uzay ve Gök Bilim Yazılarımıza Buradan Ulaşabilirsiniz

Babil’in 5000 yıl önceki kalıntılarında sınır taşları bulunmuş ve üzerlerinde 8 köşeli yıldız yani Venüs figürleri vardır. Bu figürler Venüs’ün antik çağlardan beridir insanlığı nasıl etkilediğinin göstergesidir.

Dünya ve Venüs’ün güneş etrafındaki dönüş farklılığı nedeni ile Venüs 260 gün Sabah Yıldızı, 260 gün ise akşam yıldızı olarak görünür. Sabah Yıldızı olarak göründüğü 260 gün sonunda 60 gün kaybolur. Farklı kültürler sürekli gözlemlerle bu döngüyü farketmişlerdir ve değişik anlamlar yüklemiştir. Babil’in aşk ve savaş tanrıçası “İştar”  Venüs’ü simgelemektedir.  İştar, evliliğin, ailenin ve savaşı sembolüdür. Akşam yıldızı ise sevgiyi doğurganlığı simgeler.

İlgili Yazılar

Mezopotamya Araştırmalarımıza Buradan Ulaşabilirsiniz

Sümer’de Venüs Sabah Yıldızı olarak doğduğunda savaşa hazırlanılır. Sabah Yıldızı olarak güneşten önce görünmesi ve ardından güneşin ortaya çıkarak bütün yıldızların ışığını görünmez hale getirmesi şanssızlık ve uğursuzluk olarak kabul edilirdi. Aztek ve Maya kültürlerinde Sabah Yıldızı uğursuzluk belirtisi olarak düşünülürdü. Hatta Venüs’ün direk ışığı altında kalmamak için evlerden çıkılmazdı.

Venüs’ün 2 aylığına gözden kaybolması birçok mitolojik öyküde görülür. Sümerlilerin “gökyüzünün kraliçesi”  olarak tapınılan, İnanna’nın yeraltına yaptığı yolculukta anlatılan aslında Venüs’ün gözden kaybolması en önemli örnektir.

Venüs’ün Sabah Yıldızı olarak doğduktan sonra güneşin ortaya çıkması nedeni ile ışık getiren Lucifer olarak da adlandırılmıştır. Lucifer adı altında Venüs bir çok gizem kültü içinde önemli bir yer tutmuş ve en önemli ezoterik simge olmuştur.

Birçok uygarlıkta ve inanç sistemlerinde, 8 köşeli yıldız (Venüs) simgesi önemli figürlerden biridir.

Antik Tanrılar Hakkında Tüm Yazılarımıza Buradan Ulaşabilirsiniz

Yazı: Bülent Pekardan

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More