Nereye Dergisi
Arkeoloji, Tarih, Gezi, Seyahat ve Yaşam Kültürü Dergisi

Gizemli Mumya, Firavun’un Kişisel Göz Doktoruna mı Ait?

Araştırmacılar, mumyanın altın kaplaması ve bandajların altında, çeşitli spritüel sahneleri tasvir eden çok sayıda tılsım ve levha buldular.

0 2.847

Mumyalama ile ölümsüzlüğü seçen eski Mısır firavunları, kraliçeleri ve seçkin rahipler arasında en az bir göz doktoru da yer alıyordu.

Madrid Ulusal Arkeoloji Müzesi (MAN) tarafından paylaşılan yeni araştırmalara göre, 2.200 yaşında bir göz doktorunun, öte dünya için hazırlanırken kendini gülünç duruma düşürmüş olduğunu öğreniyoruz. Müzenin kurum içi dergisinde yayınlanan bir makale serisine göre, abartılı biçimde süslenmiş mumyanın, bir zamanlar sadece firavun Ptolemy II’ye (muhtemelen Ptolemy III’nin selefi) hizmet eden bir rahip ve doktor olduğu ve MÖ 300 ve MÖ 200 yılları arasında yaşadığı düşünülmekte.

Nespamedu’nun mumyasından kalanlar, beş altın plaka üzerine, içiçe geçmiş bir yazıyla kazınmış ve boyalı bir yüz ve perukla taçlandırılmış olup müzeye 1925’te ilk kez bir bağışçıdan intikal etmiş ve bu nedenle mumyanın bir kadına ait olduğu düşünülmüştü. Altın kaplamasındaki yazılardan, mumyanın Nespamedu adında Sakkaralı bir rahip olduğu ortaya çıkmış, ancak bandajlara sarılı adamın kim olduğu hakkında çok az şey anlaşılabilmişti.

Müzenin araştırmacıları, bilgisayarlı tomografi cihazı kullanarak yaklaşık 3.000 adet görüntüsünü aldılar ve buradan mumyanın, firavun Ptolemy II’nin kişisel göz doktoru olabileceğini keşfettiler. [Fotoğraflar: Antik Mısır’da Ortaya Çıkarılan Mumyalar]
2016 yılında Müze yetkilileri, Quirónsalud Madrid Üniversite Hastanesi’nde bilgisayarlı tomografi (BT) görüntüleri almak için mumyayı (koleksiyonlarından diğer üç mumya ile birlikte) gönderdiklerinde bazı sorularına cevap aramak istemişlerdi. Mumyaların yaklaşık 3.000 görüntüsünü aldıktan sonra, araştırmacılar Nespamedu’nun, öte dünyada bolluk içinde yaşamasına imkân verecek üstün bir sosyal statüye ulaşmadan önce ve yaklaşık 55 yaşında öldüğünü keşfettiler.

İlgili Yazılar

Araştırmacılar, mumyanın altın kaplaması ve bandajların altında, çeşitli spritüel sahneleri tasvir eden çok sayıda tılsım ve levha buldular. Bu levhaların birçoğunda, tanrıların ölümcül savaşının ardından diğer Tanrı Horus’un gözünü iyileştiren tanrı Thoth’un (bilim ve tıbbın ibis başlı tanrısı) resimleri vardı. Müze araştırmacıları, bu levhalardaki resimlerin Nespamedu’nun firavunun kişisel göz doktoru olabileceğine ilişkin kanıtlar olduğunu öne sürdüler.

Müze araştırmacıları mumya hakkındaki son raporlarında, “ikonografideki metnin gelişigüzel yazılmamış olduğu, kendi inançlarını, üstlendiği ve onu toplumun en üst seviyelerine çıkaran görevlerini kayda geçirmek istediği açık” şeklinde yazıyor ve ekliyorlar “Firavunun doktoru olması bize, hayatının bir kısmının II. Ptolemy’nin tedavi gördüğü İskenderiye’de geçtiğini düşündürüyor.”

Araştırmacılar, bu başarılı doktorun ömrünün sonunda seçkin sınıftan biri konumuna yükseldiği, firavunlarla ve altın varak zanaatkârlarıyla haşır neşir olduğu sonucuna vardı. Nespamedu’nun ebeveyni hakkında çok az şey biliniyor, ancak elbette kendi neslinden başarılı biriyle çok gurur duyacağını düşünmek zor değil.

Çeviri: Sinan Akbaytürk

Kaynak Livescience

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More