Nereye Dergisi
Arkeoloji, Tarih, Gezi, Seyahat ve Yaşam Kültürü Dergisi

Farklı İnanışlarda Erkeğin ve Kadının Tanrı Tarafından Yaratılışı

Konu başlığının gereği olarak dünya ve evrenin yaratılışından ziyade insanlığın nasıl yaratıldığını anlatan mitoslardan bahsedeceğiz.

4 5.993

İnsanoğlu yüzyıllardır evrenin yaratılışı üzerine düşünmüş ve bu konuya dayanarak çeşitli inançlar türetmiştir. Genellikle bu inançları din çerçevesinde tutarak açıklamaya çalışmıştır. Dini metinlere de kaynak olarak en ön planda mitler yer almıştır. Bunların içinde yaratılış mitosunun diğerlerine göre daha önemli olmasının sebebi toplumun kökeni hakkında bilgi vermesine bağlanmaktadır. Konu başlığının gereği olarak dünya ve evrenin yaratılışından ziyade insanlığın nasıl yaratıldığını anlatan mitoslardan bahsedeceğim.

Sümer mitolojisinde insanın yaratılışı ile ilgili olarak kökenin oluşumunu açıklayan çok fazla mit vardır. Bu mitler birbirinden o kadar farklıdırlar ki en çok kabul göreni anlatacağım. Mitosun birinde ilk insanların ot gibi yerden bittikleri anlatırken bir diğer söylence ise diğer toplumlarda da görülen en yaygın yaratılış mitolojisin olan, insanın bazı tanrısal zanaatkarlar tarafından kilden yoğrulma olayıdır.

Sümer Mitolojisinde Yaratılışın Detaylı İncelemesini Bu Yazıda Bulabilirsiniz

Antik Yunan mitolojisinin günümüze kadar gelmesini sağlayan Hesiodos, yazdığı eserinde insanların nasıl yaratıldıkları üzerinde çok fazla durmamıştır. Anlatılan efsane göre; Prometheus, suya ya da gözyaşlarına kil karıştırarak, ölümlü ilk varlığın bedenine biçim verir. Sonra çamurdan yapılmış bu bedene yaşam soluğunu üfler. Bir başka söylenceye göre de ilk insana hayatı, ruhu, Athena üflemiştir.

Babil Mitolojisinde Yaratılışın Tüm Detaylarını Burada Bulabilirsiniz

İnsanların ne şekilde ve nasıl yaratıldığı konusu farklılıklar oluştursa da Yunanlılara göre ilk olarak erkekler yaratılmıştır. Kadın henüz dünyada mevcut değildir.

Aztek kültüründe ise insanın yaratılış mitoloji coğrafi farklılıklardan ötürü elbette değişiklik göstermektedir. Aztek tanrıları ilk olarak Oxomoco adında bir erkek ve Cipoctonal adında bir kadın yaratırlar ve onlara toprağı işlemelerini emrederler. Bu emirleri yerine getirmek için baş tanrı yer altına iner ve orada bulunan bir yeşim taşını alır. Bulduğu kemikleri de bir beze sararak tekrar yer üstüne çıkar. Daha sonra kemik parçalarını öğütür ve yeşimi de bir tasa koyar. Cinsel organından kan akıtarak bunların üzerine damlatır. Onun arkasından bütün tanrılar bunu tekrar eder ve böylece insanların oluşmasının gerçekleştirirler. Tanrılar insanların üzerine kendi kanlarını akıtarak onları kendi özünden yaratmıştır.

Nuh Tufanı ve Yaratılış Yazı Serimiz İlginizi Çekebilir

İslam dininde insanın nasıl yaratıldığına gelecek olursa bu mevzu kutsal kitap Kur’an-ı Kerim’de ayetler ile açıklanmıştır.

Allah yanında İsa’nın durumu Adem’in durumu gibidir: Onu topraktan yarattı, sonra ona ‘ol’ dedi, artık olur.

Andolsun biz insanı pişmemiş çamurdan, değişmiş cıvık balçıktan yarattık

Hz. Adem’in Yaratılışı ve tufan

Bir diğer kutsal kitap Tevrat’da ise insanın yaratılışı Kur’an-ı Kerim ile büyük benzerlik gösterir. Dünyanın ve içindeki varlıkların oluşumu 5 gün sürer ve ardından Tanrı insanı yaratmaya karar verir. Tevrat’ta bölüm 2’de Adem ve Havva’nın yaratılışından bahsedilir.

İlgili Yazılar

Tanrı Adem’i topraktan yaratmıştır ve burnuna yaşam soluğu üflemiştir. Böylece Adem yaşayan bir varlık olur. Daha sonra tanrı Adem’den aldığı kaburga kemiği ile bir kadın yaratır ve adı Havva olur.

Dinler Tarihi Hakkında Tüm İncelemelerimize Buradan Ulaşabilirsiniz

Yazı: Tolga Candur

KAYNAKÇALAR

F. Bayat, “Mitolojiye Giriş” , Çorum, 2005

B. Cömert, Mitoloji ve İkonografi, Ankara, 2015

M. İ. Çığ, “Ortadoğu Uygarlık Mirası”, İstanbul, 2002

M. Eliade –I. P. Couliano, “Dinler Tarihi Sözlüğü”, İstanbul, 1997

G. Karauğuz, “Adem’in Çocukları”, Konya, 2013

S. N. Kramer, ” Tarih Sümer’de Başlar”, İstanbul, 1999

W. Krickeberg,“Aztek Efsaneleri”, İstanbul, 1998

http://kutsalkitap.info/tr-gen1.html (Erişim Tarihi:21.12.2017)

Kur’an-ı Kerim ve Yüce Meali (S. Ateş), Ankara

Ç. D. Zorlu, “Dünya Mitolojisi”, İstanbul, 2016

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

4 Yorumlar
  1. OliverKig diyor

    Bu yazıyı herkese tavsiye edeceğim.

  2. OliverKig diyor

    Mükemmel bir yazı olmuş

  3. r-z-r.ru_lGow diyor

    Evrimcimisiniz siz

  4. Waltercreem diyor

    Yaratılış yazılarınızın devamını bekliyorum

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More