Nereye Dergisi
Arkeoloji, Tarih, Gezi, Seyahat ve Yaşam Kültürü Dergisi

Antik Mısır’da Ölüm Sonrası ve Tek Tanrılı Dinler İle Benzerlikleri

Antik Mısır'da ölen kişinin bedeninin öbür dünyada yeniden canlanacağı düşünüldüğü için mumyalama tekniğini geliştirmişler ve bedenin korunmasını sağlamışlardır. Benzer uygulamaları günümüz İslami toplumlarında görmekteyiz.

0 7.352

Mısır medeniyeti uzun yıllar varlığını koruduğu için ölüm anlayışı ve geleneklerinde elbette değişmeler yaşanmıştır. Antik Mısır’da insanlar öldükten sonra yeniden dirilmeye ve öbür dünya inancına göre yaşamaya inanıyorlardı. Her gün yeniden doğan Güneş Tanrı Ra gibi ya da yeniden dirilen Tanrı Osiris gibi, insan içinde ölüm bir son değil sonsuz yaşama giden bir geçiş kapısıydı.

Antik Mısır’da ölen kişinin bedeninin öbür dünyada yeniden canlanacağı düşünüldüğü için mumyalama tekniğini geliştirmişler ve bedenin korunmasını sağlamışlardır. Mumyalama işlemi ölüyü öbür dünyaya hazırlamada yapılan bir dizi törenden sadece başlangıcıdır. Mumyala yapılmadan önce ceset Nil Nehri’nin sularıyla yıkanırdı ve günahlarından arındırılırdı. Asıl mumyalama işlemi bundan sonra başlar iç organları çıkartılarak bedenin korunması için solüsyonlar sürülürdü.

Antik Mısır Medeniyeti Hakkında Tüm Yazılarımıza Buradan Ulaşabilirsiniz

Benzer uygulamaları günümüz İslami toplumlarında görmekteyiz. Ölen kişinin yıkanarak abdest aldırılması ve kefenlenerek gömülmesi halen yapılan uygulamalardır.

Antik Mısır inancına göre diriler ve ölüler ülkesi arasında bir geçiş alanı vardır ve adı korku ülkesidir. Bu korku ülkesini geçen kişi büyük yargıcın karşısına, Anubis ya da Horus tarafından getirilirdi. Orada bir tören düzenlenir ve ölenin kalbi tartılırdı. Anusbis’in elinde bir terazi olur ve bir kefesine kalbi yerleştirilir diğer kefesine ise dünya yaşamında yaptığı iyilikler. Eğer kalbi ağır gelirse Ra’nın cennetine girmeye hak kazanır, eksik gelirse kalbini canavarlar yerdi.

Aynı şekilde inanışı tek tanrılı dinlerde görmek mümkündür. Özellikle İslamiyet inancında iyilik ve kötülük bir terazi ile tartılır. Ardından dünya yaşamında yaptığı iyilikler, işlediği günahlardan fazla ise cennete gitmeye hak kazanır. Günahları fazla ise cehenneme giderek sonsuz bir cezalandırma ile karşılaşır.

Mısır’da Mumyalama Hakkında Tüm Detaylara Buradan Ulaşabilirsiniz

Mısırlılar öteki dünyadaki sonsuz hayata rahat ulaşabilmeleri için ölen kişinin yanına yiyecek ve içecek yerleştirirler ardından muska metinleri ve dualar okuyarak uğurlarlardı.

Benzer şekilde uygulamalara İslamiyet’te de rastlıyoruz. Mezarın önüne suluk yapılması ve her ziyarette su doldurulması ya da mezarlara su dökülmesi gibi. Ölen kişinin ardından dualar okunması ve öbür dünyadaki sonsuz yaşamda rahat etmesi için gelen kişilerden helallik alınması gibi uygulamalar İslamiyet’te sıkça görülmektedir.

Tespit ettiğim bir diğer benzerlik ise eski Mısır toplumunda ölüler mezara yerleştirilirken ellerine ya da başlarının çevresine buğday taneleri yerleştirilirdi. Bunun sebebi ise bir tarım toplumu olan Mısır’ın kutsal saydığı bu nesne ile öbür dünyada karnının doyuracağına inanılır.

İlgili Yazılar

Antik Mısır’da Tıp Uygulamaları Yazımızı Mutlaka Okumalısınız

Günümüzde ise bu uygulama benzer şekilde karşılığını bulmuştur. Ölen kişinin arkasından yakınları yemek verir ve onun hayrına helva dağıtmaktadır. İslamiyet’e inanan toplumlara göre ölen kişiye diğer hayatında faydası dokunacaktır.

En Güncel Tarih Araştırmalarına Buradan Ulaşabilirsiniz

Yazı: Tolga Candur

KAYNAKÇA

ATAÇ, Galip. Türk tarihinin Ana Hatları

BUDGE, E.A.Wallis. Mısır’da Ölüm Sonrası Fikri, Çev. Rengin EKİZ. İzmir, 2001

CANDAN, Ergun. Antik Mısır Sırları. İstanbul, 2005

CHAMPDOR, Albert. Mısır’ın Ölüler Kitabı. İstanbul, 1998

GÜNDÜZ, Altay. Mezopotamya ve Eski mısır Bilim, Teknoloji, Toplumsal Yapı ve Kültür. İstanbul, 2002

HERODOTOS. Heredot Tarihi, Çev.Müntekim ÖKMEN. İstanbul, 2004

ÜNVER, S.A. Eski Mısır’da, İslam Dünyasında ve Bizde Tahnit Maddeleri Hakkında. İstanbul, 1953

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More