Nereye Dergisi
Arkeoloji, Tarih, Gezi, Seyahat ve Yaşam Kültürü Dergisi

Açık Kalp Ameliyatı Nedir, Nasıl Yapılır?

Açık kalp ameliyatında göğsünüzdeki kemiği neşterle kesilerek açmaktadır. Kalp destekleyici cihaz bağlanmaktadır. Bu sebeple açık kalp ameliyatı operasyonu bu zamanlarda çok sık kroner hastalıkları olan kişilerde tedavi uygulamaktadır.

0 474

Kalp sağlığı özellikle dikkat etmemiz gereken organlardandır. Bu makalede açık kalp ameliyatı nedir, nasıl yapılır hakkında bilgiler bulabilirsiniz.

Açık Kalp Ameliyatı Nedir?

Açık kalp ameliyatında göğsünüzdeki kemiği neşterle kesilerek açmaktadır. Kalp destekleyici cihaz bağlanmaktadır. Bu sebeple açık kalp ameliyatı operasyonu bu zamanlarda çok sık kroner hastalıkları olan kişilerde tedavi uygulamaktadır. Bunla beraber;

  • Kalpte yaşanan ritim probleminde
  • Kalp delilikleri probleminin tedavisinde
  • Doğuştan bulunan kalp hastalıkların tedavisinde
  • Kalp kapaklarında yer alan nefes darlığı veya kalp yetmezliği hastalığın tedavisinde
  • Atardamarın deformasyona sebep olması veya atardamarın yırtılması gibi sorunların tedavisinde
  • Atardamarın balonlaşması hastalığın tedavisinde
  • Kalpte teşhis eden tümörlerin uygulanmasında da kullanılmaktadır.

Açık Kalp Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Kalp açık ameliyatından önce hastanın genel sağlığıyla ilgili tanı koyduktan sonra ameliyat yapılır. Hasta önceki gün hastanede yatırılmalıdır. Vücutta yeterli dezenfeksiyon uyguladıktan sonra kişi ameliyata alınır. Ortalama 3 veya 4 saat sürmektedir. Açık kalp ameliyatta kalp veya akciğerlere cihaz bağladığı gibi normal kalp çalıştığında da açık kalp ameliyatı yapılabiliyor. Ameliyattan esnasından yaşanabilecek her türlü risk karşı önlem alınmaktadır. Ameliyattan sonra hastaya solunum cihazı takması ortalama 4-6 saat aralığından sonra uyanmaktadır. Açık kalp ameliyatı en az yoğun bakımda durma süresi 24 saattir.

Açık Kalp Ameliyatı Riskleri Nelerdir?

Her cerrahi ameliyatında olduğu gibi açık kalp ameliyatında riskler yer alır. Kalptaki damar ve dolaşım sistemiyle birbirine bağlı olduğu için oldukça karışık bir hale gelen ameliyat diğerlerine oranla daha risklidir.

İlgili Yazılar

Açık Kalp Ameliyatı Öncesi

Açık kalp ameliyatı öncesi hekimin hastaya bazı sorular sorması gerekmektedir. İlk önce hastanın bugüne kadar yaşanılan ciddi bir hastalığı olup olmadığını öğrenmektir. Tansiyon, Şah damarında yaşanılan tıkanıklık, şeker hastalığı, akciğerde bulunan sağlık problemi yaşanıp yaşanmadığını bilmesi gerekir. Bunun yanında kişinin solunum sistemini hakkında inceleme yapıp kapasiteyi ölçmektir.

Riskli hastalıkları ameliyat öncesi tespit etmek önemlidir. Vücudunda enfeksiyon olup olmadığını teşhis etmeli, eğer varsa bu sorunlardan kurtulması gerekiyor. Yani tedavi edilmesi gerekiyor. Bu sebeple açık kalp ameliyatı olacak kişiler her türlü enfeksiyonda kurtulmalı, ağız veya diş ile ilgili kontrolleri aksatmadığından emin olunmalıdır. Hastayı bir gün öncesinden kan grubunu öğrenerek hastaneye yatırılmalıdır. Açık kalp ameliyat sırasında kan ihtiyacı olması anında uygun kan bularak sağlanmaktadır.

Açık Kalp Ameliyatı Sonrası

Açık kalp ameliyatından sonra hastayı yoğun bakım servisine alarak 24 saat içinde tutulmalıdır. Bu sırada kesilen bölgede ağrı olması gayet normaldir. Böyle olmasıyla doktorlar bazı ağrı kesici haplar vererek iyileşmesini sağlar. Ameliyattan sonra 1 hafta zaman aralığıyla hasta taburcu edilip iyileşme sürecini evde daha düzenli davranarak devam etmelidir.

Açık Kalp Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci

Açık kalp ameliyatı sonrası iyileşme sürecinde en önemli şeyde enfeksiyon kapmamaktır. Bunun için çok özenli ve temiz olunması gerekmektedir. Sterilizasyona mutlaka önem verilmelidir. Birçok egzersizleri uygulamak aman dikkat edin küçük egzersizlerden bahsediyorum örneğin nefes alma egzersizleri ve öksürmek daha hızlı iyileşmesine kesinlikle katkısı olacaktır.

Öksürmenin yaraları ise akciğerinizde kalan balgamları çıkmasıyla enfeksiyon olma ihtimalini azaltıyor bu sayede daha hızlı iyileşmiş olursunuz. Hasta olması gerekenden fazla hareket halinde olup yürümeli bunun yararı ise iyileşme sürecinde ödem toplanmamasına yardımcı oluyor. Çok az sıvı gıdalar tüketilmeli ve normal gıdalara zamanla geçilmelidir. Uzun vadede sağlık durumlarını kontrol edip korunmalıdır. Stresten uzak yaşamasına veya dengeli beslenmesine dikkat etmelidir.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More