Nereye Dergisi
Arkeoloji, Tarih, Gezi, Seyahat ve Yaşam Kültürü Dergisi

Farklı Bir Al Capone: Müzisyen ve Besteci

Chicago çete lideri bir müzik aleti çalmayı öğrendi ve Alcatraz’da bulunduğu süreçte bir aşk şarkısı yazdı. Al Capone gücü, ünü, parayı, kadınları ve müziği sevdi.

0 1.273

Chicago çete lideri bir müzik aleti çalmayı öğrendi ve Alcatraz’da bulunduğu süreçte bir aşk şarkısı yazdı. Bahsi geçen bu kişinin, 1929’da gerçekleşen Sevgililer Günü katliamında da parmağı vardı.

Al Capone gücü, ünü, parayı, kadınları ve müziği sevdi. Yeraltı dünyası tarihindeki en kanlı müzik kaydını gerçekleştiren adam, daha sonra zamanının çoğunu Alcatraz Federal Cezaevi’nde telli bir müzik aleti çalmaya ve romantik şarkılar söylemeye adadı.

Müzik Kulağı

Capone’nin opera ve jazzdan hoşlandığı oldukça iyi bilinmektedir. Alcatraz’a gönderildikten sonra boş zamanlarını müzikle değerlendirmeye karar verdi.

Farklı kaynaklara göre, mandola veya tenör (jazz, dört telli) banjo çalıyordu. Muhtemelen ikisini de çalmayı becerebiliyordu. Bir kaynağa göre, banjoyu ona eşi Mae verdi, bir diğerine göre ise posta yoluyla kendisi bir mandola siparişi verdi (mandolinin sesi kemana benzer ama biraz daha büyük olan mandola viyola gibi ses çıkartır). Alcatraz’ın müdürü, Capone ve diğer bazı mahkumların küçük bir müzik grubu oluşturmasına izin verdi.

Bu şekilde de banjosunun (veya mandolasının) sesi hücre duvarlarını aşarak saatlerce dinlendi. Şimdi ulusal rekreasyon alanının bir parçası olan ve terk edilmiş hapishane, modern hayalet masallarında bahsedildiği üzere bazen bazen Capone’un müziğiyle yankılanıyor.

Aynı zamanda Capone şarkı da bestelemişti. Bir Noel’de, onu düzenli olarak hapishanede ziyaret eden Katolik bir rahip öğrenci Vincent Casey’ye dokunaklı bir hediye verdi. Bu hediye, hücresinde el yazısıyla yazdığı «Madonna Mia» adlı bir aşk şarkısıydı. (Şarkı yakın zamanda kaydedildi ve yayınlandı).

Capone hiçbir zaman çok zeki olmakla veya edebi becerilerle nitelendirilmedi fakat sözlerin gerçekten kendisinin olduğunu varsayarak, şarkıda gerçekten tam anlamıyla edebiyat yaptı: «Hoş bir İtalyan bahçesinde yıldızların hepsi parlarken önce sevdiğine şarkı söyleyen bir aşığın sesini duydum…»

Capone’nin Kanlı Hayatı

1899’da Brooklyn’de (veya bazı kaynaklara göre İtalya’nın Napoli kentinde) doğan Capone, suç dünyasına New York’ta adım attı ve burada, ona “Scarface” lakabını kazandıran bıçak yarasını taşımaya başladı. 1920’lerin başında, yeraltı dünyası güçleri Yasak olanın potansiyelini görmeye başlamıştı. Capone, Chicago’daki suç dünyasının beyni Johnny Torrio’nun yanına çalışmaya gitti ve Torrio’nun üst düzey yardımcılarından biri oldu. Torrio 1925’te emekli olunca Capone operasyonu devraldı ve ilerleyen dört yıl boyunca rakip çete liderlerini şiddet ve bazı yöntemlerle saf dışı bırakarak kendini Chicago yeraltı dünyasının kralı yaptı.

İlgili Yazılar

Capone’u sonsuza dek canavar bir mafya olarak damgalayacak olan olay, 1929’un Sevgililer Günü’nde rakip bir örgütün yedi üyesinin öldürülmesiydi. Chicago’nun kuzey tarafındaki yasadışı faaliyetlerin denetleyen George “Bugs” Moran, bir çetesini garajdaki ucuz ve kaçak likörü boşaltması için gönderdi – ya da o sebeple gönderdiğini sanıyordu. Capone ajanları (iki ya da üçü polis gibi giyinmiş), takas anında sahte bir baskın düzenledi ve Moran’ın adamlarını makineli tüfek ve av tüfeği ile taradı.

Tuhaf olan şu ki; garaj katliamı Capone’nin fikri değildi. Bu olan yandaşlarından biri olan Jack McGurn tarafından planlanmış ve o yalnızca infazı onaylamıştı. McGurn öç almak istemişti çünkü Moran’ın adamları onu öldürmeye çalışmıştı. Capone o gün kelimenin tam anlamıyla Florida’da “tatillemekteydi”

Hüküm Giyme ve Hapis

Kötü şöhretli mafya 1920’lerde birçok cinayet saldırısı gerçekleştirdi.  Sonunda, 1931’de beş vergi kaçakçılığından hüküm giydi. (İnfial savunması:  “Yasadışı paradan yasal vergi toplayamazlar.”)

11 yıl hapis cezasına çarptırıldı, 8 yıl yattı (sifilizden kaynaklanan sağlık sorunları nedeniyle erken salındı) ve 1947’ye kadar Miami’deki malikanesinde git gide kötüleşen hastalığıyla yaşamak zorunda kaldı.

Çeviri: Nurhan İrem Kızıler

Kaynakça

“Al Capone.” (Microsoft Student 2008 [DVD], 2007).

Babwin, Don. “Capone’s Last Hit Could Be a Tender Love Song.” Associated Press, April 16, 2009.

Bergreen, Laurence. Capone: The Man and the Era. Simon and Schuster (1994).

Capone Fan Club.

Sullivan, Robert, editor. The Most Notorious Crimes in American History. Life Books (2007).

Symons, Julian. A Pictorial History of Crime. Bonanza Books (1966).

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More