Nereye Dergisi
Arkeoloji, Tarih, Gezi, Seyahat ve Yaşam Kültürü Dergisi

Yunanistan’a Gittiğinizde Mutlaka Tatmanız Gereken 5 Meze

Sıcak bir yaz akşamında kurulan mangal sofralarının ya da keyifli sohbetlerin eşlik ettiği rakı- balık sofralarının olmazsa olmazlarından biri de lezzetli mezelerdir.

1 34.292

“Baklava Türklerin mi Yunanlıların mı?” tartışmaları devam ededursun, bir deniz mesafesindeki bu güzel ülkenin mutfağında yer alan lezzetli mezeleri biraz daha yakından inceleyelim!

Sıcak bir yaz akşamında kurulan mangal sofralarının ya da keyifli sohbetlerin eşlik ettiği rakı- balık sofralarının olmazsa olmazlarından biri de lezzetli mezelerdir. Çok çeşitli malzemeler ve çok farklı kombinasyonlar ile hazırlanan Yunan mezeleri, hem lezzeti hem de Türk damak zevkine uygun oluşu ile çok uzun bir süredir sofralarımızda yerini alıyor. Hatta, pek çoğu bizim mutfaklarımızdan çıkan lezzetlerle neredeyse birebir aynı.

Davet sofralarınızda yer vermek isteyeceğiniz ya da küçük bir Yunanistan kaçamağında gideceğiniz balık restoranlarında mutlaka denemeniz gereken, çok hafif, çok lezzetli ve damakta unutulmaz lezzetler bırakan 5 Yunan mezesini sizler için derledik!

Girit Usulü Kabak

Hem şık sunumu hem de hafif lezzeti ile misafir sofralarınıza çok yakışacak mezelerden biri; Girit usulü kabak!

Girit adasının en meşhur lezzetlerinden biri olan bu kabak mezesinde kabaklar, dereotu ve soğan ile buluşturulup zeytinyağı, tuz ve limon ile lezzetlendiriliyor ve ortaya nefis bir lezzet çıkıyor.

Sıcak bir yaz akşamında, misafirleriniz için göz doyurucu bir sofra hazırlamaya karar verdiyseniz, deneyen herkesin tarifini isteyeceği Girit usulü kabak tarifine de bir şans vermelisiniz!

Girit usulü kabak tarifi

Zeytinyağlı Fava

Fava, Yunanistan’da geleneksel mezelerden biridir ve Türk mutfağı ve daha pek çok mutfakta da yer alan bir lezzettir.

En iyisini Santorini adasında yiyebilirsiniz, ancak evde hazırlaması da oldukça kolay bir mezedir. Bu süper lezzetli tarif, bir misafir sofrası ya da mangal sofraları için de lezzetli bir başlangıç seçeneğidir.

Bakla sevmiyorsanız, bir de bu yorumunu deneyin! Üzerine de biraz zeytinyağı gezdirip kırmızı soğan ile süsleyin. Sofraya geldiğinde, tadına doyamayacağınız bir lezzet olacağı kesin.

Zeytinyağlı fava tarifi

İlgili Yazılar

Girit Ezmesi

 Yunan mutfağı denince, akla bolca peynir gelir. Gerçekten de, Yunanlılar mezelerinin büyük bir bölümünde peyniri bolca kullanıyor. Girit ezmesi de onlardan biri!

Yunanistan’da balık restoranlarına gittiğinizde menüde mutlaka görebileceğiniz bu Girit ezmesi, hem çok lezzetli hem de hazırlaması son derece pratik.

 Bu tarifte; içinde ezine peyniri ve lor peynirini birlikte kullanıyoruz. Biraz da sarımsak, Antep fıstığı, badem ve ceviz ile lezzetlendirip baharatlar ile renklendiriyoruz ve ortaya nefis bir lezzet çıkıyor.

Girit ezmesi tarifi

Tzatziki (Yunan Usulü Cacık)

Cacık, Türk ve Yunan mutfağının birbirine ne kadar benzediği kanıtlar nitelikteki lezzetlerden biridir. Hem Türkiye’deki restoranlarda hem de herhangi bir Yunan restoranına girdiğinizde, menüde karşınıza cacık ya da “tzatziki” çıkabilir.

Bu tarifin tek farkı, yoğurt olarak süzme yoğurt tercih edilmesi ve bildiğimiz cacığa göre daha yoğun bir dokusunun olması. Onun dışında, içindeki malzemelerin hepsi aynı. Tzatziki, hem lezzeti hem de hafifliği ile her sofraya çıkarabileceğiniz, mutfakta dakikalar içinde hazırlayıp her yemeğin yanında servis edebileceğiniz, çok hafif ve çok lezzetli bir meze.

Yunan usulü cacık

 Yunan Mezesi Saganaki

Dışı çıtır, içi eritilmiş peynirli, sıcak bir Yunan mezesi olan Saganaki, bir Yunan restoranına gittiğinizde kesinlikle denemeniz gereken lezzetlerden biri. Evde yapması da oldukça kolay. Dikkat etmeniz gereken püf noktası ise, peynirin sıcak kalması gerektiği için servis etmeden hemen önce hazırlamanız. Aksi takdirde, peynir kolay bir şekilde sertleşecektir.

Üzerinde kullanacağınız peynir ise sizin damak zevkinize kalmış. Bu tarifte, kaşar peyniri ile hazırlanmış ancak orijinaline bağlı kalmak isterseniz, Hellim gibi biraz daha sert bir peynir de tercih edebilirsiniz. Peynirin yanı sıra, içinde domates ve biber gibi malzemeler de olduğu için, misafir sofralarına da çıkarabileceğiniz çok lezzetli ve şık bir meze oluyor.

Yunan mezesi tarifi

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

1 yorum
  1. öztürk diyor

    saganaki bir meze değildir saganaki bizdeki sahan dır. sahanda yapılan yemeklerin ortak adı saganakidir. yanlış bilgilendirme

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More