Nereye Dergisi
Arkeoloji, Tarih, Gezi, Seyahat ve Yaşam Kültürü Dergisi

Derinlerdeki Gizem: Polonya Ormanlarında Savaş Hazinesi Bulundu

Batı Polonya'da bulunan Rzepin dışındaki ormanları tarama izni alma işi birkaç yıl sürdü, ancak nihayet onay verildiğinde ekip, aramada kullanılacak metal detektörler ve diğer cihazlarla yola çıktı.

0 6.655

Polonya ve Almanya arasındaki ormanlar, 1939’da başlayan ve altı yıl süren İkinci Dünya Savaşı sırasında orada meydana gelen korkunç, trajik olayların kanıtlarıyla ve hazinelerle doludur.

Arazi 75 yıldan fazla bir süredir bir olaya tanıklık etmemiş ve sükûnet içindeyken yerin altında, orada geçen çatışmayı anlatan ve Polonya’da hazine avına çıkmış bir grup kâşiflerin yakın zamanda bulduğu silah deposu gibi nesneler bulunmakta. Dört yıldan fazla bir süredir bu amaçla çalışan Perkun Keşif Derneği, nihayet kasım ayı sonlarında turnayı gözünden vurdu.

Kazıda bir düzine silah bulundu

Dört yıl önce, başka bir projede kullanılan ekipman ve aletlere ilgi duyan bisikletli yabancı sayesinde ganimetin bulunduğu yere dair bir ipucu buldular. Havadan sudan konuşurken yabancı, kaşiflere bir akrabasının silah deposunun nerede bulunabileceğini gösterdiğini söyledi. Grup lideri Pawel Pietkiewicz 30 Kasım’da yerel medyaya “Dedesinin kendisine 1950’lerde ateşli silah deposu gömülü bir ormanda bir yer gösterdiğini söyledi” dedi.

Batı Polonya’da bulunan Rzepin dışındaki ormanları tarama izni alma işi birkaç yıl sürdü, ancak nihayet onay verildiğinde ekip, aramada kullanılacak metal detektörler ve diğer cihazlarla yola çıktı. Bu yabancının sözlerinin doğruluğunu anlamak çok uzun sürmedi.

Nihayetinde, hazinede diğer şeylerin yanı sıra, bir Alman MP-40 makineli tüfeği, bir Sovyet makineli tüfeği, dokuz Alman beylik tabancası ve Alman Mauser tüfekleri dahil olmak üzere bir düzine silah bulunmaktaydı. Belki de en büyük ve sevindirici keşif, Fransız yapımı bir Lebel R35 tüfeğiydi.

Tüfekler arasında özellikle nadir bulunan bir Fransız Lebel R35 vardı

Tüm silahlar şimdi temizlenip restore ediliyor ve sonunda her iki dünya savaşından önemli tarihi öğelere ev sahipliği yapan Kostrzyn nad Odra Kalesi’nde sergilenecek.

İlgili Yazılar

Piatkiewicz ve grubu silahları kimin ya da neden gömdüğünden emin değil, ancak birkaç teori geliştirdiler. Muhtemelen, silahların sahibinin yasal izni yoktu ve onları yetkililere teslim etmek yerine gömmeye karar verdi. Diğer teori ise silahların, bölgede II. Dünya Savaşı’ndan çok sonra – 1950’lere kadar – faal kalan Sovyetler Birliği karşıtları ve direniş savaşçılarına ait olabileceğini öne sürmektedir. Ancak kaşiflerin, silahların sahibini veya bu hazinelerin neden ormana gömüldüğünü kesin olarak bilme şansları yok.

Piatkiewicz “2. Dünya Savaşı’nın sonunda buraya gelen yerleşimcilerin yeni ve bilinmeyen bölgelerde bir tehditle karşılaşabileceklerini varsayabiliriz. O dönem çok sıkıntılıydı” dedi. Ve savaş rüzgârı dindiğinde, silah sahipleri, bir çukur kazıp silahları içine atarak onlardan kurtulacak kadar güvende hissetti. Ne olursa olsun, kimse doğruyu kesin olarak bilemez.

Polonya’da savaşla ilgili birçok keşif yapıldı; ne de olsa; Polonya, savaş resmen ilan edilmeden önce Nazilerin saldırdığı ve işgal ettiği ilk ülkeydi. Örneğin geçen haziran ayında, Almanların milyarlarca altın külçesini gömdüğü yerle ilgili sırların gizlendiği, dillere düşmüş bir günlük bulunmuştu.

Bir MP 40 da hazine arasındaydı

Ve toplama kamplarında, kaşifler, o korkunç yerlerin sakinlerinin saklı kaşıklarını, düğmelerini ve ıvır zıvırlarını bulmaya devam ediyor. Kaşiflerin bir silah deposu bulması şaşırtıcı değil. Şimdi tek soru şu: Yerin altında bu küresel çatışmayı hatırlatacak kim bilir ne kadar şey gizli?

Çeviri: Dilek Uçan

Kaynak warhistoryonline

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More