Nereye Dergisi
Arkeoloji, Tarih, Gezi, Seyahat ve Yaşam Kültürü Dergisi

Amon Rahiplerinin Sırları

Gökyüzünü gözleyen ve bunlarla günlük yaşamı yorumlayanlar rahip sınıfını oluşturmuş ve bu bilgileri gizem haline getirmişlerdir. Bu bilgiler hiçbir zaman yazılmadı. Bu bilgileri bilenler birbirlerine ancak sözlü olarak aktardılar.

0 7.849

Göksel cisimlerin izlenmesi bunlar üzerinde mitolojik öyküler oluşturulup tanrılaştırılması birçok uygarlıkta olduğu gibi antik Mısır inancının belkemiği sayılabilir. Doğal olaylarla göksel olayların ilişkilendirilmesi nedeni ile gökyüzü gözlemleri çok önemli olmuştur. Gökyüzünü gözleyen ve bunlarla günlük yaşamı yorumlayanlar rahip sınıfını oluşturmuş ve bu bilgileri gizem haline getirmişlerdir. Bu bilgiler hiçbir zaman yazılmadı. Bu bilgileri bilenler birbirlerine ancak sözlü olarak aktardılar. Bu bilgiler bir süre sonra en üst kademede rahiplerin bildiği bir giz haline geldi.

Bu bilgilere erişmek isteyen rahip adayları yıllarca tapınaklara hizmet ettiler ve çileler çekerek olgunlaşmaya çalıştılar. En ağır işleri yaptılar. Ayrıca, tapınak rahibi olmak bu sırlara erişmek için zorlu sınavlardan geçmek gerekirdi. Bunu herkes başaramazdı.

Adaylar tapınaklarda hizmetlerini hiç konuşmadan yaparlardı. Konuşmamak bir zihni temizleme yolu olarak düşünülürdü. Başrahipler tarafından uygun görülen adaylar sınavlar için mabedin gizli kapısına getirilirdi.

Aday önce karanlık, dar alçak olan dehlize sokulurdu. Yılanlarla, ölmüş insanların ceset ve kemikleri arasından sürünerek ilerler ve korkuları ile yüzleşirlerdi. Aday, yol boyunca bazı odalara rastlar ve odalardan çıkan rahipler sınava devam edip etmeyeceklerini sorarlardı.  Aday devam edecekse dehlizde sürünmeye devam eder. Devam etmek istemeyenler ise orada öldürülürdü. Bu yoldan geri dönüş olanaksızdı.

Sürünerek ilerleyen aday aşağı doğru eğilimli bir dehlize varır ve aşağı doğru kayardı. Dehlizin sonunda bir uçurum bulunurdu. Aday aklını ve soğukkanlılığını korumuş, gözlem yeteneğini kullanabilirse kullanabileceği bir merdiven bulur; ama panikleyenler ise uçurumdan aşağı yuvarlanıp ölürdü.

Bir sonraki aşamada kendini alevler içinde bulurdu. Ateş sınavında kendini toparlayıp ateşe doğru yürürse bunun gölge ve ışık oyunu olduğunu anlar, kolayca bu sınavdan başarı ile çıkardı. Ateş sınavından sonra su sınavından geçerdi. Karanlık, dipsiz görünen su içinden geçmesi gerekirdi.

İlgili Yazılar

Her sınavdan sonra aday aylarca hücreye alınır; tek başına kalarak düşünür ve kendisi ile hesaplaşması sağlanırdı.

Daha sonra, iki rahip onu alıp banyo yaptırdıktan sonra son derece rahat bir yatağa yatırıp yalnız bırakırlardı. Aday yaşadıklarını düşünürken, tüller içinde çok güzel çıplak bir kadın yatağına gelirdi. Hislerine yenilirse yine kaybeder, eğer şehvet testine göğüs gerebilirse sınavı geçerdi.

Bundan sonra aday bir tabut içine kapatılarak canlı gömülme seremonisi yaşar, sembolik olarak ölümü yaşardı. Bütün bu sınavlardan sonra aday dünyevi hislerden sıyrılmış olur ve rahipliğe kabul edilirdi.

Sonunda, sırları öğrenme zamanı gelmiştir. Thot ve Mısır Ölüler Kitaplarından bilgiler verilip rasathaneye götürülürdü. Gökyüzü, yıldızlar gösterilir; bunların gerçek anlamları ve Hermes’in sırları açıklanırdı.

Sırları bilen az sayıda tapınak rahipleri her insanın bu bilgileri aklı ile kavrayamayacağı düşündüler. Bu yüzden rahipler sırları içlerinde taşıdılar ve hiçbir şart altında açıklamadılar. Böylece ortaya halen çözülemeyen bir sır dünyası çıktı.

Yazı: Bülent Pekardan

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More