Nereye Dergisi
Arkeoloji, Tarih, Gezi, Seyahat ve Yaşam Kültürü Dergisi

Antik Çin’in Gizli Yeraltı Geçitleri

Günümüzde çok az insanın bildiği ve 1600 km uzunluktan daha fazla olduğu düşünülen "Yeraltı Çin Seddi"

0 8.902

Antik Çin tarihine bakıldığında Kuzey Song Hanedanı’nın yaklaşık 200 yıl boyunca Liao ve Jin Hanedanları ile savaşta olduğunu ve Çin’in kuzeyinde yaşayan azınlık gruplar tarafından idare edildiğini söyleyebiliriz. Kuzey Çin hiçbir dağ ve nehri olmayan düz bir yerdi. O zaman güçsüz Song Hanedanlığı nasıl oldu da çok uzun yıllar boyunca ayakta kaldı?

1948 yazında Hebei Eyaleti’nde sel baskını meydana geldi. Köylüler kulakları sağır eden gürültüyü duydukları anda koşmaya başladılar. Sel aniden yönünü değiştirdi ve belli bir süre sonra da sel suyu seviyesi azaldı. Bir süre sonra köylüler sel suyunun yeraltı geçidi yüzünden yön değiştirdiğini fark ettiler.

Ma Yuan tarafından yapılan ‘Kuralları Çiğneyen Sarı Nehir’

1951 yılında Yongquing ilçesinden 2.5 kilometre dışında olan bir yeraltı mağarası çöktü. Mağara içinde her biri geçide açılan onlarca kapı bulundu. İçinde küçük kulübe ve ısınabilir tuğla yataklar vardı.

Araştırmalar sonucunda uzmanlar savaş geçidinin Yongquing Eyaleti’nde yaklaşık 300 kilometrelik bir alana yayıldığını tespit ettiler.

SAVAŞ GEÇİDİNİ KİM VE NE ZAMAN İNŞA ETTİ?

Uzmanlar Yongqing savaş geçitlerinin çok geniş bir alana yayıldığını keşfettiler. Bunlar aslında savaş zamanları kullanılan büyük ölçekli yapılardı. Mağaraların biçimi karmaşıktı, içeride kamufle edilmiş çıkışlar ve kilitli kapılar vardı. Ayrıca havalandırma delikleri, lamba ayaklıkları ve ısınabilir tuğla yatak gibi olanaklar da vardı. Geçitlerin yapımında kullanılan mavi tuğlaların büyüklüğü 30*16*8 santimetreküp idi. Yüksek derece sıcaklıkta fırınlanan bu tuğlalar çok sağlamdı.

Askeri figürler, Kuzey Song Hanedanı, 11.yüzyıl, çömlek, kahverengi demir pigmenti, Lowe Sanat Müzesi
İlgili Yazılar

Yapılan diğer araştırmalara göre Yongqing’de bulunan mavi tuğlaların Qigang yeraltı geçitlerindeki tuğlalarla aynı olduğunu açığa çıktı. Böyle büyük bir yeraltı geçidinin yapımı çok fazla tuğla gerektiriyordu. Eski savaş geçitlerinin geniş bir proje çapında yapıldığı ve ulusal düzeyde denetlendiğine inanılıyordu.

1600 KİLOMETREYE YAYILAN GEÇİTLER

Uzmanlar Yongqing, Xiong ve Bazhou’da benzer geçitler buldular. Song ve Liao Hanedanlığı arasındaki sınır düşünüldüğünde birçok savaşın o bölgede var olduğu anlaşılabilir. Eski savaş geçitleri doğudan batıya 65 kilometre, kuzeyden güneye 25 kilometre’dir ve 1600 km boyunca uzanır. Geçitin Yongqing’den doğuya ne kadar uzaklıkta olduğu hala bilinmemektedir.

Savaş geçitlerinin Yongqing’den doğuya ne kadar uzaklıkta olduğunu hiçkimse bilmez

ÜLKE SAVUNMASINDA KULLANILAN GEÇİTLERDE GİZLENEN ASKERLER

Bazı efsanelere göre yeraltı geçitleri General Yang ve ailesi tarafından yapılmıştı. Başka bir efsaneye göre ise General Yang sınırı korumak için bu geçidi kullanmıştı. O dönemlerde (960-1127)  Liao Hanedanı’nın askerleri kuzey Yongqing’i savundu. Buna karşılık Yang Liulang’ın ise Liao askerleri tarafından gelebilecek saldırılara karşı çıkmak için geçidi yaptırdığı söylenir.

‘’Zhongxing’e Ait Dört General’’, LiuSongnian tarafından yapılmıştır.

Uzmanlar geçidin Çin’de yapılan savaşlarda savunma için kullanılmış olabileceğine işaret ederler. Uzun yıllar boyunca insanlar nehirlerin ve göllerin yakınındaki alanlara büyük duvarlar inşa etmişlerdir. Fakat savunmanın zor olduğu açık alanlarda bu geçitler askerlere toprak altında hareket etme fırsatı verecekti. Eski yeraltı geçitleri saldırı ya da savunma avantajlarıyla ünlü oldu ve ‘Yeraltı Çin Seddi’ olarak da isimlendirildi.

Çeviri: Cansu Kaplan

Kaynak Ancient-Origins

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More