Nereye Dergisi
Arkeoloji, Tarih, Gezi, Seyahat ve Yaşam Kültürü Dergisi

Yunan Mitolojisi ve Titanların Savaşı Filmi

Titanların savaşı eğlenceli bir film ama bundan zevk almak için, Yunan tanrı ve tanrıçalarına dair her türlü anlayışı kapatmanız ve hızlı tempolu hikâyenin ve özel efektlerin keyfini çıkarmak için arkanıza yaslanmanız gerekecek. Ancak, filmde bulunan Yunan mitlerindeki en büyük "yeniliklerden" bazılarını doğrudan kaydedelim.

0 1.397

Titanların savaşı eğlenceli bir film ama bundan zevk almak için, Yunan tanrı ve tanrıçalarına dair her türlü anlayışı kapatmanız ve hızlı tempolu hikâyenin ve özel efektlerin keyfini çıkarmak için arkanıza yaslanmanız gerekecek. Ancak, filmde bulunan Yunan mitlerindeki en büyük “yeniliklerden” bazılarını doğrudan kaydedelim. Daha fazlası var ama bunlar en göze çarpanlar.

1- Hata – Titanları Kesme Odası Katında Bıraktı

En büyük “Hata”, Titanların bu filmde çatışmıyor olmasıdır. Olimpos tanrıları ve tanrıçaları Titanlar değildir. Onlar onların ebeveynleri ve atalarıydı. Orijinal “Çatışma”da düşman, görünüşte Titanlardan biri olarak kabul edilen deniz tanrıçası Thetis’ti, ancak aslında Yunan inancının daha eski bir katmanına ait ve isimsiz büyük Minoslulardan biri olabilir. Yunanistan mitlerinden önce gelen tanrıçalar.

Bütün bu “titan” konuşmasının temel sorunu, adın kendisinin gerçekten büyük ve güçlü bir şey anlamına gelmesidir, talihsiz Titanik gibi. Bu düşünce tarzına göre, film yapımcıları (ve izleyicilerin çoğu) tüm tanrıların “titans” olarak nitelendirildiğini varsayıyorlar.

2- Perseus Yetim Değil

Anneni geri getir. Perseus ve annesi Danae, yüzen ölüm kutusundan kurtarıldı. Ayrıca onları kurtaran balıkçı, kardeşi ülkeyi yöneten bir prensti. Orijinal adı Diktys’ti. Biz film yapımcılarının seyircinin kıs kıs gülmesini önlemek için neden takma adını değiştirmek isteyebileceklerini anlayabilsek de kulağa Spiros’tan daha klasik gelen bir şey bulamadılar mı?

Ayrıca Perseus’un kral olmaya karşı hiçbir şeyi yoktu. Bu filmde görünüşe göre bir tanrı olmakla eşdeğerdi. Mikenlerin kurucusu olarak kabul edilir ve onların hükümdarı ve kralı olarak tanınır.

3- Kim O Kız ve Athena Nerede?

Athena bağımsız bir tanrıça olabilir, ancak kahramanlar için her zaman zayıf bir noktası vardır. Ancak Perseus’un hikayesindeki değişiklik, onun tanrılarla savaşmasını gerektiriyor, onların yanında değil. Orijinal efsanede hem Athena hem de Hermes, Perseus’a yardım eder. Io, Zeus’un acı çeken başka bir peri fethine dayanmasına rağmen bu film için bir ektir. Ve muhtemelen Perseus ve Andromeda’nın evlendiği ve Mycenae’yi sessizce yönetmeye başladığı gerçeğinden daha eğlenceli bir devam filmi yapmak için eklenmiştir.

İlgili Yazılar

4- Andromeda Şikâyette Bulunuyor

Tüm “mitler” arasında Andromeda ile ilgili olanı muhtemelen en kötüsüdür. Orijinal efsanede, gerçekten de Perseus tarafından kurtarılır ve evlenirler, Argos’taki Tiryns’e giderler, Perseidae adlı kendi hanedanlarını bulurlar ve birlikte yedi oğlu olur, büyük hükümdarlar ve krallar olurlar. Orijinal “Titanların Çatışması” filmi Andromeda’ya biraz daha saygılı davrandı.

Bu arada, ailesi Etiyopya’nın Kralı ve Kraliçesiydi, Argos değil. Ve annesinin övünmesi, kızını Poseidon’a şikâyet eden deniz perileri Nereidlerle karşılaştırdı.

5- Zeus ve Hades Birbirlerinden Nefret Etmezler. Ve Bir Kardeşim Daha Var!

Genel olarak, Yunan mitolojisinde, Hades ve Zeus oldukça iyi anlaşırlar. Bu yüzden Zeus, Persephone’yi kaçırdığında Hades’e müdahale etmedi ve annesi Demeter’in, bulunana kadar tüm bitkilerin yeryüzünde büyümesini durdurmasına neden oldu. Geri döndü.

Ayrıca “Clash” denkleminin dışında bırakıldı. Güçlü deniz tanrısı ve depremlerin efendisi Poseidon, filmin açılışında zar zor bir dipnot alıyor. Bir Kraken olsaydı (aşağıya bakın), Hades’in değil, onun etki alanına girerdi.

6- Kraken

Harika canavar! Kötü mitoloji. Kraken’in adı İskandinav efsanesinden geliyor ve Yunanistan’da bir kayaya zincirlenmiş güzel Andromeda’yı beslemek için bekleyenler de dahil olmak üzere birçok deniz canavarı varken, buna sahip değildiler. Orijinal, “balina” nın bilimsel adının türetildiği Cetus’tur. Kalamar benzeri Scylla da daha meşru bir “Yunan” deniz canavarı olarak nitelendirilir.

Çeviri: Resul Bekdemir

Kaynak ThoughtCo

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More