Nereye Dergisi
Arkeoloji, Tarih, Gezi, Seyahat ve Yaşam Kültürü Dergisi

Tutankhamun’un Ketenden Yapılmış Prezervatifleri

Mısırlılar prezervatif kullanan ilk uygarlıklar arasında düşünülebilir. Antik Roma'da prezervatifler keten ve hayvan bağırsağından ya da mesanesinden yapılırdı. Eski Çin’ de yağa batırılmış ipek kâğıttan kılıflar,  Japonya'da sadece glansı örtmek için kullanılan kaplumbağa kabuğu veya hayvan boynuzu kullanıldığı bilinmektedir.

0 3.063

Tutankhamun’un (Tutankamon) mezarı 1922’de ilk keşfedildiğinde, arkeolog Howard Carter bir dizi mezar eşyası karşısında hayrete düştü. Kralın mezarında ölüm sonrası yaşamında kullanması için 5.000’den fazla eser bulunmaktaydı. Altın, gümüş, abanoz, fildişi, değerli mücevherler, silahlar, mobilyalar, ince ketenler ve nadir bulunan parfümler arasında uzmanların gözüne küçük bir bez parçası takıldı. Bu Kral Tut’un prezervatifiydi ve görünüşe göre, sonsuza dek sürecek hayatı için gerekli olduğu düşünülerek diğer eşyaları arasına eklenmişti.

Tutankhamun’un DNA’sının izlerini taşıyan prezervatifi, ince ketenden yapılmış, zeytinyağına batırılmış ve beline bağlanacak bir ipi olan bir kılıftan oluşmaktadır. MÖ 1350’ye tarihlenen bu prezervatif bilinen en eski prezervatiftir. Prezervatif, ritüel amaçlar veya hastalıkları önlemek için değil de doğum kontrolü için kullanıldıysa, çok etkili olması pek olası değildir.

Kral Tut’un mezarında ayrıca iki fetüsün kalıntıları da bulundu. Yapılan genetik testler Tut’un baba olduğunu ortaya çıkardı.

Eski Mısırlıların başka doğum kontrol yöntemleri de vardı. MÖ 1825 yılına tarihlenen Kahun Tıbbi Papirüsü (Jinekolojik Papirüs olarak da bilinir), doğum kontrol yöntemi olarak timsah gübresi ve bazı (Şimdi içerikleri bilinmeyen) bileşenlerin karışımının kullanılmasını önerir. Bu karışım daha sonra bir peser ( rahim ağzına yerleştirilen araç) haline getirilecekti. Bir hipoteze göre, timsah gübresi doğada alkalidir ve sperm öldürücü görevi görür.

Mısırlılar prezervatif kullanan ilk uygarlıklar arasında düşünülebilir. Antik Roma’da prezervatifler keten ve hayvan bağırsağından ya da mesanesinden yapılırdı. Eski Çin’ de yağa batırılmış ipek kâğıttan kılıflar,  Japonya’da sadece glansı örtmek için kullanılan kaplumbağa kabuğu veya hayvan boynuzu kullanıldığı bilinmektedir. Orta Çağ’da Müslümanlar ve Yahudiler penisi katranla kapladılar veya soğan suyuna batırdılar.

İlgili Yazılar

İlk belgelenmiş cinsel yolla bulaşan hastalık sifiliz (frengi) salgını 15. yüzyılda Fransız birlikleri arasında yayılmıştır. Hastalığa karşı korunmak için kimyasal bir çözeltiye batırılmış keten kılıflar geniş çapta benimsendi.

Prezervatif, 19. yüzyılın başlarında kauçuğun piyasaya sürülmesiyle devrim yarattı. 1850’de birkaç kauçuk şirketi prezervatiflerin seri üretimine başladı ve diğerleri tarih oldu.

Çeviri: Bülent Pekardan

Kaynak Ancient-Origins

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More