Nereye Dergisi
Arkeoloji, Tarih, Gezi, Seyahat ve Yaşam Kültürü Dergisi

Sobek- Antik Mısır’ın Gizemli Timsah Tanrısı

Sobek, Orta Krallık'ta krallığın büyük bir tanrısı ve hamisi olmaya başlamadan önce eski bir bereket tanrısı mıydı, yoksa ölümle ve gömülmeyle mi ilişkiliydi ?

Gücün ve kuvvetin temsili Timsah Başlı Mısır Tanrısı Sobek
0 7.996

Yunanca’da Suchos ve Sebek olarak da adlandırılan Sobek eski Mısır dininde yer alıyordu ve timsahların içinde barındırdığı vahşi gücün tanrısıydı. Faiyum’da bulunan ana tapınağında Petsuchos adında gerçek bir timsah vardı. Petsuchos Yunanca’da “Suchos’a ait olan” anlamına geliyordu. Tanrı’nın bu timsahta vücut bulduğuna inanılıyordu.

Timsah başlı fakat insan vücuduna sahip bir tanrıdan daha büyük ne olabilirdi? Bu ibadet, Faiyum’un efendisi olarak tanındığı Faiyum’da mı başladı?

Sobek, Orta Krallık’ta krallığın büyük bir tanrısı ve hamisi olmaya başlamadan önce eski bir bereket tanrısı mıydı, yoksa ölümle ve gömülmeyle mi ilişkiliydi (M.Ö1938 – 1630 )?

Timsah başlı bir adam ya da tam bir timsah olarak tasvir edilen Sobek, boynuzlu bir güneş diski ya da atef tacı olan kuş tüylü bir başlık takıyordu. Elinde bir kral asası ve hayatı belirtisi olan ankh- yaşam çarmıhı taşıyordu. Kutsal hayvanı olan timsaha, Mısır halkı tarafından hem saygı duyuluyor hem de onurlandırılıyordu. Bir yerlerde, sürüngenler öldürülürken, bazı yerlerde tanrı timsahına, tanrı Sobek’in kendisi gibi ibadet ediliyordu.

Timsah Stela, MÖ 1295-1070, Tanrı Sobek veya Sobek-Re’yi tasvir ediyordu. Bu stela’nın üst sicili, büyük olasılıkla Nil ile ilişkili bir tanrı olan Sobek ya da Sobek-Re’nin bir heykelini göstermektedir. Tanrı ağacın altında bir tapınakta, belki de bir saygı nesnesinin üstünde durmaktadır. Aşağıda gösterilen timsahlar, muhtemelen tanrının güçlerinin yansıması olarak görülen, tapınak bölgesinde tutulan hayvanların temsilidir.
Fotoğraf : Brooklyn Müzesi

Birçok antik mezarda tanrıyı temsil eden mumyalanmış timsahlar bulunmuştur. Mısırlılar hem bebek hem de olgun timsahları mumyaladılar ve hatta ahirette Sobek’in korumasına layık olabilmek için timsah yumurta ve fetüslerini ölü timsahlar ile gömüyorlardı.

Mısırlılar hem timsahların gücüne hem saygı duyuyor, hem de onlardan korkuyor gibiydiler ve timsahlar her zaman merhametli sayılmıyorlardı ve bazen yıkım tanrısı Set’in mesajcısı oldukları düşünülüyordu.

Karmaşık doğası gereği, Sobek birçok tanrı ile ilişkilidir. Horus ile ilişkilendirildi çünkü Horus, Nil’de kaybedilen Osiris’in bedeninin parçalarını almak için bir timsah biçimini aldı. Ancak Sobek’in, Horus’u doğurduğu sırada Isis’e yardım ettiği düşünülüyordu.

Amun’un ya da Ra’nın güneş diskinin takılı olduğu sıklıkla tasvir edilen Sobek, Amun-Re’nin tezahürü olarak ibadet edildi. Bununla birlikte, Osiris’in düşmanı Set ile de ilişkiliydi.

İlgili Yazılar

Efsaneye göre, Mısır’ın ilk krallarından biri olan Aha, Faiyum’da Sobek’e bir tapınak inşa etti. Sobek ayrıca “Bakhu’nun Lordu”, ufuktaki mitolojik dağın olduğu söylenir ve bu epitet sıklıkla onunla ilişkilendirilir.

Güneş tanrısı Re ile birleşerek, Sebek-Re olarak bilinen Tanrı’nın timsah formunu oluşturdu.

Sobek ibadeti Ptolemaik ve Roma dönemlerinde de devam etti. Faiyum ve Kawm’de mumyalanmış timsah mezarlıkları bulunmuştur. Greko-Roma döneminde bile, Sobek onurlandırıldı.

Strabo “Geography” adlı eserinde,  Faiyum’u, Arsinoe kenti olan Crocodopolis (Timsah Şehri) şehri olarak ele alır ve Nome’daki insanların timsaha oldukça saygı duyduklarını ve rahipler tarafından evcilleştirildiğini belirtir.

Çeviri: Belgin Avşar

Kaynak Ancientpages

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More