Nereye Dergisi
Arkeoloji, Tarih, Gezi, Seyahat ve Yaşam Kültürü Dergisi

Trabzon’da Kayıp İmparatorluğun Yeraltı Şehri Bulundu

Trabzon Ortahisar’da kentsel dönüşüm projesi sırasında 4 bin yıllık yeraltı şehri keşfedildi

0 88.572

Trabzon Ortahisar’da kentsel dönüşüm projesi sırasında 4 bin yıllık yeraltı şehri keşfedildi. Kalıntıların ‘Kayıp İmparatorluk’ olarak bilinen Komnenos Krallığı’na ait olduğu düşünülüyor.

Trabzon’un Ortahisar ilçesi Pazarkapı Mahallesi’nde süren kentsel dönüşüm çalışmaları sırasında dehliz bulunurken, bugüne kadar varlığı “şehir efsanesi” olarak adlandırılan yeraltı şehri de gün yüzüne çıkmaya başladı. Efsane şehirler hakkında merakınız varsa bu yazımız tam size göre.

Yakın Geçmişte Modern Şehirlerin Altında Kalmış ve Keşfedilmiş Antik Yerler

4 BİN YILLIK TARİH

Trabzon’da çarpık yapılaşmanın ortadan kaldırılması için TOKİ ve Büyükşehir Belediyesi’nin ortaklaşa yaptığı kentsel dönüşüm projeleri birçok tarihi yapının ortaya çıkmasını sağladı. 4 bin yıllık tarihi bulunan ve İyonlar, Kimmerler, Persler, Romalılar, Bizans, Trabzon Pontus İmparatorluğu ve son olarak Osmanlı İmparatorluğu hakimiyetinde kalan şehirde bulunan birçok tarihi yapının yanı sıra yerin altında da bir yer altı şehri olduğu gün yüzüne çıktı.

İlgili Yazılar

Bugüne kadar yer altı tünelleri, su kemerleri bulunmasının ardından son olarak geçtiğimiz hafta Ortahisar ilçesi Pazarkapı Mahallesi’nde bir dehliz bulundu. Kentsel dönüşüm projesi askıya alınırken, İl Kültür Müdürlüğü çalışma başlattı. Tarihi kalıntıların “Kayıp imparatorluk” diye adlandırılan Komnenos Krallığı’na ait olduğu iddia edildi.

TRABZON DEHLİZLER ŞEHRİ OLARAK BİLİNİR

Trabzon’un merkez ilçesi olan Ortahisar’ın altında birçok tünelin ve yer altı şehirlerinin kalıntısının tespit edildiği ve bir dehlizde yaklaşık 30 metrelik kazı yapıldığı öğrenildi. Trabzon İl Kültür ve Turizm Müdürü Ali Ayzavoğlu da, Trabzon’un tarihte ‘Dehlizler şehri’ olarak anıldığını belirterek, “Seyyahların Trabzon’a yaptığı gezilerden ve tarih kitaplarından burada birçok dehlizin olduğuna dair belgelerimiz var. bazılarını da gün yüzüne çıkarttık. dedi. Bu alanların turizme kazandırılması bekleniyor” diye konuştu.

Komnenos Hanedanlığı

Komnenos Hanedanı, (Yunanca: Tekil – Κομνηνός Komninos; çoğul:Κομνηνοί Komninoi), 1081-1185 döneminde Bizans İmparatorluğu imparatorları olarak, ve sonradan 1204-1461 döneminde Trabzon İmparatorluğu imparatorları olarak görev yapan bir hanedan. Bu hanedan mensupları geç Bizans döneminde önemli devlet mevkilerinde görev yapan bir soylu sülale mensuplarıdır. Komnenos hanedanı ve sülalesi üyeleri (Dukas Hanedanı ve Dukas sülalesi, Angelos Hanedanı ve Angelos sülalesi, Paleologos Hanedanı ve Palaiologos sülalesi gibi) diğer önemli ve tanınmış Bizans hanedan ve sülaleleri ile karşılıklı evlilikler yaparak yakın ilişkiler kurmuştu.

Eğer Bu Yazımız İlginizi Çektiyse Mutlaka Antik Sırlar Başlığımızı İncelemelisiniz

Kaynak Arkeolojikhaber

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More