Nereye Dergisi
Arkeoloji, Tarih, Gezi, Seyahat ve Yaşam Kültürü Dergisi

Mısırlı Arkeologlar İskenderiye’de Gizemli Siyah Lahitler Ortaya Çıkardı

Özellikle Mısır Helenistik periyodu ve Mısırın eşsiz tarihi kültürüne dair önemli bilgiler sağlayabileceğinden, son yıllarda yapılan en önemli bulgulardan biri olarak görülüyor. 

0 19.705

Mısır Antik Eserler Yüksek Kurulu Başkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, sahil şehri İskenderiye yakınlarında oldukça önemli eserler ortaya çıkarıldı. Rutin olarak yapılan kazılar esnasında, uzmanlar Ptolemaioslar dönemine ait siyah taştan lahitlere ulaştılar. Bu durum, araştırmacılara, özellikle Mısır Helenistik periyodu ve Mısırın eşsiz tarihi kültürüne dair önemli bilgiler sağlayabileceğinden, son yıllarda yapılan en önemli bulgulardan biri olarak görülüyor.

Mısırda Ptolemaios Hanedanlığı Dönemi

Britannica Ansiklopedisi’ne göre Büyük İskender MÖ 332 yılında Makedon ve Yunanlardan oluşan karma bir orduyla Mısırı fethetti. Büyük fatihin ölümünü takiben, İskender’in generallerinden biri olan Ptolemaios, Mısırı bağımsız bir krallık olarak yönetmeye başladı. Ptolemaios ve halefleri Mısırda oldukça güçlü bir devlet kurup, İskenderiye’yi bu devletin başkenti ve antik dünyanın en büyük kültürel merkezlerinden biri haline getirdiler. Ptolemaioslar, Yunan ve Makedonyalılara Mısırda kalmaları için teşvikler sağladılar ve Mısırda elit bir sınıf meydana getirdiler.

Ptolemaioslar, Mısırlılar tarafından ülkelerinin ve kendilerinin yöneticileri olarak kabul gördüler. Hanedan mensupları, Makedon kimliklerini koruyup kendisini Helenik yöneticiler olarak görseler de, Mısırlıların kültürel yaşantılarından birçok davranışı kendilerine adapte ettiler. Ptolemaios Hanedanlığı, MÖ 323 yılından, efsanevi kraliçe Kleopatra’nın ölüm yılı olan MÖ 30 yılına kadar Mısırda hüküm sürdü. Hanedanın en büyük mirası ise, milattan sonra 7. Yüzyıldaki Müslüman akınına dek yaşayacak olan Mısır Helenik kültürü idi.

MÖ 200’de Ptolemaios İmparatorluğu

Taş Lahit

Indian Express Gazetesine göre Mısırlı bir arkeolog ekibi, İskenderiye’de, Sidi Gaber bölgesinde bulunan özel bir alanda, alan sahibi bina yapımına başlamadan gerçekleştirilen sensör yerleştirme çalışmaları sırasında lahiti gün yüzüne çıkardı. Bu durum, binlerce antik eserlerle dolu olan Mısırda, bir bina çalışması başlamadan yapılan, Antik Eserler Bakanlığından uzmanların gelip kontroller ve kazılar gerçekleştirdiği rutin ve yasal zorunluluğu olan bir durumdu. Arkeologlar, rutin yapılan bu kazılar sırasında tam iki yüzyıl boyunca gün yüzüne çıkmamış bu gömüye ulaştıklarında tam anlamıyla hayrete düşmüşlerdi.

Gömüde siyah, geniş bir granit lahit bulunmaktaydı ve tasarımı itibariyle Ptolemaios dönemine ait olduğu anlaşılıyordu. Daily Mail gazetesine göre arkeologlar lahitin şu ana dek İskenderiye’de çıkarılmış en geniş granit lahit olduğunu belirtiyorlardı. Bu büyük taş tabut, tahmini olarak 1.83 boylarında ve 1.65 metre genişliğindeydi. Granit mezarın bu ebatlardaki yapısı arkeologları oldukça etkilemişti.

İlgili Yazılar
-Lahit iki yüzyılı aşkın bir süredir dokunulmamış durumdaydı (Antik Eserler Bakanlığı)-

Ek olarak gömü içerisinde kaymaktaşından oyma bir erkekbüstü bulunmaktaydı ve görünüşe göre, tabutta yatan kişinin şu ana dek kim olduğu bilinmese de, bu büst tabut içerisinde gömülü bulunan kişiyi temsil ediyordu. Günümüze dek formunu koruyamamış olan büstün yüz özellikleri kesin olarak anlaşılamasa da, büstte resmedilen kişinin Makedon veya Yunan bir erkeği temsil ettiği neredeyse kesin olduğu belirtilmekte. Lahitin ebatları ve lahitte bir büstün bulunması, granit tabutta gömülü bulunan kişinin yüksek bir sınıfa mensup olduğunu göstermekte.

İskenderiye civarlarında Ptolemaios Hanedanlığından veya geç Roma döneminden kalma eserler bulmak oldukça yaygın bir durum. Geçtiğimiz Mayıs ayında, arkeologlar içerisinde bir koç heykeli ve üzerinde 3. Ptolemeios’un portresi olan oldukça değerli bir altın sikke bulunan eski bir Roma hamamı keşfettiler. Yine Indian Express gazetesine göre, arkeologlar 90’lı yıllarda şehrin yakınlarında bir koyda Kleopatra’nın batık şehrini keşfetmişlerdi.

-Lahitte bulunan zarar görmüş büst- (Antik Eserler Bakanlığı)

Sonuç

Siyah lahitin keşfi Ptolemaios zamanı cenaze işlemleri sanatı ve gömü pratikleri hakkında edinilebilecek bilgiler düşünüldüğünde, birçok uzmanı heyecanlandırmakta. Ek olarak, bu alanda yapılan çalışmaların lahit hakkında daha fazla bilgi sağlayacağı ve ileri keşiflere yol açması da uzmanların beklentileri arasında. Son olarak, granit lahitte gömülü olan kişinin kimliğinin belirlenmesi umulmakta.

Çeviri: Alperen Bayram

Kaynak Ancient-Origins

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More