Nereye Dergisi
Arkeoloji, Tarih, Gezi, Seyahat ve Yaşam Kültürü Dergisi

Mallorca’da Deneyebileceğiniz Yöresel Yiyecekler

Pek çok ziyaretçinin favori tatil beldesi olan Mallorca (veya İngilizlerin bildiği adıyla Mayorka), fantastik plajları, romantik köyleri, etkileyici dağları ve paha biçilemez mutfağıyla kalpleri fetheden bir adadır.

0 1.002

Pek çok ziyaretçinin favori tatil beldesi olan Mallorca (veya İngilizlerin bildiği adıyla Mayorka), fantastik plajları, romantik köyleri, etkileyici dağları ve paha biçilemez mutfağıyla kalpleri fetheden bir adadır. İspanyol mutfağı gibi, Mallorca mutfağı çeşitli, zengin ve köklü bir geleneğe sahiptir.

Bu popüler Balear adasının tipik yemekleri, tarih boyunca farklı kültürlerden etkilenmiştir ve bu sayede farklı yemek tarifleri ortaya çıkmıştır. Ünlü Ensaïmada’dan tutun Pa ’amb Oli’ye kadar, bir sonraki Mallorca seyahatinizde bu Mallorquin spesiyallerini keşfedin:

Atıştırmalıklar

Pa’amb Oli

Mallorquin tarzı sandviç. Pa ’amb Oli (yağlı ekmek), Balear adasının en özgün yemeklerinden biridir. Ekmek dilimler halinde kesilir ve kızartılır, daha sonra sulu domatesler yerel zeytinyağı gezdirilmeden ve bir tutam deniz tuzu ile terbiye edilmeden önce tostun üzerine rendelenir. Sandviçinizi daha sonra çeşitli sosis veya çeşitli peynirlerle donatabilirsiniz.

Coca de Trampó

Coca de Trampó peynirsiz bir pizzaya benziyor ve adadaki her geleneksel fırında bulunabilir. Lezzetli ve sebzeli atıştırmalığın birçok çeşidi mevcuttur. Soğanlı ve biberlisi en popüleridir.

Llonguet

Normal beyaz ekmek gibi görünse de uygun şekilde hazırlandığında tadı efsanevi olur! Rulo çok çeşitli stillerde hazırlanabilir. Peynirli ve jambonlu olanı klasik bir seçim olsa da kızarmış kalamar halkaları, kızarmış tavuk, hamsi veya diğer birçok yaratıcı lezzetlerle de Llonguet’i deneyebilirsiniz.

Sobrasada

Bu havada kurutulmuş, sürülebilir çiğ sosis karakteristik rengini kırmızı bibere borçludur, çünkü bu yiyecekte renklendiriciye izin verilmemektedir. Sobrasada’nın diğer temel malzemeleri domuz eti, domuz pastırması, tuz ve baharattır. Sosis tadı, en güzel Quelitas’ta (Mallorca’da yapılan küçük tuzlu krakerler) gelir.

Ana Yemekler

Firto Mallorquin

Bu Mallorquin lezzeti 14. yüzyıla kadar uzanıyor. Frito Mallorquin geleneksel olarak et, sakatat, patates, soğan, domates ve biberle hazırlanır ve tuz, acı biber, biber, sarımsak, rezene ve defne yaprağı ile tatlandırılır.

Tumbet

İlgili Yazılar

Tumbet, Akdeniz mutfağının somut örneğidir ve Mallorquin mutfağını denemek isteyen vejetaryenler için mükemmel bir seçimdir. Patates, patlıcan, kabak ve biberler dilimler halinde kesilir, tek tek kızartılır ve üst üste konur. Daha sonra üzerine domates sosu dökülür ve tekrar fırına alınır.

Arròs Brut

Doğrudan çevrildiğinde, Arròs brut veya Arroz brut, “kirli pirinç” anlamına gelir. Ama neyse ki bu yemek, adını domates ve safranla elde edilen bulanık et suyu ve koyu pirinçten alıyor. Arròs brut’un temel malzemeleri pirinç, et, sebze ve çeşitli baharatlardır.

Sopa Mallorquina

Sopa Mallorquina, tipik bir Mallorquin güvecinde hazırlanan yahniye verilen addır. Et suyu sebzelerden yapılır; genellikle soğan ve biber içerir ve ekmek dilimleri ile süslenir. Soğuk bir kış gününde tadını varılacak mükemmel bir yemek!

Tatlılar

Ensaïmadas

Bu tatlı hamur işi hem yerli halk hem de turistler arasında en popüler Mallorquin tatlılarından biridir. Şekerli pudra ruloları farklı boyutlarda ve farklı dolgularda şekillendirilir. Adadaki her fırında “ensaïmadas de Mallorca” yı bulabilirsiniz, ancak Avrupa korumalı coğrafi işaret statüsüne sahip oldukları için Balear adalarında bunları bulmakta zorlanabilirsiniz.

Coca de Patata

Serra de Tramuntana’daki romantik dağ köyü Valldemossa’yı ziyaret ederseniz, köydeki birçok kafeden birinde mola verebilir ve bir coca de patata deneyebilirsiniz. Tatlı patates keklerinin tadı en iyi “Cafe con leche” (sütlü kahve) veya sıcak çikolata ile çıkarılır.

Gató Mallorquin / Mallorquin Bademli Kek

Fransız ve Mallorquin mutfakları buluştuğunda ortaya ne çıkar? Kabarık, sulu, bademli bir pandispanya! Adı Fransızca “gâteau” (kek) kelimesinden gelmektedir ve 17. yüzyıla kadar uzanmaktadır. Bu Mallorquin bademli kek genellikle yazın bir top bademli dondurma ve kışın bir fincan sıcak çikolata ile servis edilir.

Çeviri: Dilek Uçan

Kaynak musement

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More