Nereye Dergisi
Arkeoloji, Tarih, Gezi, Seyahat ve Yaşam Kültürü Dergisi

Frida Kahlo’nun En Ünlü 10 Tablosu

Kahlo, genellikle fiziksel ve psikolojik yaralarının sembolik tasvirlerini içeren otoportreleri ile ünlüdür. İşte Kahlo’nun en ünlü 10 eserini sizler için hazırladık.

0 28.133

Frida Kahlo dünya çapında en devrimci Latin Amerikalı ressamlardan biri olarak bilinir. 17 yaşındayken neredeyse ölümcül bir otobüs kazası geçirdi. Kazada aldığı ağır yaralar nedeniyle aşırı ağrı ataklarla geçen hayatı boyunca 35 operasyon geçirmek zorunda kaldı ve hiçbir zaman çocuk sahibi olamadı. Kahlo, genellikle fiziksel ve psikolojik yaralarının sembolik tasvirlerini içeren otoportreleri ile ünlüdür. İşte Kahlo’nun en ünlü 10 eserini sizler için hazırladık.

10- Dedem,Ailem ve Ben (Soy Ağacı)

Yıl: 1936

Dedem, Ailem ve Ben (1936)

Bu soy Ağacı, Hitler ve Nazi Almanyasının yükselişte olduğu zamanlara ait bir eser.

Bu tablo aracılığıyla Kahlo, Hitler’in ırklararası evlilikleri yasakladığı zamanlardaki melezliği gururla temsil etmektedir. Frida burada Meksikalı annesinin ortasında ve muhtemelen Yahudi olan Almanya doğumlu babasının arkasında yer alıyor. Kendisini de annesinin rahminde tasvir ettiği görülüyor. Anneannesi ve dedesi dağlık Meksika manzarasının solundayken, babaannesi ve dedesi ise okyanusun üstünde kalmış, bu da onun Avrupa kökenlerini temsil ediyor.

9- Kesilmiş Saçlı Otoportre

Yıl: 1940

Kesilmiş Saçlı Otoportre (1940)

Frida Kahlo’nun, boşanıp daha sonra tekrar evlendiği ünlü Meksikalı ressam Diego Rivera ile çalkantılı bir ilişkisi vardı. Rivera’dan boşandıktan yaklaşık bir ay sonra, Kahlo eski kocasının çok sevdiği uzun saçlarını kesti ve bu portreyi yaptı. Burada Kahlo bir erkek kıyafeti giymiş, elinde bir makasla kestiği saçlarla çevrili bir sandalyede oturuyor. Portrenin umutsuzluğu mu yansıttğı yoksa bir bağımsızlık ilanı mı olduğu halen tartışma konusu. Resmin üst kısmında ise bir Meksika şarkısının sözleri yazıyor: “Seni sevdiysem bunun nedeni uzun saçlarındı. Şimdi saçların olmadığına göre, artık seni sevmiyorum.”

8- Dorothy Hale’nin İntiharı

Yıl: 1938

Dorothy Hale’nin İntiharı (1938)

Kocası öldükten sonra ilişkilerinde ve kariyerinde başarısızlıklar yaşayan Amerikalı oyuncu Dorothy Hale, borçları yüzünden yüksek bir New York binasından atlayarak intihar etti. Hale’in arkadaşı Clare Luce da Kahlo’dan Dorothy anısına bir tablo yapmasını istedi. Kahlo, Luce’ı o kadar rahatsız edecek bir resim yaptı ki bir an onu yok etmeyi bile düşündü. Dorothy Hale intiharını adım adım anlatan bu resim, Kahlo’nun en tartışmalı ve ünlü eserlerinden biridir.

7- Kökler

Yıl: 1943

Kökler (1943)

Bu tabloda Frida, dirseğiyle başını desteklerken yeryüzünde uzanmış halde duruyor. Gövdesi açık ve adeta bir asmayı doğurduğu görülüyor. Ancak, yanında derin bir çatlak açıldığı için ciddi bir tehlike var gibi. Kahlo’nun çoğu tablosuna benzer olarak bu eseri de sembolizmi yansıtıyor. Kökler isimli tablo, Latin Amerika sanat eserlerinde açık artırma rekoru kırarak Mayıs 2006’da 5,6 milyon dolara satıldı.

6- Umut Olmadan

Yıl: 1945

Umut Olmadan (1945)

İlgili Yazılar

1945’te Kahlo, geçirdiği sayısız ameliyat nedeniyle ve sık sık hasta olduğu için iştahsızlık çekiyordu. Yetersiz beslendiğinden doktoru her iki saatte bir tam yatak istirahati veriyor ve onu zorla püre yemeye zorluyordu. İşte Kahlo bu tablo ile zorla beslendiğinde neler yaşadığını tasvir etmekte. Yatağın üzerinde şövale benzeri bir düzeneğe tutturulmuş huni yardımıyla yediği sakatatlar görülüyor.

5- Birkaç Küçük Kesik (Tutkulu Aşk)

Yıl: 1935

Birkaç Küçük Kesik (1935)

Birkaç Küçük Kesik, Kahlo’nun kocası Rivera ile kız kardeşi Cristina’nın arasındaki ilişkiyi öğrendiğindeki sorunlu ruh halini yansıtmakta. Kahlo, bir gazetede gördüğü talihsiz bir kadın ile kendisi arasında bir paralellik çiziyor. “Sadakatsiz kadın kıskançlık nedeniyle öldürüldü.” Tablonun ismi ise, katilin davasını savunmak için hakime söylediklerinden oluşuyor. “Ama sadece birkaç küçük kesik!” İki güvercin tarafından tutulan şeritte bu sözler yer alıyor.

4- Yaralı Geyik

Yıl: 1946

Yaralı Geyik (1946)

Bu tabloda Kahlo’nun başı, birden fazla okla delindiği için kanayan bir geyik üzerine yerleştirilmiş. Gördüğümüz bu geyik Kahlo’nun kendi evcil geyiği “Granizo”. Eserlerin çoğunda olduğu gibi, bu tablodan da çok sayıda yorum çıkarılabilir. Eski bir Aztek sembolü olan geyiğin sağ ayağı, Kahlo’nun kazada ezilmiş sağ ayağını ifade etmekte. Kahlo’nun kariyerinin bu noktasındaki eserlerinde doğu etkileri görülebilir ve bu resmin sol alt köşesine de “Carma” yazmıştır.

3- Kırık Sütun

Yıl: 1944

Kırık Sütun (1944)

Kahlo’nun eserleri, kazada aldığı yaralar nedeniyle yaşadığı travmaları tasvir ediyor ve bu çalışma çektiği acıların en iyi tasviri denebilir. Bu şaheserde vücudunun açık halde olması ve parçalanmış bir taş sütunun omurgasının yerini alması geçirdiği kazanın sonuçlarını sembolize ediyor. Çünkü Kahlo, kaza sonrası dik durabilmek için 5 ay boyunca gövdesini saran çelik bir korse kullanmak zorunda kalmıştı. Yüzüne, vücuduna yapışmış çiviler ve gözyaşları ise yine tüm bunların bir sembölü niteliğinde. Kısacası Kırık Sütun, Kahlo’nun hayatı boyunca çektiği acıların en basit ve acımasız tasviridir.

2- Dikenli Kolye ve Sinek Kuşu İle Otoportre

Yıl: 1940

Dikenli Kolye ve Sinek Kuşu ile Otoportre (1940)

Frida Kahlo’nun, fiziksel ve psikolojik yaralarını otoportreleri aracılığıyla sembolik olarak tasvir ettiği bilinen bir gerçek, bu tablo da bunun en iyi örneğidir. Burada Kahlo dikenli bir kolye takıyor ve bu dikenlerin açtığı yaralardan dolayı boynundan kanlar damlıyor. Sol ve sağ tarafında siyah bir maymun ve bir kedi var. Özgürlüğün sembolü olan sinek kuşu ise cansız bir halde dikenli kolyeden asılı halde duruyor. Dikenli Kolye ve Sinek Kuşu ile Otoportre’nin Kahlo’nun yaptığı en eleştirel eser olduğu söylenebilir.

1- İki Frida

Yıl: 1939

İki Frida (1939)

İki Frida, Kahlo’nun Diego Rivera’dan boşanması sırasında yaptığı bir tablo ve bu yüzden kaybını tasvir ettiğine inanılıyor. Soldaki Frida, kalbi açık ve üzerinde kanlar olan beyaz Avrupai tarzda bir elbise giyiyor, sağdaki Frida’nın ise kalbi hala bütün halde ve geleneksel bir Meksika elbisesi giyiyor. Kahlo, Rivera ile bir yıl sonra yeniden evlendi ve en az ilki kadar sıkıntılı olmasına rağmen bu evlilikleri sonsuza kadar devam etti. Ayrıca, bu tablo Kahlo’nun en büyük ve en ünlü eseridir.

Çeviri: Özge Sertbaş

Kaynak Learnodo Newtonic

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More