Nereye Dergisi
Arkeoloji, Tarih, Gezi, Seyahat ve Yaşam Kültürü Dergisi

Antik yaban öküzünün gen haritası, ineklerin karmaşık soy bilgilerini ortaya çıkartıyor

0 6.209

Genome Biology dergisinde yayınlanan bir makaleye göre, evcil büyükbaş hayvanların atası bilinenden daha karmaşık. Antik zamandan kalma bir yaban öküzü üzerinde gerçekleştirilen nükleer genom çalışmasına göre, İskoç Highland ve İrlandalı Kerry gibi günümüzdeki inek soyları, Britanyalı ve hatta Asyalı yabani atalara sahiplermiş.

antik öküz

Bos primigenius olarak da bilinen yabani Avrupa öküzleri, bundan 11.000 yıl önce Avrasya çayırlarından Kuzey Afrika’ya kadar geniş bir alanda yaşamış nesli tükenmis bir yaban öküzü türüdür. Bu türün ehlileştirilmesi sonucu iki ana grup büyükbaş ortaya çıkmıştır: Bos taurus ve Bos indicus.

Mevcut çalışmalardan bildiğimiz kadarıyla, Avrupalı B. taurus , batı Asya öküzlerinin soyundan gelmekteydi. Fakat şimdiye kadar, evcil büyükbaşlarla Avrupadaki yaban öküzleri arasındaki ilişki ve yaban öküzlerinin, günümüz çayırlarında otlayan ineklerin evrimine nasıl bir katkı sağladığı ile ilgili çok az bilgi mevcuttu.

Konuyla ilgili, Dublin’deki University College’dan araştırmacılar, Derbyshire’da bulunan

İlgili Yazılar

6.750 yıllık bir yabani İngiliz öküzüne ait kemiğin gen bilgilerini çıkardılar. DNA dizilimindeki sıralamayı 81 evcil B. taurus  ve B. indicus  türünün gen haritasıyla ve 1200’den fazla modern inekten alinan DNA bilgisiyle karşılastırdılar. Sonuç olarak yabani İngiliz öküzü ile günümüzdeki büyükbaşlar arasında kuvvetli bir bağ buldular.

inek

Dublin University College Tarım ve Gıda Bilimleri Fakültesinden David MacHugh, makalesinde şöyle diyor: “Bulduğumuz sonuçlara göre, modern İngiliz ve İrlanda soyları, diğer Avrupalı türlere kıyasla, antik numune ile daha fazla genetik benzerliğe sahip. Buradan, eski İngiliz ciftcilerinin, ehlileştirilmiş sürülerle yabani sürüleri birlikte tuttuklarını söyleyebiliriz.”

Nörobiyoloji ve kas gelişimi ile ilgili genlerin de, ehlileştirme ile ilgisi olduğu saptanmıştır, yani ehlileştirme işleminin önemli aşamalarından biri, hayvanlarının davranışlarına ve et özelliklerine göre seçilmesi olmuştur.

David MacHugh şöyle devam ediyor: “Bu çalışma, nesli tükenmiş yabani Avrupa öküzünün nükleer genomuna yönelik ilk çalışmadır, ve daha önceki mitokondri genomu ya da Y kromozomlarına dayalı basit evrim modelleri ile çelişmektedir. Nükleer genom çalışmaları sayesinde, Neolitik çağda eski Avrupalı çiftçilerin Britanya gibi yeni topraklara göçüyle birlikte, evcil ve yabani türler arasındaki melezleme ve gen akımı ile ilgili daha ayrıntılı bilgi sahibi olabilmekteyiz.”

 

Haber Düzenleme: Bora İşlier

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More