Nereye Dergisi
Arkeoloji, Tarih, Gezi, Seyahat ve Yaşam Kültürü Dergisi

Cornucopia –‘Bereket Boynuzu’– Antik Sembol ve Onun Neredeyse Unutulmuş Anlamı

Bu mitolojik boynuz, bereket boynuzu (cornucopia) olarak bilinir ve geleneği günümüze kadar devam eder

Cornucopia tutan bir kadın
0 6.590

Bir cornucopia (Latin ‘cornu copiae’) klasik antik dönemde, bereket boynuzu olarak da bilinen bereket, bereketin ve beslenmenin bir simgesiydi, çoğunlukla, meyveler, madeni paralar, çiçekler veya fındıklarla dolup taşan boynuz biçimli bir kaptır. Sınırsız bolluğun eski bir simgesidir.

Bir çoğumuzun evinde bir cornucopia var; bunlar, plastik, hasır, metal, ahşap veya başka malzemelerden yapılabilir. Sembolik olarak değerli ya da sadece güzel bir şeyle doldurulabilir.

Solda: Lares Axatiana (bugün Lora del Rio) dan bir cornucopia tutuyor. Roma-İspanyasından erken M.S. 1. yy (İspanya Ulusal Arkeoloji Müzesi) ; Sağda: Fransa’nın Louis XV heykelinin tabanı ve büyük bereket.

Cornucopia – bir bereket boynuzu – Dinlerinin ana konsepti bereket olan Keltler de dahil birçok antik kültür tarafından saygı duyulan varlık, bolluk, doğurganlık ve beslenme sembolüdür.

Aslen, kökenlerini Avrupa’nın Akdeniz bölgesinden alan efsanevi bir sembolü temsil eder. Kuzey Amerika’da bereket, 16. yüzyıl Avrupa’sındaki Protestan Reformuna dayanan ülkenin büyük Şükran Günü geleneği ile ilişkilidir; ancak cornucopia sembolü çok eski zamanlara dayanmaktadır.

Cornucopia’nın Kökenlerinin Popüler Versiyonları

Cornucopia’nın kökenini gösteren birçok mitolojik açıklama vardır ve bazıları M.Ö. 5. yy’a kadar uzanmaktadır. Bunlardan ikisinin en popüler açıklamalar olduğuna inanılır.

Yunan Mitolojisindeki versiyona göre, cornucopia, bebekken bile oyun oynarken boynuzlarından birini kıracak kadar güçlü olan çocuk Zeus’u koruyan ve büyüten keçi/nimf Amalthea (“Besleyici Tanrıça”)’ya aittir. Boynuz daha sonra sahibinin istediği her şeyle tıka basa dolacak ilahi güce sahipti.

Bu mitolojik boynuz, bereket boynuzu (cornucopia) olarak bilinir ve geleneği günümüze kadar devam eder.

Solda: İyi Şans tanrıçası Fortuna’ya bir insana refah getirme gücü bahşedildi, ve onun sembolü cornucopia idi – bolluk boynuzu. Resim: Vatikan, Roma, Italya. Statue of Fortune. Brooklyn Müzesi; Sağda: Bereket boynuzu ve bir melek.

Başka bir mitte, cornucopia, Herakles’in Nehir Tanrısı Akheloos ile savaşma görevlerinden biri sırasında yaratılmıştır. Karşılaşma sırasında, Herakles’in boynuzlarından biri kırılmıştır.

Sıklıkla Cornucopia ile Tasvir Edilen Tanrı ve Tanrıçalar

Cornucopia, özellikle refah, hasat veya ruhsal bollukla ilgili olanlar olmak üzere, birçok Yunan ve Roma tanrısının sembolü haline geldi.

İlgili Yazılar

Çoğunlukla Kelt kökenli olduğu düşünülen bir tanrıça olan Erecura (Aerecura) genellikle bereket ve elma sepetleri gibi doğurganlık nitelikleriyle tasvir edilmiştir. Epona da ayrıca cornucopia ile ilişkilendirilmiştir; Dionysos ve yeraltı tanrısı ve ölülerin hükümdarı Hades ile, ki o, Plüton olarak tarımsal, madensel ve ruhani zenginliği getirendir.

Cornucopia ile Hades (sağ taraf) ve Persephone (sol taraf). Attic kırmızı figürlü amforanın detayı, MÖ. 470

Antik Roma inancında, Abundanti, Refahın ve bereketin ilahi bir simgesidir; yani o da aynı zamanda bir zeytin dalı ve bereket boynuzu gibi sembollerle betimlenen barışın ve refahın koruyucusu Roma barış tanrıçası Pax (Pax Romana) gibi bir cornucopia ile tasvir edilmiştir.

Antik kaynaklar, cornucopia veya onun bazı versiyonlarının bazı mühürlerde ve binalarda bulunduğunu ve Makkabiler döneminde Yahudi paralarına basıldığını teyit eder.

Antik Mısır’da Bir Cornucopia Sembolü

Cornucopia Antik Mısırlılar için de önemli bir semboldü.

“Çocuk Horus (Yunan Harpocrates, sessizlik ve gizlilik tanrısı) en sevilenlerden biriydi. Miladi tarihin erken yüzyıllarında, bir çocuk olarak tasvir edilirdi; bazen bir lotus çiçeği üzerinde otururken, bazen bir gemide veya yine güneş-tanrısının bir müridi olarak tahta çıkmış olarak betimlenir; çoğunlukla bir cornucopia veya bir kavanoz taşır…” yazar Lewis Spence “Antik Mısır Mitler ve Efsaneler” adlı kitabında.

Szczecin, Polonya Flora Heykeli’nde Cornucopia., Poland

Cornucopia hala popüler bir dekoratif motif olmasına rağmen, sembolün çok eski kutsal anlamı çoktan unutulmuştur.

Çeviri: Zeynep Şenel Gencel

Kaynak ancientpages

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More