Nereye Dergisi
Arkeoloji, Tarih, Gezi, Seyahat ve Yaşam Kültürü Dergisi

Antik Teknolojiden 15 Harika Örnek

Antik teknoloji, neredeyse insan türünün ilk ortaya çıkışı kadar eski olabilir. İnsanlık ilk kez avlanmak için aletler icat ettiğinde, teknolojik olarak değişime doğru ilk adımlarımızı attık. Bu ilk icatlar binlerce yıl önce Afrika'da meydana gelmiştir.

0 12.607

Teknolojiye bu günlerde hepimiz ihtiyaç duymaktayız. Kapı kolu gibi basit şeylerden uzay gemileri gibi son derece gelişmiş icatlara kadar teknoloji modern dünyaya hükmediyor. Aslında teknoloji olmasaydı internetimiz bile olmazdı ve bu yazıyı şu anda okuyamazdınız.

Modern icatlarda kendinizi kaybetmek ve eski zamanları ilkel ve basit olarak görmek çok kolaydır. Ancak, gerçek göründüğünden daha da farklıdır çünkü antik teknoloji bugün hepimizin yararlandığı icatlara ilham kaynağı olmuştur.

Antik teknolojilerin bazı örnekleri gerçekten de şok edici ve bazıları ise zamanlarının ne kadar ilerisinde olduklarını görmemizi sağlar. Antik teknoloji hakkında daha fazla bilgi edinmek ister misiniz? Geçmişe bir yolculuk için yazımızın devamını okuyun!

Antik ve Modern Teknoloji

“Antik teknoloji” terimi, çeşitli mühendislik bilimlerinin gelişim sürecini ifade etmek için kullanılır. Hayatı ve yaşamayı kolaylaştırmak için yapılan bu icatlar dünyayı tamamen değiştirmiştir ve bu icatlar aynı zamanda çok da başarılıydı.

Antik teknoloji, neredeyse insan türünün ilk ortaya çıkışı kadar eski olabilir. İnsanlık ilk kez avlanmak için aletler icat ettiğinde, teknolojik olarak değişime doğru ilk adımlarımızı attık. Bu ilk icatlar binlerce yıl önce Afrika’da meydana gelmiştir.

Birçok eski uygarlık teknolojik ilerlemeleriyle ünlüydü. Eski Mısır, Yunanistan, Mezopotamya, Çin, Hint Yarımadası, Roma İmparatorluğu, Pers İmparatorluğu ve sayısız başka ülke ve uygarlık ilginç teknolojiler üretti. Binlerce yıl sonra arkeologlar tarafından keşfedilen geçmişe ait bu kalıntılar artık farklı müzelerde sergilenmekte.

Modern teknolojiyi ise her gün her alanda kullanmaktayız. Bilgisayarlar, tabletler, akıllı telefonlar, hatta çamaşır makineleri oldukça modern icatlardır. Bir alet yardımıyla çamaşır yıkama eylemi yüzlerce yıl önceden yapılmasına rağmen çamaşır makinesi 1868’de icat edilmiştir.

Elektriğin icadı kesinlikle insanlık tarihindeki en büyük ilerlemelerden biriydi. 1879’da ilk uzun ömürlü elektrik ampulünü üreten Thomas Edison olmasaydı, dünya bugün olduğundan çok daha farklı bir yer olurdu. Nikola Tesla, Alexander Graham Bell, William Thomas veya Joseph Swan gibi diğer birçok mucit elektriğin icadına ve yayılmasına da ayrıca katkıda bulunmuşlardır.

Antik teknoloji olmasaydı şu anda bulunduğumuz yerde olabilir miydik, uzayı bile keşfedebilir miydik kimse bilmiyor. Ancak kesin olan bir şey var ki o da eski teknolojinin muhteşem olması. Bunun tarihteki en ilginç örneklerini sizlere bu yazımızda sunacağız.

Dünyayı Değiştiren Antik İcatlar

Tekerlek

Tarih: Milattan Önce 4000

Ülke: Mezopotamya

Tekerlek, insanlığın en büyük icatlarından biri olmaya günümüzde de devam ediyor.

Bu ilk adıma kadar tekerleği icat etmek ve nasıl kullanılacağını öğrenmek gibi pek çok gelişme izlenebilir. Bu günlerde dünyayı tekerlek olmadan düşünmek imkansızdır.

Arkeologlar, tekerleğin milattan önce 4000 civarında, yani 6000 yıldan daha uzun bir süre önce icat edildiğini düşünüyorlar. Elbette bundan önce çark benzeri nesneler tekerleğin yerine kullanılıyordu, fakat çarkın gerçek kullanımı milattan önce 4000 yıllarında Mezopotamya’da olmuştur.

Takvim

Tarih: Milattan Önce 8000

Ülke: Farklı Medeniyetler

Takvimin bir zaman ölçme yöntemi olarak icadı, dünyayı değiştiren antik teknolojilerin bir başka örneğidir. Takvimler büyük olasılıkla yazının kullanılmaya başlanmasından bile daha eskidir. Eski yıllarda avcılar ayın evrelerini izleyerek ilk takvim olan ay ve güneş takvimini icat etmişlerdir.

Orta Doğu ve Yunanistan’da zamanı ölçmek için ay takvimi kullanıldı, güneş takvimi de hasat aylarının belirlenmesine yardımcı oldu. Ay takvimi birçok uygarlık tarafından kullanıldı, ancak bu ölçme biçimi yanlıştı.

1582’de 13. Papa Gregory, çoğumuzun aşina olduğu Gregoryen takviminin kullanımını başlattı.

Pusula

Tarih: Milattan Önce 200

Ülke: Çin

Pusulayı icat etmek, insanlığın gezegenimizi keşfetmesine büyük katkıda bulundu. Pusulasız birçok ünlü kâşif kaybolacak ve bu keşif yoluyla kurulan bağlantılar asla gerçekleşmeyecekti.

En eski pusula büyük olasılıkla Çin’de ve muhtemelen mıknatıs taşından yapıldı. Mıknatıs taşı, doğal olarak oluşan manyetitin bir türüdür. Bununla birlikte, milattan önce 200’deki bu erken icatlar daha sık manevi amaçlar için kullanıldı. Kaşifler mıknatısları kullanmaya milattan sonra 1050 yılında başladı.

Antikythera Mekanizması

Tarih: Milattan Önce 87

Ülke: Yunanistan

Antikythera Mekanizması, analog bilgisayarın en eski örneğidir. 2000 yıldan daha eski olan bu icat, birkaç yıl sonraki çeşitli olayların tarihlerini belirlemek için kullanıldı.

Astrolojik hareketlerin yanı sıra Olimpiyat oyunları gibi yerel olayların kaydını tutmaya yardımcı olmak için 30’dan fazla dişli çark kullandı. Bu tür bir mühendislik harikasına hiçbir şey en az bir 100 yıl kadar daha rakip olmadı.

Kağıt

Tarih: Milattan Önce 3000

Ülke: Mısır

Defterlerimizi ve post-it’lerimizi hafife alabiliriz, ancak kâğıdın icadı kesinlikle dünyayı değiştiren büyük bir olaydı. Bilim insanları ve arkeologlar, kâğıdın ilk kullanımının milattan önce 3000 yılı kadar erken olduğunu tahmin ediyorlar. Antik Mısırlılar, kâğıt yapmak için papirüs bitkisinin özünü kullandılar.

Kâğıt parçası oluşturmak için papirüs şeritleri birbirine bağlandı. Bu papirüs yapraklarının çoğu iyi durumda kaldığından üzerlerinde yazılı hiyeroglifleri hala görebildiğimiz için papirüs ilginç bir şekilde kalıcı olduğunu kanıtlamıştır.

Beton

Tarih: Milattan Önce 3000

Ülke: Mısır

Beton olmasaydı, bugün büyük şehirlerimiz nelerden oluşurdu? Çimento, su, kırık taş, çakıl ve kum karışımından oluşan beton, modern şehirlerdeki hemen hemen her bina projesinde kullanılmaktadır.

Beton, milattan önce 3000’de Antik Mısır’da çimentonun icadıyla ortaya çıktı. Antik Yunanlar ve Romalılar da alüminyum ve silika karışımlarından yapılmış bir beton formu kullandılar. Bu icatlar, 1824’te Joseph Aspdin tarafından Portland çimentosunun üretilmesine yardımcı olmuştur.

Saat

Tarih: Milattan Önce 2000

Ülke: Sümer

İlgili Yazılar

Çoğumuz zaman kavramının olmadığı bir dünyayı hayal edebiliriz ama gerçek şu ki, mekanik saatin icadı çok önemlidir. Saati söylemeye yardımcı olabilecek cihazlar binlerce yıldır kullanılıyor, ancak bugüne kadar kullandığımız 60 dakikalık, 60 saniyelik sistemi milattan önce 2000’de Sümerler icat etmiştir.

İlk saatler, yaklaşık zamanı söylemek için güneşin veya suyun hareketini izlemiştir. Ayrıca kum saatlerini, zaman çubuklarını ve mum saatlerinin varlığını da biliyoruz. Ancak sıradaki buluş mekanik saatti. Bu mekanik saat suyla çalışıyordu ve dişlileri döndüren bir mekanizması vardı.

Matbaa

Tarih: Milattan Sonra 1436

Ülke: Almanya

Matbaayı 1436 yılında Alman kuyumcu Johannes Gutenberg icat etmiştir ve şimdiye kadar anlatılan buluşlara nispeten daha moderndir. Ancak matbaa sanatı bu icattan önce de mevcuttu.

Çin’de 9. yüzyılda tahta üzerine baskıların kalıntıları vardır. Çok daha sonra, Koreli kitapçılar, Gutenberg’in büyük icadını açıklamasından yaklaşık 100 yıl önce matbaanın hareketli metaller bulunan türünü kullanmışlardır.

Açıklanamayan Antik Teknolojiler

Yunan Ateşi

Tarih: Milattan Önce Yaklaşık 600-700

Ülke: Yunanistan

Yunan ateşi, deniz savaşlarında kullanılan bir icattı. Bizans İmparatorluğu’nun gemilere karşı kullandığı yanıcı bir silahtı, aynı zamanda karadaki savaşlarda da kullanılırdı.

Yunan ateşinin tam bileşimini bilmiyoruz ama son derece ölümcül olduğunu biliyoruz. Muhtemelen nafta ve sönmemiş kireç kullanımı, suyla temas ettiğinde alevlerin oluşmasına neden oluyordu ve bu da yangının söndürülemeyeceği anlamına geliyordu.

Likurgus Kupası

Tarih: Milattan Önce 200

Ülke: Roma İmparatorluğu

Bu icat 1950’lerde keşfedildiğinde bilim insanlarını şaşkına çevirdi. Likurgus Kupası, nanoteknolojinin dünyadaki ilk örneği olan eski bir Roma kadehidir.

Kadeh, ışığın yönüne bağlı olarak yeşim renginden kan kırmızısına kadar renk değiştiriyor. Kadeh, bir kum tanesinin binde birinden daha küçük öğütülmüş altın parçacıkları içeriyor. Akıllara durgunluk veren bir hassasiyetle yapılan Likurgus Kupası, bilim insanlarını hala şaşırtmaya devam ediyor.

Nimrod Lensi

Tarih: Milattan Önce 1000

Ülke: Irak

Pek çok insan teleskopun icadını Galileo’ya atfeder. Ancak Galileo’dan önce teleskop Irak’ta yaşayan uygarlıklar tarafından icat edilmişti bile. Galileo’nun kendisinin de iddia ettiği gibi, eski uygarlıkların teleskop kullanmış olması muhtemeldir. 3000 yıllık bu merceğin keşfi bunu iddiayı güçlendiriyor.

Kaya kristalinden yapılmış olan Nimrod merceği bir büyüteç olarak kullanılıyor olabilirdi, ancak bilim insanları bunun eski bir teleskopun parçası olabileceğine kesin olarak inanmakta.

Voynich El Yazması

Tarih: Milattan Sonra 15. Yüzyıl

Ülke: Orta Avrupa

Voynich El Yazması, bilim insanlarının bugüne kadar açıklayamadığı antik teknolojinin en büyük örneklerinden biridir. Bu yazma tamamen el yazısı ve yüzlerce tuhaf çizim ve deşifre edilemez dille dolu sayfaları bulunmakta.

Bilim insanları, araştırmacılar ve mühendisler, el yazmasının başını ve sonunu bulmaya çalıştılar. İçeriğine ilişkin teorilerden birisi de bir Türk lehçesinin veya eski bir Proto-Romantik dilinin fonetik transkripsiyonunu içerdiğine dairdir ancak bu teorilerin hiçbiri doğrulanamamıştır.

Delhi Demir Sütunu

Tarih: Milattan Sonra 375-415

Ülke: Hindistan

Paslanmaz çelik 1913’te icat edildiği için bilim insanlarının kafalarını Delhi’nin Demir Sütunu karıştırmaya devam ediyor. Milattan sonra 375 ile 415 yılları arasında inşa edilen bu devasa demir sütun 7,2 metre yüksekliğinde ve 3 tondan fazla ağırlığa sahip.

Bu sütun yıllarca yağmura ve rüzgâra rağmen asla paslanmadı. Teoriler, sütunun yüzey üzerinde koruyucu bir kaplama oluşturan üç aşamalı bir süreçte üretildiği üzerine.

Zhang Heng’in Sismoskopu

Tarih: Milattan Önce 132

Ülke: Çin

Depremleri tespit etmek için kullanılan ilk araç muhtemelen Çinli matematikçi Zhang Heng tarafından yapılan bu buluştu. Güzel bir şekilde dekore edilmiş olan bu sismoskop muhtemelen milattan önce 132 civarında yapılmıştır.

Bilim insanları, bu aletin dört yüz mil yarıçapındaki depremleri tespit edebildiğini iddia ediyor.

Roma Dodekahedronu

Tarih: Milattan Önce 200-400

Ülke: Roma İmparatorluğu

Roma Dodekahedron’u özel bir anlamı varmış gibi görünüyor, ancak modern bilim insanları hala tam olarak ne için kullanıldığını bulamamış durumdalar.

Bu küçük nesnelere Avrupa’da yapılan kazılarda rastlanılmıştır. Romalılar tarafından yapılan bu küçük aletlerden kitaplarda bir kez bile bahsedilmedi. Bu aletler geometride ölçme aleti olarak kullanılmış olabilirler.

Çeviri: Şevval Tufan

Kaynak Oldest

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More