Nereye Dergisi
Arkeoloji, Tarih, Gezi, Seyahat ve Yaşam Kültürü Dergisi

Günümüzde Halen Uygulanan 10 Barbarik Tıbbi Prodesür

Kürtaj, kafatasına delik açma, yakma, beyine tüp yerleştirme, dizi delmek ve uzuv kesmek... Antik dönemde uygulanan bazı tedavi yöntemleri günümüzde halen kullanılmakta. Daha fazlası yazı içerisinde.

0 2.881

Modern tıp üzerine düşündüğünüzde aklınızda canlanan şey nedir? Beyaz kıyafetler içerisindeki tertemiz saf doktorların size sakince konuşmaları, hoş modern bir ofisin konforunda size güvenli ilaçlar vermeleri mi? Bu alandaki ilerlemeler birçok hastalığın böylelikle iyileştirilebilir hale gelmesini sağladığı için bunlar tamamen yanlış canlandırmalar değildir. Ancak tıbbın hala karanlık bir tarafı bulunmaktadır.

İnsanların gizlice su kaynağınızı klorladığını veya ölü bedenleri değerlendirdiklerini söylemiyoruz ancak geride bırakamayacak gibi göründüğümüz birkaç tıbbi prosedür, günümüz standartlarında son derece ilkel ve korkunç derecede barbarik kalmıştır. Eğer işe yarıyorsa, onunla devam etmeliyiz değil mi?

10- Kürtaj

Obstetrik ve jinekoloji alanları tıptaki diğer alanlar içerisinde en kanlılar arasındadır. Çoğu kadının rahmi ile ilgili sorunlar nedeniyle hayatlarının bir noktasında ‘’kürtaj’’ olarak bilinen rahim içinin kazınması operasyonundan geçmesi gerekmektedir. Bu prosedür, uterusun iç kaplamasını kazımakla görevli keskin bir “küret” uygulamasını içermektedir. Bu dokular daha sonra bir sorun olmadığından emin olunmak için analize, diğer bir deyişle özellikle menstrüasyonla ilgili sorunların varlığında erken kanser büyümesi olup olmadığından emin olmak için gönderilmektedir.

Diğer zamanlarda, düşük gerçekleştikten sonra ölen bebeğin kalıntılarının rahim içerisinde kalmadığından emin olmak için yapılabilir. Her ne kadar etkili olsa da, her şeye rağmen utanç verici bir prosedürdür ve bizleri neden bugüne kadar daha az vahşi bir şeyin bulunmadığını düşünmeye sürüklemektedir.

9- Kafatası Üzerinden Delik Açma

Muhtemelen günümüzde halen daha uygulanmakta olan en eski tıbbi prodesür – kafatasında delik açma işlemine Burr Hole adı verilmektedir – Hipokrat’ın ve eski Yunan uygarlığının ilk zamanlarına kadar uzanmaktadır. Prosedür prensibi büyük ölçüde aynı kalsa da amaç ve yöntemler farklılaşmaktadır.

Yunanlılar genel olarak bu işlemi vücudun fonskiyonlarının dengesizce çalışmasına yol açan  kafalarının içerisinde biriken büyükçe ‘’su’’ miktarlarının baş ağrısına neden olduğu inancıyla yaparlardı, günümüzde bu kaba tedaviden geçirilen hastaların genellikle kafatasının bir kısmının altında çoğu zaman şiddetli travma ve kazaların sonucu gerçekleşmiş çok büyük miktarlarda kan birikmiş olur. Kafatası marangozluğunun kafatasının büyük bir kısmını çıkartıp daha sonra kullanılmak üzere ayırmayı da kapsayan diğer çeşitleri de bulunmaktadır. Ancak ilkel cerrahinin aksine tüm bu işlemler ağır anestezi altında yapılmaktadır.

8- Yakma

Tıp fakültesinde Cerrahi Anabilim Dalında herhangi bir rotasyon genellikle kana, bağırsaklara ve ölü yakılmasına maruz kalmak anlamına geliyordu. Kulağa her ne kadar barbarca gelirse gelsin, “koterizasyon” ya da “koter” bilimi, ameliyatların nasıl yapıldığını büyük ölçüde geliştirmiştir.

Koterizyason sadece etin bir kısmının kesilmesi eylemine işaret etmektedir. Bu bir ayak pedalı veya bir düğme ile kontrol edilebilen el tipi bir elektrod ile oluşturulan küçük bir elektrik akımıyla yapılır. Temel olarak, proteinin mikroskobik katmanlarının yok edilmesini ve kan damarlarının sızdırmaz hale getirilmesini sağlayarak hastanın çok fazla kan kaybetme riskiyle karşı karşıya kaldığı prosedürlerde çok değerli bir araçtır. Bir dahaki sefere bir cerrahı gördüğünüzde o karakteristik kokuya dayandığı için ona teşekkür edin. Belki de maskeler bunun için vardır.

7- Beyinden Tüp Yerleştirme

Birçoğumuz beyni vücuttaki en önemli dokunulmaz organ olarak düşünmek isteriz. Eğer doktorlar beyninizin daha derin bölümlerine bir tüp takmaları gerektiğini söyleselerdi nasıl hissederdiniz?

Herhangi özel bir şey yok. Sadece bir tüp. Kafatasınızdan geçerek beyninizin boşluklarına giren.

Evet, insanlar kafatasının içinde basınç birikimi olan durumlarda (hidrosefali) halen daha bunu yapmaktadırlar. Ancak beklenildiği gibi en üst düzeyde kontrol edilen koşullar altında yapılmaktadır. Hayat kurtarıcıdır, ancak buna rağmen, kafanıza takılan bir tüpün olma düşüncesi  çoğu insan için kabustur.

6- Soluk Borusuna Tüp Takmak

Nefes almadığımızda ne olur? Bunu bizim için yapacak bir makinemiz bulunmaktadır. Bununla birlikte, nefes almayı kolaylaştıran vahşi olmayan araçların vaadine rağmen, en etkili yöntem halen en kaba ve en vahşi olmayı devam ettirmektedir. Bu soluk borusunun içerisine özel bir plastik tüp (veya “endotrakeal tüp”) yerleştirilmesini beraberinde getirir.

Peki nasıl yerleştiriyorlar, doktor bey diye soracak olursanız, iyi bir soru. Özetle, doktor soluk borusuna doğru tübü ittirirken hastanın ağzını açık tutan metal bir bıçak ağzı alırlar. Basit. Etkili. Yine de tamamen dehşet verici.

İlgili Yazılar

Bununla birlikte, kardiyak arrest ve kritik hastalar için yapılması gereken daha “kahramanca” önlemlerden biri olarak kabul edilmektedir. Böylece bir sonraki Acil Servis veya Code Black bölümünü izlediğinizde, tüpe bir bakın. Muhtemel ki birisinin boğazına tıkıştırılmak zorunda kalacaktır. Hızlıca.

5- Çürüten Radyasyon

Kanser, bugünün tıbbi ortamında tedavi edilmesi en zor hastalıktır. Kanser konusundaki anlayışımız halen daha tam gelişmemiştir ve mevcut tedavi yöntemlerimiz de bunu yansıtmaktadır. Genel olarak kanser kemoterapi (damarlarınıza enjekte edilen zehir), ameliyat veya radyoterapi ya da bu üçünün bir kombinasyonu ile tedavi edilmektedir.

Radyoterapi hastalıklı bölgeye yoğunlaşan ölümcül bir radyasyondur. Firmalar her ne kadar süslü püslü isimler düşünseler de, dokuların kendisini yok etmesine veya çürütmesine neden olan bir ışındır. Çok kesin ve yoğun olsa da ölüm ışınıdır. Ne tam olarak hoş bir yöntem ne de herhangi bir risk gerektirir denemez; uygun bir şekilde uygulanmaması durumunda diğer organlar da etkilenebilmektedir. Ama korkmanıza gerek yok. Yakın zamanda herhangi bir yaralı megalomanyağı bunları köpekbalıklarına kayışla bağlarken görmeyeceğiz.

4- Delik Arama

X ışınları ve diğer görüntüleme yolları açısından uzun bir yol kat etmiş bulunmaktayız. Bugün vücudumuzda olup biteni belirlememizi sağlayan zararsız birçok BT taramaları, MRI gibi yöntemler bulunmaktadır. Ancak hiçbir şey görünmediği zaman ne olur? Ve hasta hala daha patlamak üzere olduğundan şikayet ediyorsa? Çoğu zaman doktorların neler olup bittiğine dair iyi bir fikre sahiptirler. Ancak bir doku örneği almak veya doğrudan gözlemlemek gibi bir doğrulayıcı prosedür gerekli olabilmektedir.

Peki ne olur? Tahmin ettiniz. Doktorların semptomlara veya hastalıklara neden olan şeyleri anlamak için yaptıkları keşif ameliyatı olarak bilinen zamanlar vardır. Sizi açarlar ve neyin yanlış olduğunu görmek için araştırmaya başlarlar. Bu hem silahla yaralanmalar hem de diğer kazalar gibi tanı ve tedavinin gerekli olduğu acil durumlarda da denenebilir.

3- Dizi Delmek

Ünlü Skyrim memeleri dışında tıbbi alanın dizlere karşı korkutucu çok şey yapma gibi bir tutkusu vardır, en dehşet verici olan ise dizi kocaman bir iğne ile delmektir.

Bunun en acımasız olanı “intravenöz kanülasyon” olarak adlandırılmak üzere çok sayıda çeşidi vardır. Bu prosedür dizin ön kısmındaki zengin kan damarı ağını çaprazlayan iğne ile ulaşılabilen kan sistemine doğrudan ilaç vermek üzere geniş bir delme iğnesinin diz içerisinden yapılmasını içermektedir. Bununla birlikte, bu ciddi bir önlem olarak kabul edilir ve ilaç verme konusunda olağan damar çizgilerine bir alternatif olarak kullanılır.

2- Eklemleri Yerine Oturtma

Hiç televizyonlarda birisinin düşüp bacağının garip pozisyonda büküldüğünü gördünüz mü? Daha sonra da karakterin kendisinin onu yerine geri oturttuğunu? Gerçekten de bunu tıbbi alanda yapmaktayız.

Kemikler eklemlerde karmaşık bir bağ sistemi (veya gerilebilir doku) ve genellikle güçlü bir destek sistemi oluşturan kaslar ile bir arada tutulur. Ancak, kazalar meydana geldiğinde, bu eklemlerin bazıları hizalamada zorlanır ve kırılabilir. Kırığın olmadığı fakat basitçe kemiklerin doğru bir şekilde hizalanamadığı vakitlerde kaslar kasılmaya başlamadan hemen önce yerine oturtmaktan başka bir seçenek de yoktur.

1- Uzvun Kesilmesi

Şiddetli enfekte ve tahrip olmuş uzuvlarla ilgilenme konusunda uzun tarihte çok göze çarpıcı bir şey değişmemiştir. Kan akışını düzenleyerek ayak parmaklarını, parmakları, kolları ve bacakları kurtarmaya çalışmanın dışında, uzuv çürümenin son raddesine ulaştığında kesilmesi hala devam etmenin yoludur.

Kolların ve bacakların yapılarının çoğunu ayrıntılı bir şekilde planlamış olsak da, yaralanmayı en aza indirmek istiyoruz, bir kimseyi tedavi etmek için bir uzvunun kesilmesi eylemi, bilimdeki ilerlemelere rağmen hala oldukça şaşırtıcıdır. O yüzden herkes, lütfen bu kesiklere ve çürüklere dikkat edin ve eğer diyabetik iseniz, ayak bakımı ve kan akışı taraması bugün yapılacaklar listesinizin en üstüne çıkarmaya özen gösterin.

Çeviri: Gülnihal Kafadar

Kaynak Listverse

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More