Nereye Dergisi
Arkeoloji, Tarih, Gezi, Seyahat ve Yaşam Kültürü Dergisi

Yunan Edebiyatı’nın 5 Önemli Eseri

Antik Yunan’da üretilen eserler 2000 yaşın üzerinde olmasına rağmen günümüzde bile batı edebiyatı kadar popüler ve önemlidir. Yazılan trajedi ve komedi eserlerinin birçoğu bugün hâlâ tiyatro oyunu olarak sergilenmektedir.

0 4.222

Antik Yunan’da üretilen eserler 2000 yaşın üzerinde olmasına rağmen günümüzde bile batı edebiyatı kadar popüler ve önemlidir. Yazılan trajedi ve komedi eserlerinin birçoğu bugün hâlâ tiyatro oyunu olarak sergilenmektedir. Siyaset felsefesi hâlâ ilk günkü gibi tartışılmakta ve destansı şiirler dünyanın her yerinden okuyucular tarafından beğenilmektedir.

İşte sizler için hazırladığımız Antik Yunan döneminde ortaya çıkmış 5 önemli eser!

1- İlyada ve Odysseia

Homeros’un bu iki destansı şiiri her ne kadar birbirinden ayrı eserler olsa da birçok ortak özelliğe sahiptir. Her iki eser de eski mitlere ve efsanelere dayanır. Bu iki eser Truva Savaşı’nın hikayesini iki farklı kahramanın gözünden anlatır. Bunlar Aşil ve Odysseus’dur.

Onları bu kadar ünlü yapan şey sadece bu hikayelerin tarihsel önemi değil, aynı zamanda Homeros’un karakterlerine kattığı insani değerdir.

Aşil ve Odysseus kusurlu kahramanlardır. Hem hata yapan hem de asil işlerle uğraşan kişilerdir. Bu destanlar 3000 yıl önce yazılmış olsa da günümüzde ne savaşın dehşeti ve acısı değişti ne de savaşa katılanların kendi içlerindeki çatışmalar dindi…

Pek çok eleştirmen, bu eserleri edebiyat akımının temeli olarak görür ve bu eserler günümüzde hala popülerliğini koruyor. Çünkü Homeros hikayelerinde, günümüzde de önemini yitirmeyen savaş, aşk ve kaybı anlatan konuları eserlerinde işlemiştir.

2- Platon’un Devleti

Platon’un Devlet eseri, siyaset ve felsefe tarihinin en önemli eserlerinden biridir. Geçmişe baktığımızda felsefeyi siyasete uygulayan ilk düşünür Platon’dur. Devlet eseri de bu yönde gelişmesini önemli kılmıştır.

Platon, dünyada üç tür insan olduğunu düşünmüştür (üreticiler, yöneticiler ve koruyucular) ve bununla birlikte her ruhun üç kısmı vardır (akıl yönü, akla uyan irade yönü ve ona uyan içgüdüsel yönü). Bu kısımların birbirleriyle ve çevrelerindeki dünyayla nasıl bağlantılı olduğu, incelemedeki varsayımsal tartışmaların çoğunu oluşturur.

Adalet, adaletsizlik ve bunlar etrafında bir toplumun nasıl kurulacağı konusunda ortaya koyduğu argümanlar ve düşünceler, günümüz dünyasındaki siyasi ve yasal yapıları oluşturur.

3- Medea

Euripides’in Medea’sı, Medea’nın sadakatsiz kocası Iason’dan intikam alma arzusu işlediği cinayeti anlatan büyük Antik Yunan trajedilerden biridir. MÖ 431’de ilk kez sergilendiğinde, Dionysia kentinde oyun yazarlığı yarışmasında Medea üçüncülük ödülüne layık görüldü.

İlgili Yazılar

Oysa son yıllarda batı tiyatrosunda en çok oynanan dram eserlerinden biri haline geldi. Euripides’in yazmış olduğu bu eser aşk, intikam, annelik ve kadın kimliği gibi temaları sayesinde günümüzde hâlâ popülerliğini korumaktadır

4- Thebai Üçlemesi

Sophocles’in bu üç oyunu Antik Yunan trajedisinin en iyi eserlerindendir.

Bu üç oyundan en çok beğenilen Oedipus, doğduktan sonra ailesi tarafından terk edilen Oedipus’un onları tanımadığı için babasını öldürdüğü ve annesiyle evlenmek zorunda kaldığı bir kehanettir.

Eser, yaptığımız seçimler ne olursa olsun kaderimizin kararlaştırılıp kararlaştırılmadığını ortaya koyuyor. Belki de modern dünyayla daha alakalı olan Oedipus, gerçeği bulmakta asla başarısız olmaz, her ne kadar bu hakikat arayışı korkunç ve rahatsız edici olsa da birçok kişi tarafından insancıl bir durum olarak görülür.

5- Heredot Tarihi

Heredot’un Tarih eseri ona Cicero’dan “Tarihin Babası” ününü kazandırdı. Greko-Pers Savaşları ve Maraton ile Thermopylae Savaşları gibi olayları kapsayan bu eser, gerçekleri tutarlı hale getirmek için sistematik bilgi toplama ve sorgulamayı kullanan ilk tarihsel anlatıdır.

Avusturya Parlamento Binası’nda Heredot’un heykeli, Vienna, Avusturya

Bu, Heredot’un tarihi günümüzde yaptığımız gibi yorumlamadığı anlamına gelir. O, daha fazla renk ve drama katmak için bazı bölümleri sık sık süslerdi. Ama Heredot’un bu eseri, Greko-Pers savaşlarının ayrıntılı bir anlatımının yanı sıra tarihsel araştırmalarda da önemli bir kaynaktır.

Çeviri: Ender Gençtürk

Kaynak historyhit

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More