Nereye Dergisi
Arkeoloji, Tarih, Gezi, Seyahat ve Yaşam Kültürü Dergisi

Thukydides: General, Tarihçi ve Bilimsel Tarihin Babası

Thukydides:, bilinen en ünlü çalışması olan "Peloponnesos Savaşlarının Tarihi" ile tanınan Atinalı general ve tarihçiydi. 

0 6.530

Thukydides:, bilinen en ünlü çalışması olan “Peloponnesos Savaşlarının Tarihi” ile tanınan Atinalı general ve tarihçiydi.  Thukydides: ile yakın çağda yaşamış Heredot, Tarihin Babası olarak bilinirken, Thukydides: kendisine, Bilim Tarihinin Babası derdi. Bunun nedeni, “Peloponnesos Savaşlarının Tarihi” eserini yazarken kullandığı yöntemlerdi.

Thukydides:’in kanıtları bir araya getirme konusunda olaya bizzat şahit olma ve kendi deneyimlerini aktarma gibi katı kuralları vardı. Ayrıca, Thukydides: hayatının ötesinde çağdaş olaylar da yazardı ve geçmiş olaylara yönelik doğru sorgulama yapmanın imkânsız olduğunu düşünürdü.

Thukydides:, belki de Heredot’a bir sitem olarak, giriş bölümünde şunları yazmış:

“Eski zamana hatta daha eskilere ilişkin doğru araştırma, zamanın büyük boşluğunda imkansızdır”

Herodotus ve Tukidides

Thukydides:’in Hayatı

Thukydides:’in hayatı hakkında bildiklerimizin çoğu, “Pelopponnes Savaşlarının Tarihindeki” birkaç biyografik kaynakçadan geliyor. Thukydides:’in MÖ 460’da doğduğu düşünülüyor. Bu tahmin, tarihçinin askerlik görevini yaptığı tahmin edildiği yıl temel alınarak ortaya konulmuştur. Thukydides:, Atina’da bir kenar mahallede doğmuş olsa da ailesinin aslen kuzeydoğu Yunanistan’da bulunan Trakya bölgesinden geldiği söyleniyor. Thukydides:’in bu bölgede altın madenlerine sahip olduğu da söylentiler arasında, muhtemelen hasılatı yazmaya harcıyordu.

Thukydides:, Atina MÖ 430’de vebayla sarsıldığında oradaydı. Bu yıl aynı zamanda Peloponez Savaşı da başlamıştı. Bu savaş, Atinalıları, Spartalıları ve Yunan – İran Savaşlarından sonra öncü Yunan şehir devletleri olarak ortaya çıkan her iki şehir devletin müttefiklerini de etkilemiştir. Thukydides:s, düşüncelerini “bu, büyük ve daha önce yaşanan çatışmalardan çok daha mühim bir savaş olacak” ve “daha önce ne bir savaş ne başka bir şey bu denli büyük değildi” diyerek belirtmiştir.

Antik Sparta, Yunanistan Kalıntıları

Siyasi Gerçekçiliğin Babası ve Thukydides: Tuzağı

İlgili Yazılar

MÖ 424’te Thukydides:, Amfipolis şehrini Spartalılar tarafından ele geçirilmesini önlemek için bir donanmanın başına geçti. Şehre zamanında varamadı, bu yüzden görevinde başarılı olamadı. Bu başarısızlığın cezası olarak, Thukydides: sürgün edildi.

Thukydides: sonraki 20 yıl boyunca, eserini yazmaya odaklandı. “Pelopponnes Savaşlarının Tarihinin” MÖ 404’de gerçekleşen Atina’nın son kuşatması dâhil olmak üzere MÖ 411’den sonraki olaylardan bahsetmediği söylenebilir. Buna dayanarak, Thukydides:’in eserini tamamlayacak kadar yaşamadığı iddia ediliyor.

1831’de E. Cousinéry’in tahmin ettiği Amfipolis kalıntıları: Stymon üzerindeki köprü ve şehir surları ve tepede bulunan şehir

Diğer kaynaklara göre, Peloponez Savaşı’nın yazıtları, Aristofanes’ın komedilerini ve Plutarchos’un Paralel Hayatlar eserinden birkaç figürü de ele aldığını belirtiyor. Yine de Thukydides:’in eseri bu karmaşa için temel bilgi kaynağıdır. Genelde Thukydides:’in objektif kalmak için elinden gelenin en iyisini yaptığı söylense de tarihçinin zaman zaman kişisel fikirlerini öne sürdüğü göze çarpıyor. Örneğin, Thukydides:, Hermocrates ve Nikyas gibi figürlere karşı ılımlıydı. Ancak, Kleon ve Alcibiades hakkında olumsuz bir algısı varmış gibi görünüyordu.

Tukidides’in dünya tarihine katkısı, Klasik çalışmaların boyutunu ve tarihi metodolojiyi aşmıştır. Bazıları bu MÖ 5. yüzyıl yazarının “Siyasi Gerçekliğin Babası” olarak kabul edilmesi gerektiğini düşünür. Bu, “devletlerarası ilişkilerin olasılıklardan ziyade gerçeklere dayanmasını gösteren” bir düşünce ekolüdür. Tukidides, Peloponez Savaşı’nın gerçek sebebini şöyle açıklıyor:

“Savaşın gerçek ama doğrulanmamış sebebi, Atina gücünün büyüklüğü ve Spartlıların bu güçten duyduğu korkuydu.”

Tukidides Heykeli, Münih

Gelinen bu nokta, “Tukidides Tuzağı” olarak yorumlanmıştır ve bu söylem Almanya’nın yükselişi, Birinci Dünya Savaşı’nın patlak vermesinden hemen önce Britanya İmparatorluğuna yöneltilen tehdit ve Soğuk Savaş boyunca doğu Bloku ve batı Bloku arasındaki rekabet dâhil olmak üzere çeşitli gergin uluslararası ilişkiler ve Güney Çin’de Çin ve ABD’nin desteklediği birkaç Güneydoğu Asya milletleri arasında son zamanlardaki artan gerginlik için kullanılmıştır.

Çeviri: Buket Nur Ekim

Kaynak Ancient-Origins

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More