Nereye Dergisi
Arkeoloji, Tarih, Gezi, Seyahat ve Yaşam Kültürü Dergisi

Medusa ve Dişi Canavarlar Efsanesi

Günümüzde Medusa’nın kafasının en çok görüldüğü yer belki de İtalyan moda markası Versace’nin logosudur.

0 3.665

Medusa ve Dişi Canavarlar (Gorgons) miti ilk kez Hesiodos’un Tanrıların Doğuşu (Theogony) adlı eserinde karşımıza çıkar. Antik dönemde yaşamış bu yazara göre üç kız kardeş olan Stheno, Euryale ve Medusa Phorcys ve Ceto’nun çocuklarıydı ve “Okeanos’un ötesinde geceye yakın bir diyarda yaşarlardı.” Üç kız kardeş arasında en çok tanınan Medusa’nın ölümlü, Stheno ve Euryale’in ise ölümsüz olduğu söylenirdi. Hesiodos, eserinde Medusa’nın ölümüne de değinmiştir.

Caravaggio’nun Medusa tasviri

Hesiodos, Medusa’nın Perseus’un ellerinde son bulan hayatına ve ölümüne yer verse de hayatı hakkında daha fazla bilgi vermez. Ovidius ise, Dönüşümler (Metamorphoses) adlı eserinde Perseus ve Medusa’yı daha kapsamlı anlatır. Bu eserde, Ovidius, Medusa’nın aslında güzel bir genç kız olduğundan bahseder. Medusa, güzelliği ile Poseidon’u büyüler ve Poseidon onu Athena’nın tapınağına kaçırır. Buna sinirlenen tanrıça Athena da Medusa’ya bakan herkes taşa dönüşsün diye onun saçlarını yılana çevirerek intikam almak ister.

Dergimizde Yayınlanan Mitoloji Yazılarının Tamamına Buradan Ulaşabilirsiniz

Efsane Aydınlanıyor

Efsaneye göre, kahraman Perseus, Seriphus kralı Polydectes tarafından Medusa’nın kafasını bulup ona getirmekle görevlendirilir. Aslında, Polydectes Perseus’un annesiyle birlikte olmak ister ancak Perseus bu ilişkiyi onaylamaz. Polydectes de Perseus’u bu göreve göndererek ondan kurtulmak ister. Bu görev Perseus için bir tür intihardır ve Polydectes onun bir daha Seriphus’a döneceğini düşünmez. Ancak Perseus, Zeus’un oğludur ve tanrılar en büyük yardımcısıdır. Hades’ten görünmezlik miğferi, Hermes’ten bir çift kanatlı sandalet, Athena’dan bronz renkli bir kalkan ve Hephaestus’tan da kılıç alan Perseus, bu kutsal hediyelerle Medusa’yı aramaya koyulur ve o uyurken Medusa’nın kafasını keser.

Medusa’nın vücudundan Pegasus ortaya çıkıyor. ‘Perseus Dizisi: Medusa’nın Ölümü I’- Edward Burne- Jones

Lilith: Dişi Şeytan, Karanlıklar Tanrısı Ya Da Seks Tanrıçası?

Kafası kesilen Dişi Canavar’ın boynundan aniden kanatlı at Pegasus ve elinde altın bir kılıçla doğan Chrysaos ortaya çıkar. Bu olaydan sonra çeşitli maceralara atılan Perseus Seriphus’a döner. Bu maceraların merkezinde Perseus olsa da Medusa’nın kopmuş kafasının dönüştürücü güçleri maceraların en önemli etmeni olur.

İlgili Yazılar
Perseus Medusa’nın Kafasını Kullanarak Fineus ile Karşı Karşıya Geliyor
Sebastiano Ricci

İskandinavya’nın Savaşçı Şimşek Tanrısı: Thor

Medusa’nın Yılanları

Medusa’nın kafasından Libya’nın ovalarına damladığında her damla zehirli bir yılana döner. Perseus Titan Atlas’la karşı karşıya geldiğinde Medusa’nın kafasının gücü bir kez daha ortaya çıkar. Perseus, Atlas’tan bir süreliğine kalacak yer ister ancak isteği geri çevrilir. Titanı kaba kuvvetle tek başına yenemeyeceğini anlayan Perseus, Medusa’nın kafasını kullanır ve Atlas dağa dönüşür. Perseus, Aethiopian kralı Cepheus ve karısı Cassiopeia’nın kızı olan ve Cetus’a kurban edilen Andromeda’yı kurtarmak için de Medusa’nın kafasını kullanır. Prensesin kurban edildiği Cetus, kızının Nereid’lerden daha güzel olduğuyla övünen Cassiopeia’yı cezalandırmak için Poseidon’un gönderdiği bir deniz canavarıdır. Perseus, Medusa’nın taşa dönüştürme yetisini Andromeda’nın nişanlandığı amcası Phineus, Argos tahtını zorla ele geçiren Proetus ve Polydectes’in kendisi üzerinde de kullanır. Medusa’nın kafası, savaşta onu kalkan olarak kullanan Athena’ya hediye edilir.

Kral Arthur’un Efsanevi Adası: Avalon

Versace’nin logosu

Medusa genellikle canavar olarak anılsa da kafası, kötülüğü uzak tutan bir tılsım olarak görülmüştür. Bu nedenle, Medusa’nın kafasının imgesi Yunan ve daha sonra da Roma eserlerinde yer almıştır. Kalkanlara, zırhlara ve mozaiklere işlenen imgenin yanı sıra Perseus’un elinde Medusa’nın kafasını tuttuğu resmedilen madeni paralar da bulunmaktadır. Günümüzde Medusa’nın kafasının en çok görüldüğü yer belki de İtalyan moda markası Versace’nin logosudur. Bu imgenin logoda kullanılması antik dönemlerin mitlerinin hala canlı olduğu ve günümüzde yaşatılmaya devam ettiğinin göstergesidir.

Ölümsüz Aşkın Ve İyileştirmenin Kutsal Bitkisi: Fesleğenin Sihri Ve Mitolojideki Yeri

Amazonların Kraliçesi Penthesilea’nın Çarpıcı Yaşamı Ve Ölümü

Çeviri: Sinem Ayan

Kaynak Ancient-Origins
Üzerinden Medusa Deeper Meanings, Medusa Medousa & Gorgones

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More